Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:15:24

Οδεύουμε σε ...τρεις Πάπες στο Βατικανό εν ζωή. Στο δρόμο της παραίτησης το 2013 του Βενέδικτου, ο Φραγκίσκος με σοβαρά προβλήματα υγείας-κίνησης..Φουντώνει η φημολογία πως σκοπεύει να παραιτηθεί και να εκλεγεί νέος, τρίτος Παπάς. Κύριο

Ήδη στο Βατικανό διαβιεί ο Πάπας Βενέδικτος, ηλικίας 95 χρονών ,ενώ ο διάδοχος του Πάπας Φραγκίσκος είναι 86 χρονών και συμπληρώνει μια δεκαετία στα καθήκοντα του ηγέτη των Καθολικών..

Εξελίξεις που επιταχύνονται .Στις 28 Αυγούστου, ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Άκουιλα και τον τάφο του Σελεστίνου Ε' - του πρώτου πάπα που παραιτήθηκε τον 13ο αιώνα κάτι που μπορεί να έχει τη σημασία του.

Το ερώτημα εάν θα υπάρξουν τρεις εν ζωή Πάπες, ένα πρωτοφανές γεγονός, «αιωρείται» πάνω από το Βατικανό, καθώς φουντώνει η φημολογία πως ο Φραγκίσκος εξετάζει την παραίτησή του.

Ο Πάπας τροφοδότησε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί μετά την αναβολή ενός ταξιδιού στην Αφρική και την ανακοίνωση ενός έκτακτου συνεδρίου καρδιναλίων.

Ταλαιπωρημένος από τον πόνο στο γόνατό του και αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι τις τελευταίες εβδομάδες, ο 85χρονος Ποντίφικας την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε ένα προγραμματισμένο για τον Ιούλιο ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν.

Ανήγγειλε επίσης μια ασυνήθιστη απόφαση για τη διεξαγωγή συνεδρίου για τη χειροτόνηση νέων καρδιναλίων κατά τη διάρκεια ενός μήνα διακοπών στο Βατικανό και κανόνισε συναντήσεις για να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα παραμείνουν ανέπαφες.

Το έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου για να χειροτονηθούν 21 νέοι καρδινάλιοι - 16 από τους οποίους θα είναι κάτω των 80 ετών, με αποτέλεσμα να είναι επιλέξιμοι να εκλέξουν το διάδοχό του σε μελλοντικό κονκλάβιο.

Από τότε που έγινε Πάπας το 2013, ο Αργεντινός Ποντίφικας έχει χειροτονήσει 83 καρδινάλιους στο πλαίσιο κινήσεων για να διαμορφώσει το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας.

Στις 28 Αυγούστου, ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Άκουιλα και τον τάφο του Σελεστίνου Ε' - του πρώτου πάπα που παραιτήθηκε τον 13ο αιώνα μετά από μόλις πέντε μήνες παραμονής στον παπικό θώκο, κάτι που μπορεί να έχει τη σημασία του. Σημειώνεται δε, ότι ο και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣ', ο οποίος έγινε ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε σχεδόν 600 χρόνια μετά το 2013, είχε επίσης επισκεφτεί τον τάφο του Σελεστίνου Ε΄ το 2009.
Η παραίτηση ενός Πάπα ήταν κάποτε σχεδόν αδιανόητη, έως ότου ο Βενέδικτος παραιτήθηκε το 2013, επικαλούμενος την φθίνουσα σωματική και ψυχική του υγεία.

Το 2014, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως διάδοχος του Βενέδικτου, ο ίδιος ο Φραγκίσκος είπε στους δημοσιογράφους ότι εάν η υγεία του εμπόδιζε τα καθήκοντά του ως Πάπας, θα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Αυτός (ο Βενέδικτος) άνοιξε μια πόρτα, για παραιτηθέντες Πάπες» ανέφερε χαρακτηριστικά τότε ο Ποντίφικας.

Πιο πρόσφατα το Μάιο, όπως αναφέρουν διάφορα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Φραγκίσκος αστειεύτηκε για το γόνατό του κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με επισκόπους λέγοντας: «Αντί να χειρουργηθώ, θα παραιτηθώ».

Αλλά γνώστες των τεκταινομένων στο Βατικανό δεν πιστεύουν ότι ο Φραγκίσκος είναι ακόμη στα πρόθυρα να παραδώσει τα «παπικά κλειδιά». Μια πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Στο περιβάλλον του Πάπα, η πλειονότητα δεν πιστεύει πραγματικά στην πιθανότητα παραίτησης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline