Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:46:25

Ασύδοτες, οι 4 Τράπεζες ( Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και σ' αυτό. Νέα υποβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πελατών τους με το κόλπο της μόνιμης Τηλεργασίας για 6.000 τραπεζικούς υπαλλήλους. Κύριο

Κλείνουν και άλλα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν περιορισθεί σε ελάχιστα πλέον, συνολικά 1.100 και στις 4 τράπεζες.

Μ ένα πρόγραμμα διαρκούς κατάργησης των υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις με συνεχή συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος και τρόπου εξυπηρέτησης επινοείται ως νέος εκσυγχρονισμός ....κακοδιοίκησης η τηλεργασία στις τράπεζες. Ηδη συνεχή είναι τα παράπονα από τους πελάτες κάποιας ηλικίας ή μικρής εξοικείωσης με την ηλεκτρονική τραπεζική πλευρά. Με ελάχιστους υπαλλήλους, σε ελάχιστα υποκαταστήματα-τη δουλειά τους θα πρέπει να κάνουν οι...πελάτες των Τραπεζών από ανάληψη και κατάθεση έως αποστολή εμβασμάτων, εξόφληση λογαριασμών και κάθε είδους άλλες συναλλαγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό..

Δύο περίπου χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που οδήγησε έως και το 60% των τραπεζοϋπαλλήλων σε υποχρεωτική απασχόληση στο σπίτι, ο θεσμός της εξ αποστάσεως εργασίας στον κλάδο βαίνει προς μονιμοποίηση.

Με ψηφιακή υποδομή ολοκληρωμένη και δοκιμασμένη κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του προσωπικού τους και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Τον δρόμο άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η Eurobank, η οποία μετά από σχετική συμφωνία με τους εργαζομένους της, συμβατή με την τελευταία κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της ΟΤΟΕ, καθιερώνει ένα υβριδικό μοντέλο. Αυτό προβλέπει ότι στελέχη, ανεξαρτήτως βαθμίδας, που δεν έχουν φυσική επαφή με τους πελάτες, θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται από τον χώρο τους για έως 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματός τους.

Το νέο μοντέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει και η Alpha Bank το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα για απασχόληση από το σπίτι 2 ημέρες την εβδομάδα ή μία εβδομάδα τον μήνα. Σε προχωρημένες συζητήσεις για το θέμα βρίσκονται επίσης αυτή την περίοδο οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς με τα σωματεία των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που έχει εικόνα των σχετικών εξελίξεων, αυτή τη στιγμή περί το 30% του προσωπικού εργάζεται κάποιες ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι του. Πρόκειται κατά βάση για στελέχη διοικητικών και κεντροποιημένων υπηρεσιών που δεν έχουν διά ζώσης συναντήσεις με την πελατεία. Εκτιμά δε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία σε όλες τις τράπεζες για το νέο καθεστώς, περίπου 6.000 εργαζόμενοι από τους περίπου 30.000 (ποσοστό 20%) θα επιλέξουν σε μόνιμη βάση το νέο μοντέλο. Για τη συνέχεια, δεν αποκλείει ο αριθμός αυτός να προσεγγίσει ακόμη και τις 10.000.

Μείωση προσωπικού
Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναδιαμορφώσουν τις κτιριακές τους υποδομές, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν το κόστος λειτουργίας των γραφείων τους. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια περικοπής δαπανών, κυρίως μέσω δράσεων οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων και κλεισίματος καταστημάτων.

Η μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% την τελευταία τριετία δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει τους τραπεζικούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς στο νέο digital περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οπως υπογραμμίζει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο, η μεταφορά των απλών εργασιών και συναλλαγών στον ψηφιακό κόσμο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση της κερδοφορίας των συστημικών ομίλων. Κι αυτό διότι με τον τρόπο αυτόν το προσωπικό θα επικεντρωθεί στην πώληση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τα καταστήματα

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες μείωσαν το δίκτυό τους κατά 155 μονάδες, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των λουκέτων θα φτάσει τα 120. Με τον τρόπο αυτόν τα καταστήματα θα περιοριστούν κάτω από τα 1.300 έναντι 1.800 το 2018 και 4.000 πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας στη χώρα μας. Φυσικά, οι κινήσεις αυτές θα συνοδευτούν από προγράμματα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία στην ΟΤΟΕ.
Εκτός τραπεζών πάνω από 3.000 υπάλληλοι μέσα σε έναν χρόνο – «Λουκέτο» σε 150 καταστήματα

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου οι «4» απασχολούσαν συνολικά 28.769 άτομα, όταν τον ίδιο μήνα του 2021 ο αριθμός του προσωπικού τους «άγγιζε» τους 31.855 – Αντίστοιχο «μαχαίρι» μπήκε και στα καταστήματα – Παραμένει στο «τραπέζι» η επιλογή της εθελούσιας
Τη δραστική περιστολή των δαπανών τους συνεχίζουν οι τράπεζες, έχοντας μέσα σε ένα χρόνο θέσει εκτός συστήματος – με την παροχή γενναιόδωρων μπόνους αποχώρησης – περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους, ενώ κατέβασαν «ρολά» σε 150 καταστήματα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου απασχολούσαν συνολικά 28.769 άτομα, όταν τον ίδιο μήνα του 2021 ο αριθμός του προσωπικού τους «άγγιζε» τους 31.855. Αντίστοιχο «μαχαίρι» μπήκε και στα καταστήματα, με το φυσικό δίκτυο να έχει συρρικνωθεί από 1.473 πέρυσι σε 1.323 φέτος.

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα μειώθηκαν κατά 400 άτομα σε ετήσια βάση – από 7.800 στις αρχές του 2021 σε 7.400 τον περασμένο Μάρτιο – ενώ την ίδια περίοδο έκλεισαν 29 καταστήματα (από 366 στις αρχές του 2021 σε 337 στα τέλη Μαρτίου του 2022). Οι λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, σε 179 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2022, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη μείωση των δαπανών προσωπικού (-2% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του 2021.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, η περιστολή των δαπανών προσωπικού απορρόφησε τα αυξημένα γενικά και διοικητικά έξοδα (+2% σε ετήσια βάση), λόγω των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και την αύξηση των αποσβέσεων (+2% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα των στρατηγικών επενδύσεων της τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σταδιακή αντικατάσταση του βασικού λειτουργικού συστήματος πληροφορικής (Core Banking System).

Όσον αφορά στο μέλλον, στίγμα των προθέσεών του είχε δώσει ο CEO, κ. Παύλος Μυλωνάς, όταν σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους έκανε λόγο για «στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που απευθύνονται σε συγκεκριμένους χώρους ή και ρόλους».

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών μείωσε τη βάση κόστους η Alpha Bank, η οποία στα τέλη του Μαρτίου του 2022 απασχολούσε περίπου 5.861 εργαζομένους από 7.510 άτομα τον Μάρτιο του 2021 (μείωση κατά 1.649 άτομα). Όσον αφορά στο δίκτυο, αυτό στην Ελλάδα μειώθηκε σε 299 (29 καταστήματα λιγότερα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο).

Σε ετήσια βάση, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα για τον Όμιλο μειώθηκαν κατά 4,9% ή κατά 12,7 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών προσωπικού, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021, καθώς και της μείωσης των αποσβέσεων κυρίως άυλων περιουσιακών στοιχείων. Η ετήσια επίδοση στα συνολικά λειτουργικά έξοδα (-42%) επηρεάστηκε θετικά από τη σημαντ

Η Eurobank από την πλευρά της, εμφάνισε αύξηση κατά 3% – στα 222 εκατ. ευρώ – των λειτουργικών της δαπανών, η οποία, ωστόσο, σχετίζεται με τις εργασίες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα αυτές υποχώρησαν κατά 0,3%. Ο δείκτης κόστους – εσόδων μειώθηκε σε 31,6% λόγω των υψηλών χρηματοοικονομικών εσόδων. Ειδικότερα, το προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε από 6.679 άτομα το α' τρίμηνο του 2021 σε 6.628 το α' τρίμηνο του 2022, ενώ το δίκτυο συρρικνώθηκε κατά 24 καταστήματα (από 299 σε 275 αντίστοιχα).

pinakestrapezes

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline