Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:48:18

Ξενοδοχεία: Μπόνους €200 σε όσους φέρνουν νέους εργαζομένους αλλά και να ...εγγυώνται γι' αυτούς. Κενά 50.000 με ελάχιστη προσέλευση. Κύριο

Σκληρές δουλειές οι περισσότερες με μικρές αμοιβές, χωρίς κανονικά ωράρια εργασίας, πλήρη ασφάλιση και απλήρωτες υπερωρίες-αργίες.

Σε λύσεις ανάγκης, μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα συνθηκών εργασίας και αμοιβών, με χρόνια κακή παράδοση προχωρούν οι ξενοδόχοι στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό και να καλύψουν τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ. 

Σκλαβοπάζαρα, γαλέρες, συνθήκες δουλειάς και ανάλογες εκφράσεις για τις αρνήσεις πολλών νέων να εργασθούν εκεί, παρά τις μεγάλες ανάγκες που έχουν..
Είναι τόσο σοβαρές οι ελλείψεις-αρνήσεις-επιφυλάξεις προσωπικού στα ξενοδοχεία που ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες προσφεύγουν στη χορήγηση μπόνους «ευρέτρων» σε εργαζομένους τους οι οποίοι θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποιο γνωστό ή φίλο τους για να τον προσλάβουν.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα, όταν κατέστη πλέον σαφές πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και πιθανόν να υπερβεί και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Αρχικώς υιοθετήθηκε από μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε και σε πολυτελή συγκροτήματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως εφαρμόζεται ευρέως μεταξύ άλλων και από μεγάλους ομίλους που διαθέτουν πολλές χιλιάδες κρεβάτια ανά την επικράτεια.

Το μπόνους είναι στις περισσότερες περιπτώσεις 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που θα προσελκύσει έναν καινούργιο στην επιχείρηση. Ωστόσο, εσχάτως έχει προστεθεί ως προϋπόθεση η παραμονή του νέου εργαζομένου για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που εργαζόμενοι έφεραν ανθρώπους, πήραν τα 200 ευρώ, αλλά οι τελευταίοι έφυγαν μετά δύο-τρεις μέρες είτε προσχεδιασμένα (για να λάβουν οι φίλοι τους το μπόνους) είτε όχι.

Προϋπόθεση για να δοθεί το μπόνους, ο νέος υπάλληλος να παραμείνει στην επιχείρηση για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η προσφυγή σε τέτοιου είδους μεθόδους δεν θα πρέπει να παραξενεύει, καθώς μόλις πριν από μία βδομάδα η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ζήτησε από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να επιτραπεί σε συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς του Δημοσίου να απασχοληθούν στον τουρισμό χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτά δεν έχουν αποδώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία τόσο από συνταξιούχους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εργασθούν όσο και από εκπαιδευτικούς οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

Οπως έχει αναδείξει η «Κ», οι τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους στα ξενοδοχεία και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας. Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί εδώ από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτει πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή πάνω από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν.

Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%. Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχεί στις ειδικότητες καμαριέρα, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, μπαρίστα και τεχνική υποστήριξη και συντήρηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline