Σάββατο 20 Απριλίου 2024  09:13:57

Ο Αλ.Τσίπρας σε νέες προβλέψεις: "Ο Μητσοτάκης δεν θα κερδίσει τις εκλογές - Δείτε τι έγινε στην Γαλλία. Εμείς θα σχηματίσουμε Κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ". Κύριο

Δεν βλέπει εκλογές δεύτερου γύρου με την ενισχυμένη αναλογική Μητσοτάκη (μετά ένα μήνα από τις πρώτες εκλογές).

"Ανόητοι" οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού αν του λένε ότι μπορεί να επικρατήσει, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ηττηθεί ο Μητσοτάκης, ενώ πρόβλεψε πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επέμεινε ότι θα έλθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία 151 εδρών γι αυτό μίλησε για συνεργασία σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση, με αποκλεισμό της ΝΔ. σε κανονικές πολιτικές συνθήκες..

Ειδικότερα, κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη γιατί δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αναφερόμενος στην δημόσια συζήτηση για πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι «έχω διατελέσει 4.5 χρόνια πρωθυπουργός, είχα κι εγώ διλήμματα» προσθέτοντας όμως «δεν θέλω να ψέξω τον κ.Μητσοτάκη που πάει σε πρόωρες εκλογές». Σημείωσε όμως ότι ένας πρωθυπουργός καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές «είτε όταν είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει είτε όταν αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί». Με βάση αυτό σχολίασε πως «αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ.Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλόγές νομίζω ότι έχει πολύ ανόητους συμβούλους». Τόνισε ότι «το βράδυ των εκλογών θα είναι πόσο έχουν πέσει έξω όλες οι προβλέψεις. Δείτε τι έγινε στην Γαλλία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αναφορικά με την συζήτηση περί πρόωρων εκλογών ότι «είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που αυτό συζητιέται πολύ καιρό» αλλά και «η πρώτη φορά που αποφασίζει πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές και ψάχνει την αιτιολογία στο πολιτικό κλίμα και την στάση της αντιπολίτευσης». Επανέφερε το πακέτο των 4 προτάσεων που κατέθεσε χθες μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ περί ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας και υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών σημειώνοντας ότι «στα μεγάλα θέματα που όλους μας απασχολούν είναι τα εθνικά μας θέματα» πρέπει «να υπάρχει διαρκής συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής». Επίσης σημείωσε ότι «έθεσα και ένα θέμα γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ανισομέρεια στον τρόπο που προβάλλονται οι θέσεις των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης».

Επίσης αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η απεύθυνση μας γίνεται σε όσες αυτό- αποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις που κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτή την δύσκολη ερώτηση». Ανέφερε ότι «δεν μπορούν να το ξορκίζουν και να λένε γενικά «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Τι σημαίνει αυτό δεν το καταλαβαίνω». Επισήμανε ότι πρέπει να γίνει «συζήτηση σε προγραμματική βάση», εκεί να υπάρξουν συγκλίσεις ή αποκλίσεις και «το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε αναφορικά με την ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα ότι «αυτή την στιγμή έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια». Όπως είπε «η μία είναι η ασιχροκέρδεια στον χώρο της ενέργειας που είδαμε τρομακτικά υπερκέρδη» και η άλλη είναι η αισχροκέρδεια του κράτους. Ανέφερε ότι «αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα μέσα στην περίοδο της σκληρής ακρίβειας κατά 33%» αφού αυξήθηκαν οι τιμές και έμεινε σταθερός ο ΦΠΑ. Σημείωσε πως η κυβέρνηση «τα παίρνει από τους αδύναμους με το ένα χέρι και τα δίνει στοχευμένα με το άλλο» κι αυτό «υπηρετώντας μια προεκλογική λογική». Με βάση αυτά τόνισε την ανάγκη «να πάμε σε γενικευμένες παρεμβάσεις: Μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Ειδικά για τον τουρισμό και την αύξηση των δεικτών ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «πρέπει να συγκριθούμε όλοι μαζί φέτος με το 2019» τονίζοντας ότι «εκεί η κυβέρνηση έχει ένα ντεζαβαντάζ γιατί οι επιδόσεις του 2019 ήταν εξαιρετικά υψηλές». Επισήμανε ότι σήμερα «όλοι γνωρίζουμε ότι η αύξηση του τουρισμού δεν είναι γραμμική, είναι πολλών ταχυτήτων» επισημαίνοντας ότι «το κρίσιμο αποτύπωμα στο τέλος της ημέρας είναι τα έσοδα αφαιρουμένων των εξόδων». Επίσης ερωτώμενος για τις συνθήκες στην τουριστική αγορά εργασίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρέπει «να πείσουμε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο ότι ο πιο σημαντικός κρίκος είναι ο εργαζόμενος» τονίζοντας πως «ειδικά για τον τουρισμό το ανθρώπινο δυναμικό είναι κεφαλαιώδες». Αναφέρθηκε στην έλλειψη προσφοράς εργασίας στον κλάδο λέγοντας ότι αυτό «οφείλεται στο ότι οι συνθήκες εργασίες είναι άσχημες». Τόνισε πως «αν θέλουμε να έχουμε συνεχή αύξηση των εσόδων θα πρέπει να μειώσουμε άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό». Επισήμανε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο εργασίας που θα αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος».

Οικονόμου: "Η διαστρέβλωση της τοποθέτησης Μητσοτάκη δεν προσφέρει στους πολίτες"

Απάντηση στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου μίλησε για παλαιοκομματικό τακτικισμό και διαστρέβλωση της τοποθέτησης του πρωθυπουργού.

Ακολουθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Ούτε η επιλεκτική ερμηνεία, ούτε πολύ περισσότερο η διαστρέβλωση της τοποθέτησης του έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στο δημόσιο διάλογο, τους πολίτες και την Πατρίδα.
Άλλωστε τα ζητούμενα των πολιτών είναι άλλα. Για αυτό και η Κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην προσπάθεια ανακούφισης της κοινωνίας, στήριξης των επιχειρήσεων και διασφάλισης των εθνικών δικαίων. Στη δική μας κλίμακα αξιών ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ζωής όλων. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, εθισμένος στον παλαιοκομματικό τακτικισμό, δεν βλέπει μπροστά του ανθρώπους, αλλά «κουκιά».

Τον ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον, το δικό του και του κομματικού του μηχανισμού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, «τραμπικού» τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ολοφάνερο ότι στην προσπάθεια του να οικοδομήσει γραμμή εσωκομματικής άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο δεν έχει κανένα φραγμό, θεσμικό και πολιτικό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline