Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:30:54

Κακούργημα γίνεται η μάστιγα εικόνων στο Διαδίκτυο για δυσφήμιση, εκδίκηση και εκβιασμό γύρω από το προσωπικό σεξ. Σύντομα νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα. Κύριο

Από πλημμέλημα σε κακούργημα η εκδικητική πορνογραφία, με καταδίκη έως δέκα χρόνια.

1.Το φαινόμενο έγινε πλέον κοινωνική και ηθική μάστιγα στο Διαδίκτυο. Με δράστες φαύλους και συμπλεγματικούς, εκβιαστές και κακοήθεις , ευτελείς ανθρώπους γύρω από το προσωπικές εικόνες σεξ των άλλων, με σκοπό να βλάψουν, να διασύρουν, να εκβιάσουν κλπ μια πρώην σύντροφο, φίλη, σύζυγο, συγγενή κλπ. Με συνέπεια μεγάλα προσωπικά και κοινωνικά δράματα, συμβολικές μικροποινές μέχρι ατιμωρησίας για κακοήθεις και εγκληματικούς τύπους.

Για πρώτη φορά η εκδικητική πορνογραφία μπαίνει στον Ποινικό Κώδικα καθώς μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν στο πλαίσιο του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Πλέον η πράξη θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα ακόμα και αν δεν υπάρχει περιουσιακό όφελος, όπως οριζόταν έως τώρα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί για αυτή την αλλαγή με αφορμή την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

Οι ποινές που προβλέπονται

Προβλέπεται ακόμη και σε περίπτωση απειλής, φυλάκιση ενός έτους, ενώ η ποινή φτάνει τα 8 χρόνια κάθειρξη εάν γίνει ανάρτηση στο διαδίκτυο ή στα social media.
Στην περίπτωση που ενήλικας δημοσιεύσει υλικό που αφορά ανήλικο ή εάν αφορά πρώην σύντροφο ή σύζυγο, τότε η ποινή ανέρχεται έως και τα δέκα έτη κάθειρξης, εάν το θύμα οδηγηθεί στον θάνατο από αυτήν την πράξη.

Σεξουαλική Εκβίαση

Όλο και περισσότεροι είναι οι έφηβοι , χρήστες του διαδικτύου, που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο.

Περιγραφή

Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.

Τα παιδιά είναι συνήθως ευκολότεροι στόχοι, καθώς δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Όταν ένας έφηβος πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να τον οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.

Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής

• Μην δέχεσαι να συνομιλείς με αγνώστους.

• Μην κάνεις λήψη εφαρμογών ή αρχείων από άτομα που δε γνωρίζεις.

• Εφάρμοσε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στις ηλεκτρονικές συσκευές σου, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να παραβιαστούν τα προσωπικά σου δεδομένα από κάποιον τρίτο.

• Αν θέλεις να δημοσιεύεις φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο καλό θα είναι να μην απεικονίζονται ευαίσθητα σημεία του σώματός σου ή το πρόσωπό σου και να είναι με μακρινή λήψη.

• Να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι λες και στο πως εμφανίζεσαι όταν χρησιμοποιείς στις συνομιλίες σου διαδικτυακή κάμερα. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο άλλος χρήστης σε μαγνητοσκοπεί και πώς θα χρησιμοποιήσει μετέπειτα αυτό το υλικό.

• Πες όχι: Κάποιοι κακόβουλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε πείσουν να εμφανιστείς γυμνός ή να κάνεις πράγματα που δεν επιθυμείς μπροστά στην κάμερα της συσκευής σου. Έχουν τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσουν τις ενέργειες σου αυτές και εν συνεχεία μπορεί να αρχίσουν να σε εκβιάζουν. Αν κάποιος σου ζητήσει να πεις ή να κάνεις κάτι για το οποίο νιώθεις άβολα, απλά πες όχι και εμπιστεύσου το περιστατικό σε έναν ενήλικα. Να θυμάσαι ότι ΠΟΤΕ δεν είναι αργά να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Επίσης έχεις τη δυνατότητα να αναφέρεις και να μπλοκάρεις τον άλλο χρήστη έτσι ώστε να μη σε ξαναενοχλήσει.

• Αν πέσεις θύμα σεξουαλικής εκβίασης, μη δώσεις χρήματα σε κανέναν. Απέφυγε την περαιτέρω συνομιλία με τους κακόβουλους χρήστες. Μη διαγράψεις τη συνομιλία και αποθήκευσε ό,τι απόδειξη μπορείς.

• Εάν εσύ ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, μπορείς να απευθυνθείς στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476464. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις συμβουλές από εξειδικευμένο ψυχολόγο για το πώς να αντιμετωπίσεις το θέμα στη HelpLine

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline