Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:31:05

Προχθές οι υπουργοί του ήταν δήθεν πρόθυμοι για διάλογο, χθες ο Ερντογάν επιμένει στην προκλητική ρητορική: «Τέλος οι συναντήσεις με την Ελλάδα». Διαψεύστηκαν οι επιπόλαιοι-πρόθυμοι αναλυτές. Κύριο

Διαψεύστηκαν όλοι οι βιαστικοί, επιπόλαιοι αναλυτές και οι υπέρμαχοι της «συνεννόησης» και του διαλόγου με την Τουρκία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ότι δηλαδή την σκλήρυνση των θέσεων και την πολεμική της Τουρκίας (από τον Ερντογάν και τα κοπέλια του υπουργούς )θα ακολουθούσε δήθεν περίοδος διαλόγου, επαφών και νέου κλίματος.

1.Ενώ, τις τελευταίες ώρες, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών έχουν σταλεί μηνύματα αναθέρμανσης των διαύλων επικοινωνίας, όπως αυτά εκφράστηκαν και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την επιθετική ρητορική κατά της Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιδράσεις μου, για τη διαδικασία συγκεκριμένα. Και είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, ειδικά αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός, ότι έχουμε τελειώσει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Στρατηγικής Υψηλού Επιπέδου και ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Στρατηγικής Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα. Και δεν θα έχουμε αυτή τη συνάντηση φέτος», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας:

«Τι σημαίνει αυτό; Πιθανότατα δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ξεκάθαρο ποντάρισμα από αυτό (σ.σ. 'ρέστα' σε χαρτοπαίγνιο). Και έτσι, η Ελλάδα θα φροντίσει τον εαυτό της από εδώ και πέρα».
Υπενθυμίζεται ότι σε διαφορετικό μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, τη θέση ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Τουρκία να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία και απευθυνόμενος προς τον Κύπριο πρόεδρο, είχε σημειώσει:
«Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχεις δίκιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

2.Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η «Κ» στο σημερινό της φύλλο, να κρατήσουν τον δίαυλο άμεσης επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτό είχαν συμφωνήσει, αντίθετα με τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, χθες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους επαφής, μέχρις ότου η κατάσταση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή μέχρι να υπάρξουν ξανά επίσημοι δίαυλοι και στα υπόλοιπα επίπεδα των διμερών σχέσεων.

3.Νευρικότητα στην Άγκυρα: «Κρύο» - «ζέστη» με την Ελλάδα: «Διάλογος γιοκ» από Ερντογάν - «Να μιλήσουμε» από Ακάρ - Η στάση της Αθήνας

Ο Ακάρ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει πως δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, από την Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με την Άγκυρα.
Με 2 πρόσωπα εμφανίζεται η Τουρκία το τελευταίο 48ωρο. Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλά για δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, ο Τούρκος πρόεδρος επανέρχεται επαναλαμβάνοντας πως δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, από την Κύπρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με την Άγκυρα εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι σχέσεις των δυο χωρών να επανέλθουν σε ήρεμα νερά.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ακάρ με τις οποίες επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για να πιάσει το νήμα των προκλήσεων από το σημείο που το άφησε και να επιτεθεί εκ νέου στην Αθήνα και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε απειλητικό τόνο κάλεσε την Ελλάδα από εδώ και πέρα "να φροντίσει τον εαυτό της".

Εξέφρασα την αντίδραση μου για τη διαδικασία και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη κουβέντα από αυτό. Από εδώ και πέρα η Ελλάδα ας φροντίσει τον εαυτό της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Πριν το νέο παραλλήρημα και την επίθεση Ερντογάν είχε προηγηθεί άλλη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση του Στέτι Ντιπάρτμεντ για το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας και καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

H κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, ανέφερε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πραις.

Ο πρωθυπουργός από την Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε μήνυμα αποτροπής αλλά και διαλόγου με την Άγκυρα εφόσον εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό.
Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγιση μας είναι η ορθή και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που άποψη μου είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να κλείνουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα -και σε διαφορετική γραμμή από τον Ερντογάν- τοποθετήθηκε και σε νέα δήλωση του ο Χουλουσί Ακάρ: Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι.

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο αναθεωρητισμός δεν ευνοεί κανέναν και βλάπτει πρωτίστως τους αυτουργούς του. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνειδητοποιήσουν ότι η σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι προς και των χωρών περιοχής και της Ευρώπης. Η χωρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην κατεύθυνση αυτή όπως είναι και ανυποχώρητη σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μήνυμα ενότητας εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο ζήτημα αυτό έχουμε απόλυτη ταύτιση. Ότι ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν οικοδομήσει ένα αδιαπέραστο τείχος διεμήνυσε από τον Αη Στράτη ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Άμυνας βρέθηκε στο ακριτικό νησί για την τελετή μνήμης των τριάντα χρόνων από τον θάνατο του πρώτου Έλληνα πιλότου που έχασε τη ζωή του σε αερομαχία, Νίκου Σιαλμά.
«Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού», σημείωσε ο υφυπουργός.
Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποχώρησε από το Φόρουμ των Πρεσπών ως ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς ο χάρτης της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκεται στην είσοδο του Φόρουμ στην Αχρίδα δεν περιείχε την Τουρκία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline