Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:31:05

Ο Νίκος Δένδιας σε δύσκολη αποστολή στην Αλβανία. Μετέωρη η συμφωνία για τη ΑΟΖ, η προστασία της μειονότητας, ενώ ζητούν υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ. Κύριο

Φανατικός φιλότουρκος και πάντα ανθέλληνας ο Εντι Ράμμα. Διώκτης των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών εργαζόμενων στη Ελλάδα.

1.Ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με στελέχη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τη Χειμάρρα και στη συνέχεια με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Δυστυχώς, καμία αλβανική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να υπογράψει νέα συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία θα μπορούσε να ζημιώσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Αποτελεί κοινό μυστικό ότι κατά την τελευταία οκταετία, πριν και μετά κάθε κρίσιμη διμερή με την Αθήνα διαβούλευση για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Εντι Ράμα ενημέρωνε την ηγεσία της Τουρκίας και προσωπικά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενίοτε άκομψα. Διαχρονικά όμως η Ελλάδα έχει έγκυρη πληροφόρηση για τον αλβανοτουρκικό συγχρωτισμό. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει επίσης ότι ήδη από το 2009 η Αγκυρα ανελλιπώς παρέχει γραπτές νομικές και διπλωματικές συμβουλές στα Τίρανα. Οι αλβανικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την Ελλάδα –απόλυτη προτεραιότητα για τα Τίρανα– στελεχώνονται μεν από άξιους κρατικούς λειτουργούς, λαμβάνουν δε έτοιμη τροφή από την Αγκυρα.

Με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι θετική εξέλιξη ήταν η αναγγελία για κατ' αρχήν συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια στα Τίρανα, στις 20 Οκτωβρίου 2020. Συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων με στόχο τη σύνταξη ενός κειμένου (συνυποσχετικού) για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ηταν η μόνη δυνατή διέξοδος. Δεδομένης της εμμονής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να μη συνδέσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2009 με τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κατ' αρχήν αυτή συμφωνία έδωσε επίσης συγκυριακά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα κυρίως στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας.

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας», ενώ ο φιλοτουρκισμός του Εντι Ράμα συνεχώς εκδηλώνεται και γίνεται προσκλητικός απέναντι στην Ελλάδα και την ομογένεια.

2. 12.1.2022.Εγκώμια Ράμα για τον «φίλο» Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτόν»
«Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει», δήλωσε ο Ράμα για τον Τούρκο ηγέτη και την επίσημη επισκεψή του στα Τίρανα.

Για τη φιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική».

«Όλοι με ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που είμαστε φίλοι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Ράμα. «Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει».

3.Στην Αλβανία μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί αρχικά με στελέχη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τη Χειμάρρα και στη συνέχεια με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με την υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Κοινές δηλώσεις στον Τύπο θα γίνουν περί ώρα 12:00 (τοπική ώρα).
Κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), στις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
34.Αντιπρόεδρος αλβανικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την Αλβανία»

Τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, αναδεικνύει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αλβανίας Αρμπέν Αχμέταϊ. «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για εμάς σε όλους τους τομείς, πολιτιστικά, οικονομικά και σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρμπέν Αχμέταϊ σε δήλωσή του στο πλαίσιο του 7ου Φόρουμ του Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τονίζοντας πως «οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες». Επίσης, αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Επισήμανε πως «η Αλβανία δεν θα ξεχάσει ποτέ, το 1990 το 1991 όταν η Ελλάδα μάς άνοιξε τις πόρτες, και σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο Αλβανοί που διαμένουν ως Έλληνες πολίτες ή οικονομικοί μετανάστες».

Η συνεισφορά της Ελλάδας στον πολύνεκρο σεισμό

Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη κατά τον σεισμό του 2019. «Είμαι επίσης υπουργός Ανασυγκρότησης για τις ζημιές από τον σεισμό και η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκεί. Η συνεισφορά της Ελλάδας εκτιμάται πάρα πολύ από τον αλβανικό λαό».

Eν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις και να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια για τη χώρα του. Υπογράμμισε πως η ιδιαίτερα Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, αλλά και η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και πολλές άλλες χώρες, πρέπει «να είναι οι υπέρμαχοι της υποστήριξης της Αλβανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να γίνει μέλος της ΕΕ».

Σημείωσε πως η Αλβανία είναι πολύ κοντά στην ΕΕ, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουν ουσιαστικά οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Εξήγησε πως θα πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία εκσυγχρονισμού. Προσέθεσε ότι «το βουλγαρικό βέτο στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ κακό για όλη την περιοχή, αλλά και για τη φιλοσοφία της ίδιας της ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline