Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  13:20:37

«Υπάρχει πρόβλημα καλής εργοδοσίας στον Τουρισμό». Ο Πρωθυπουργός ενισχύει την πολιτική Κ. Χατζηδάκη: «Πρέπει να βελτιωθούν οι μισθοί και οι όροι εργασίας, εκεί». Κύριο

1.Ανησυχητικό φαινόμενο η απόλυτη άρνηση δεκάδων χιλιάδων νέων να εργασθούν στις σκληρές συνθήκες εργασίας της «βαρείας ελληνικής βιομηχανίας», συχνά με κακές αμοιβές, απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, προβλήματα ασφάλισης και υποβαθμισμένη διατροφή και στέγαση.

-Μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας και ρεαλισμού του πρωθυπουργού στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε ενίσχυση της φιλεργατικής-φιλελεύθερης γραμμής της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Κώστα Χατζηδάκη.Οι θέσεις του για τις συνθήκες και αμοιβές εργασίας στον τουρισμό από 3 Μαίου.

1.O τουρισμός «απαιτεί επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα γιατί πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο και τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται, κυρίως, το όλο πρόβλημα. Συνθήκες σε καθεστώς «γαλέρας», εκμετάλλευσης, υπερεργασίας και κακών αμοιβών..

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για την εθνική οικονομία, τον χαρακτήρισε «πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης» και «στυλοβάτη της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου», σημειώνοντας ότι το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Επισήμανε τις «εξαιρετικές» προοπτικές του κλάδου για τη φετινή σεζόν και όχι μόνον, και δεσμεύτηκε πως «από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας».

Για να επισημάνει στη συνέχεια: «Και καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά. Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα».

2.ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στη δική του ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι εγγυητής σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους κεντρικούς αλλά και διαχρονικούς, όπως αποδεικνύεται, στόχους που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό, οι οποίοι αφορούν την ωρίμανση και την κατάταξή μας στις μεγάλες αγορές, τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού του αποτυπώματος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν γίνει πάρα πολλά, θα πρέπει όμως ποτέ να μην επαναπαυόμαστε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά, για να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά».

Επίσης, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζoμένους σε γκρίζες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει».

Υπενθύμισε το σχέδιο του ΣΕΤΕ για τον κλάδο που θέλει τα έσοδα το 2030 να φθάνουν σε 27 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ., τις επισκέψεις στις Περιφέρειες να φθάνουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 27%, τις διανυκτερεύσεις σε 307 εκατ., με το αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να επιτευχθεί με «εφικτούς» μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση επισήμανε μεταξύ άλλων: «Φέτος έπειτα από δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από νωρίς τη δραστηριότητά μας, κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα για κάθε ταξιδιώτη αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό».

Συμπλήρωσε δε πως «καθώς νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, πρωταρχικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε εμφατικά το επίπεδο της υπηρεσίας που τόσο εμείς όσο και συνολικά οι φορείς του τουρισμού καταφέραμε να προσφέρουμε και μέσα στην πανδημία και να ισχυροποιήσουμε το brand της Ελλάδας, διαχειριζόμενοι καλύτερα από άλλους τα προβλήματα που βλέπουμε διεθνώς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως «η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο στη σωστή κατεύθυνση. Η επιτυχία της εξαρτάται από όλους μας. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενισχύσουμε το τουριστικό brand name της χώρας. Η συμβολή της τεχνολογίας θα είναι καθοριστική. Οι δικτυακές υποδομές, η ψηφιακή ωριμότητα και οι σύγχρονες εφαρμογές είναι πλέον κριτήρια για να επιλέξει ο Έλληνας και ξένος επισκέπτης τον τουριστικό του προορισμό».

O CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε πως «η τουριστική επιχειρηματικότητα, που στήριξε την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, πρωταγωνιστεί σήμερα και στη φάση της ανάπτυξης». Εκτίμησε δε πως με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις τράπεζες αρωγό «μπορούμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας και να βάλουμε τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι ώστε τα ρεκόρ που αναμένονται τη φετινή χρονιά να είναι μόνο η αρχή».

3. Κ. Χατζηδάκης: Υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν

Μέσα στο Μάιο – και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά - ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Θα επικεντρωθούν δε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

1. Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής
2. Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).
3. Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
4. Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).
5. Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: "Υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΣΕΠΕ δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές.

Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι αυτό το λόγο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline