Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:41:30

Το όριο των 200 ημερών αναγκαίο για κέρδη από τη βραχυχρόνια μίσθωση

«Για την αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 200 ημέρες απασχόλησης σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 55%, ιδανικά ακόμα και 60%, ώστε να έχει νόημα η επιλογή αυτή», αναφέρει στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

Σε βάθος χρόνου η μακροχρόνια ενοικίαση είναι μάλλον πιο αποδοτική, καθώς αποφεύγει κανείς τις έντονες διακυμάνσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στα έσοδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκτιμούν μεσίτες. Φωτ. Shutterstock

«Για την αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 200 ημέρες απασχόλησης σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 55%, ιδανικά ακόμα και 60%, ώστε να έχει νόημα η επιλογή αυτή», αναφέρει στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί εμπειρική διαπίστωση όσων έχουν κατά καιρούς δραστηριοποιηθεί στη βραχυχρόνια μίσθωση και έχουν γνώση των εξόδων που συνεπάγεται.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία –Premium Real Estate Forum– ο Βασίλης Αργυράκης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της See Greece, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, «αφαιρώντας φόρους, προμήθειες και λοιπές δαπάνες από τη βραχυχρόνια μίσθωση, το καθαρό κέρδος για τον ιδιοκτήτη είναι περίπου το 45% των συνολικών εσόδων». Αν δηλαδή εξασφαλίζει κανείς π.χ. 1.500 ευρώ έσοδα, τα καθαρά κέρδη δεν θα ξεπεράσουν τα 700-750 ευρώ σε βάθος 12μήνου, ή περίπου 900-950 ευρώ αν επιλέξει ο ίδιος τη σχετική δραστηριότητα, δηλαδή χωρίς να απασχολήσει κάποια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια –αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να μετατρέψει την ενασχόληση με τη βραχυχρόνια μίσθωση σε μόνιμη και βασική του απασχόληση για τα προς το ζην– στελέχη της αγοράς, όπως ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής και επικεφαλής του μεσιτικού ομίλου «Πόλις», Κοσμάς Θεοδωρίδης, συστήνουν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρία ακίνητα προς εκμετάλλευση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ίδιο συνέδριο, «αν πάθεις μια σημαντική ζημιά στο μοναδικό σου ακίνητο, τότε θα χάσεις όλα σου τα έσοδα».

Το καθαρό κέρδος για τον ιδιοκτήτη είναι περίπου το 45% των συνολικών εσόδων, μετά την αφαίρεση φόρων, προμηθειών και λοιπών δαπανών.
Κατά τον κ. Θεοδωρίδη, πάντως, σε βάθος χρόνου η μακροχρόνια ενοικίαση είναι μάλλον πιο αποδοτική, καθώς αποφεύγει κανείς τις έντονες διακυμάνσεις, που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στα έσοδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι για κάποιον που θέλει ένα σταθερό εισόδημα. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό όφελος από τη βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει πλέον να μετατραπεί σε κύρια ενασχόληση για τον ιδιοκτήτη, ή εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει μια εξειδικευμένη εταιρεία. Σήμερα, λόγω και του ανταγωνισμού στην αγορά, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει καλή γνώση της αγγλικής, πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως επίσης και στοιχειώδεις γνώσεις ψηφιακού μάρκετινγκ, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει ότι το ακίνητό του θα είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών των υποψήφιων επισκεπτών. «Το να ξεχωρίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση», τονίζει ο κ. Αργυράκης.

Από την άλλη πλευρά, η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει και σημαντικά οφέλη σε σχέση με τη μακροχρόνια. Οπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της αγοράς, επιλέγοντας τη βραχυχρόνια, ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι θα προπληρωθεί για τη χρήση του ακινήτου, ενώ δεν έχει και δαπάνες σε δικηγόρους – π.χ. για έξωση σε κακοπληρωτή ή δύστροπο ενοικιαστή. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική ευελιξία από πλευράς εσόδων, καθώς το ακίνητο ακολουθεί την πορεία της αγοράς σε συνεχή βάση, μια και δεν «κλειδώνει» η τιμή του ενοικίου για πολλά χρόνια, όπως συμβαίνει στη μακροχρόνια μίσθωση. Σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη, ένα ακίνητο που μισθώθηκε π.χ. στον Πειραιά αντί 310 ευρώ στην αρχή του χρόνου, στην επόμενη μίσθωση εξασφάλισε 350 ευρώ και σήμερα, λόγω του επερχόμενου καλοκαιριού, η τιμή του αγγίζει τα 420, δηλαδή μια αύξηση κατά 30% σε διάστημα λίγων μηνών. Επίσης, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του κλάδου, με τη βραχυχρόνια μίσθωση το ακίνητο κατά κανόνα συντηρείται καλύτερα, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους έχουν ένα εξοχικό που χρησιμοποιούν περιστασιακά, ή διαθέτουν ακίνητο σε μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά οι ίδιοι ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, η βραχυχρόνια μίσθωση δεν προσφέρει ένα σταθερό εισόδημα, ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χειμερινών και των θερινών μηνών, λόγω των χαρακτηριστικών υψηλής εποχικότητας που εμφανίζει η ελληνική αγορά. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο έχει αρχίσει να περιορίζεται, καθώς μέσα στον χρόνο υπάρχει πλέον ζήτηση για τη μίσθωση επιπλωμένων διαμερισμάτων για περιόδους από τρεις έως και εννιά μήνες (μεσοχρόνια μίσθωση), π.χ. από φοιτητές που έρχονται στην Αθήνα μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus, ή για εργαζομένους σε εταιρείες εξυπηρέτησης πελατών, όπως π.χ. η Teleperformance.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline