Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:02:18

Οι τρεις επιλογές Μητσοτάκη για τη νέα Πρωθυπουργία του: Δύο εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Μετά, αν χρειαστεί Κυβέρνηση συνεργασίας, με Πρωθυπουργό από το πρώτο κόμμα της ΝΔ. Κύριο

«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές, αλλά θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Κανένα παράθυρο για πρόωρες πάλι από τον Μητσοτάκη.

1. Ενδιαφέρουσα αλλά χωρίς να βγάλει σπουδαίες ειδήσεις σε κανένα τομέα..Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, μιλώντας για το χρόνο των εκλογών τόνισε ότι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για τη χώρα και πως έτσι εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον.

«Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε, είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι μπαίνουμε πια στον τέταρτο χρόνο και δικό του χρέος είναι να μην επιτρέπει προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.

2.«Κι εγώ έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν και οι πολίτες υπ' όψιν, προφανώς, και τις συγκυρίες, και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί και θα προβάλλουν, πιστεύω -και με βάση και με γνώμονα την αξιοπιστία των όσων έχουμε κάνει- και στο μέλλον. Και θα αποφασίσουν αν θέλουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και επανέλαβε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. «Θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», και πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες.

«Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως είναι απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι «είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη».

3.«Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων. Και βέβαια υπάρχει και μια διαρκής, προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Ξέρετε, στην πολιτική δεν έχω την απαίτηση οι αντίπαλοι να σου πλέκουν το εγκώμιο.

Αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω ότι στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, νομίζω ότι αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα», πρόσθεσε.

4.Για την εισαγγελική πρόταση για ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και άλλους δύο εισαγγελείς δήλωσε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για τις κρίσεις της δικαιοσύνης.

«Μπορώ να μιλήσω μόνο για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο -διότι στην περίπτωση Παπαγγελόπουλου είμαστε ακόμα σε πιο πρώιμο στάδιο- νομίζω ότι είναι πολιτικός κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν εμείς λέγαμε τότε ότι αυτή η «πρώτη φορά Αριστερά» εργαλειοποιεί τους «αρμούς της εξουσίας» και χρησιμοποιώντας πρακτικές, που πολλές φορές υιοθετήθηκαν από λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία, τη θεσμική ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εν τέλει το οικοδόμημα της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας, δικαιωθήκαμε από αυτό. Διότι εμείς τα λέγαμε αυτά, τα λέγαμε και πολύ πριν έρθουμε στα πράγματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η απόδοση ποινικών ευθυνών είναι υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επανερχόμενος μετά από ερώτηση το θέμα των εκλογών και του εκλογικού νόμου επανέλαβε ότι το μείζον είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα και εξήγησε ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κατ'ανάγκην κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΝΔ.

«Μην μπλέκουμε την αυτοδυναμία με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Κοινοβουλευτικά μπορεί να είναι μονοκομματικές, είναι πολύ διευρυμένες σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Είχα μιλήσει προεκλογικά, το '19, για «αυτοδύναμη Ελλάδα». Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το '19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις», πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός.
«Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία», είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline