Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:19:54

Ο καθηγητής Δ. Καιρίδης προβλέπει με ρεαλισμό: «Ο Ερντογάν θέλει ατύχημα στο Αιγαίο που θα εκθέσει την Ελλάδα». Θα αφορά σε «ναυτικό ατύχημα» με μετανάστες ή ανάμεσα σε σκάφη των δύο χωρών. Κύριο

Γιατί θα συμπεριφέρεται ακραία τους επόμενους μήνες έως την άνοιξη του 2023, με τις νέες και κρίσιμες προεδρικές εκλογές.

1.Ο γνωστός καθηγητής διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Καιρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας πως ενόψει εκλογών στην Τουρκία, ο Ερντογάν δίνει κρίσιμο αγώνα πολλαπλής επιβίωσης-πολιτικής, εξουσίας και προσωπικής-οικογενειακής οικονομικής.

Αν και ο Τ. Ερντογάν το 2023 θα συμπληρώσει στην εξουσία 21 συνεχή χρόνια, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποσυρθεί, αποδεχόμενος ότι έφτασε πια στη δύση της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1954 θα είναι τότε 69 χρονών και φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, που δεν έχει ξεποεράσει..

Επειδή φοβάται -και όχι άδικα- ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα εγκαλέσουν αυτόν και την οικογένειά του για τα ουκ ολίγα πολιτικά και οικονομικά τους εγκλήματα. Οσο πλησιάζουν, λοιπόν, οι εκλογές τόσο εντείνονται οι ανησυχίες πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στο παλάτι του. Ήδη οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προβάλλουν σενάρια αποτυχίας στις εκλογές, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, αναγκαστικής αναχώρησης οικογενειακώς στο εξωτερικό για να αποφύγει καταδίκες και διώξεις και μαζί οικονομικά σκάνδαλα.

Στον κοινοβουλευτισμό οι ηγέτες μπορεί να μην είναι παντοτινοί, αλλά η Τουρκία έχει προ πολλού παραβιάσει ακόμα και τον στοιχειώδη κανόνα του κοινοβουλευτισμού, ειδικά μετά την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Μετά από αυτό και το κύμα διώξεων κάθε είδους πολιτικών αντιπάλων, το προεδρικό καθεστώς έγινε ερντογανικό με την κατάργηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου.

2.Την εκτίμηση ότι ο τούρκος πρόεδρος, επιδιώκει να γίνει ένα ατύχημα στο Αιγαίο που θα εκθέσει την Ελλάδα, εξέφρασε, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μετά και την ακραία επίθεση Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε χθες, υπερπτήση από ζεύγος τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά, ενώ σήμερα, η Άγκυρα, έβγαλε ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου.
/ «Η Τουρκία ενοχλήθηκε σφόδρα από την επιτυχία του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και κυρίως από την πανηγυρική υποδοχή και ομιλία του στο Κογκρέσο για πρώτη φορά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Καιρίδης.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – Ο Ερντογάν δίνει αγώνα επιβίωσης

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπάρχει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο σενάριο. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όπως πάντα, ιδίως όταν υπάρχει μια απρόβλεπτη και ευμετάβλητη κατάσταση όπως δημιουργείται σήμερα στην Τουρκία λόγω των οικονομικών πιέσεων στο εσωτερικό, της πολιτικής αναταραχής και ενός πολιτικού συστήματος εντελώς μπλοκαρισμένου» ανέφερε.

Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία επηρεάζει απόλυτα την όποια διάθεση της Άγκυρας για κλιμάκωση επί του πεδίου και σφίγγει έναν κλοιό υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της συνοχής της Ατλαντικής Συμμαχίας, της νοτιοανατολικής της πτέρυγας, υποστήριξε ο κ. Καιρίδης. «Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν δίνει έναν αγώνα πραγματικής επιβίωσης, όχι μόνο πολιτικής αλλά και πέραν αυτής, γιατί εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Τουρκία μια ήττα στις εκλογές δεν θα είναι ανώδυνη και για το προσωπικό μέλλον του Τούρκου Προέδρου. Άρα είναι μια μάχη των μαχών για τον Ερντογάν και το έχει αποδείξει και άλλες φορές ότι μπορεί να λαϊκίσει ασύστολα και να υποτάξει τα όποια συμφέροντα της χώρας του στην προσωπική κομματική πολιτική σκοπιμότητα. Επομένως υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι» επισήμανε ο ίδιος.

«Διπλή προσοχή για την υβριδική απειλή της μετανάστευσης»

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την υβριδική απειλή της μετανάστευσης, σημείωσε σύμφωνα με την ertnews.gr, ότι χρειάζεται διπλή προσοχή. «Δεν είναι μόνο ότι χρειάζεται να προστατέψουμε και να φυλάξουμε αποτελεσματικά, όπως το κάνουμε, τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης, την ώρα που στην Τουρκία υπάρχει μεγάλος αναβρασμός με το προσφυγικό. Διότι η οικονομική κρίση έχει κάνει αυτά τα 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες απολύτως ανεπιθύμητους, έχει έρθει το θέμα κεντρικά στην πολιτική διαμάχη με την αντιπολίτευση. Ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει λύση να επιστρέψουν πίσω στην Συρία, αλλά δεν είναι εύκολο, υπάρχει μια σοβούσα επισιτιστική κρίση που μπορεί να πιάσει την Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και να έχουμε και από κει νέες ροές.
«Ο Ερντογάν θέλει ένα ατύχημα στο Αιγαίο που θα εκθέσει την Ελλάδα»

Όμως πέρα από τα σύνορα πρέπει να προστατέψουμε και την διεθνή εικόνα της χώρας μας. Γιατί ο Ερντογάν, το έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, θέλει ένα ατύχημα στο Αιγαίο, που θα εκθέσει την Ελλάδα, που θα φέρει μαζί του το πιο δύσπιστο κομμάτι της διεθνούς κοινής γνώμης, τους δικαιωματιστές, που έχει σήμερα η Τουρκία απέναντι. Άρα είναι μια άσκηση ισορροπίας, προστατεύοντας τα σύνορα στην βάση του διεθνούς δικαίου, όπου ξέρει ο Ερντογάν ότι μπορεί να ασκήσει μια υβριδική απειλή. Είμαστε προετοιμασμένοι, υποψιασμένοι, είμαστε πολύ πιο έτοιμοι απ' ό,τι ήμασταν το 2020 και δίνουμε τον αγώνα» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline