Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023  07:33:56

Σήμερα «Τρίτη των επιδοτήσεων» για την Κυβέρνηση. Νέου τριμήνου για τα καύσιμα- Για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Μεγάλες προσδοκίες για θετικές εντυπώσεις και καταπολέμηση ακρίβειας- δυσφορίας- γκρίνιας. Κύριο

Οι επιδοτήσεις, οι φιλόδοξοι στόχοι, τα κριτήρια και η διαδικασία.

1. Τρίτη των μεγάλων επιδοτήσεων για εντυπώσεις σήμερα. Από 135 έως 710 ευρώ κυμαίνονται οι επιδοτήσεις που μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για την αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων allazosyskevi.gov.gr, ανοίγει αύριο και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού και μόνο με τους κωδικούς taxisnet. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 700 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει ανάλογα με το ΑΦΜ.

Μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, ενώ τα νοικοκυριά με την αντικατάσταση της παλιάς τους συσκευής μπορούν να έχουν ετήσιο όφελος στο λογαριασμό ρεύματος έως και 300 ευρώ.
Ο Γιάννης Τσακίρης είπε ότι το πρόγραμμα είναι ύψους 148 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Οι προϋποθέσεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, η οποία θα ανοίξει από αύριο. Όσοι επιλεγούν για το πρόγραμμα θα αποκτήσουν ένα ψηφιακό κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο κατάστημα για την αγορά φθηνότερης συσκευής. Η ίδια τόνισε ότι το ύψος επιδότησης κυμαίνεται από 135 έως και 710 ευρώ (αγορά κλιματιστικού 24.000 btu).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των αιτούντων. Προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένη βαθμολογία, έχουν οι ευάλωτες οικογένειες, οι πολύτεκνες, όσες οικογένειες έχουν ΑΜΕΑ και οι μονογονεϊκές.

Για την απόκτηση νέας συσκευής θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη στην κατοικία η συσκευή που θα ανακυκλωθεί, ενώ δικαίωμα αίτησης έχουν και οι δύο σύζυγοι μίας οικογένειας αρκεί η κάθε μία να αφορά την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία, αντίστοιχα.
Η αίτηση μπορεί να αφορά μέχρι τρεις νέες συσκευές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 209.000 MWh ετησίως, όσο δηλαδή καταναλώνει μία πόλη 100.000 κατοικιών. Το συνολικό οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ και η μείωση εκπομπών αέριων ρύπων είναι της τάξης των 125.000 τόνων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ετησίως.

Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού και μόνο με τους κωδικούς taxisnet. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει ανάλογα με το ΑΦΜ.

2.Fuel Pass 2: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα

Τι θα περιλαμβάνει το νέο Fuel Pass

«Κλείδωσε» το νέο fuel pass, η δεύτερη επιδότηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα. Οι ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα, που θα ισχύσει από τον Ιούλιο, θα γίνουν σήμερα Τρίτη.
Το ποσό που θα δοθεί για το δεύτερο fuel pass "κλείδωσε" σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόντες στη σύσκεψη για την επιδότηση στα καύσιμα ήταν οι υπουργοί Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται τρίμηνη επέκταση του fuel pass, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αλλά με ορισμένες αλλαγές όπως είναι οι εξής:

Πρώτον σχεδιάζεται η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, από τα 30.000 ευρώ σήμερα, στα 45.000 ευρώ.

Αυξημένα ποσά

Δεύτερον η επιδότηση θα δοθεί μέσω του Fuel Pass ή με απευθείας κατάθεση στην τράπεζα του δικαιούχου και τα νέα ποσά της επιδότησης θα είναι αυξημένα. Από τα 40 ευρώ που είναι η επιδότηση της βενζίνης για το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί στα 60 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα σε ότι αφορά τους κατόχους των ΙΧ αυτοκινήτων και αντίστοιχα για τους κατόχους μοτοσυκλέτας στα 50 ευρώ από τα 30 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα για τους νησιώτες -καθώς στα νησιά είναι πιο ακριβή η βενζίνη- η επιδότηση του τριμήνου αναμένεται να ανέλθει στα 75 ευρώ από τα 50 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τρίτον θα συνεχίζει να υπάρχει η προσαύξηση της επιδότησης κατά πέντε (5) ή δέκα (10) ευρώ για όποιον κάτοχο ΙΧ χρησιμοποιήσει την «άυλη» ψηφιακή. Παράλληλα εξετάζεται και δεύτερη παράταση στην ειδική επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης σε ότι αφορά την τιμή του διυλιστηρίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline