Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:19:58

Tον γράφουν κανονικά... Οι πάντες αγνοούν το veto του ματαιόδοξου Ερντογάν. Πάλι χθες απορριπτικοί και ξεκάθαροι Μπάιντεν, Καγκελάριος, ηγεσία ΕΕ και οι 29 του ΝΑΤΟ. Κύριο

Σαφής και επίμονος ο Μπάιντεν για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: « Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις – Προσφέρουμε ισχυρή στήριξη».

Τελικά, ο ματαιόδοξος Ερντογάν βρίσκεται σε πρωτοφανή απομόνωση και υποβάθμιση του ίδιου και της χώρας του, εκεί όπου ονειρευόταν παγκόσμιες μεσολαβήσεις και ρόλους και μάλιστα ως παράκλητος από όλους..Ξεκάθαρος και σαφής ως προς τις προθέσεις των ΗΠΑ, ήταν ο πρόεδρος της χώρα Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, με φόντο τα εμπόδια που έβαλε η Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή ενόχληση του Κογκρέσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο Μπάιντεν, διαμήνυσε πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρούς στρατούς, ισχυρές και διαφανείς οικονομίες και ισχυρή ηθική αίσθηση του τι είναι σωστό. «Οι χώρες αυτές πληρούν κάθε απαίτηση του ΝΑΤΟ και ακόμη περισσότερες. Η ύπαρξη δύο νέων μελών του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της συμμαχίας μας και θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και σε όλους τους τομείς».

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική, πολύ καλή» και ότι είναι υπερήφανος που προσφέρει την «ισχυρή υποστήριξη» των ΗΠΑ στις αιτήσεις «δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο εξαιρετικά ικανών εταίρων» να ενταχθούν στην «ισχυρότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου».

Ο ίδιος δήλωσε: «Πρόκειται για το μέλλον. Πρόκειται για ένα αναζωογονημένο ΝΑΤΟ που διαθέτει τα εργαλεία και τους πόρους και τη σαφήνεια και την πεποίθηση να υπερασπιστεί τις κοινές μας αξίες και να ηγηθεί του κόσμου. Η συμμαχία θα "ενισχυθεί για πάντα" με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας».

Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο από το τουρκικό βέτο

Οι επισημάνσεις του Μπάιντεν έρχονται ενώ επικρατεί κλίμα εκνευρισμού εντός του Κογκρέσου μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να πει το «ναι» στην άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Washington Post, που αναφέρει ότι φωνές στην Ουάσινγκτον με πρωτοστάτη τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.

Η αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε κάποια ανησυχία στο Καπιτώλιο σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι ο ελιγμός έρχεται καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μια πώληση που θα απαιτούσε την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Κογκρέσου. «Ελπίζω η κυβέρνηση να το προσέξει, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς των F-16», είπε. «Θα πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσετε με διαφορετικό τρόπο, αν θέλετε να ληφθεί υπόψη οτιδήποτε».

Την ίδια ώρα ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, δήλωσε ότι ελπίζει σε θετική έκβαση της υπόθεσης επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς «μοχλούς» για αποσπάσουν τη συνεργασία της Τουρκίας. Παράλληλα ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις του. «Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία», είπε. «Αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline