Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023  12:35:02

To φερέφωνο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορεί.... ΝΑΤΟ και ΕΕ γιατί δεν δίνουν βάση στις κατηγορίες του, περί «επιθετικής Ελλάδος». Συμπλεγματική η στάση της Άγκυρας κατά της Ελλάδος. Κύριο

«Ντροπή για την Ευρώπη η σιωπή για την στρατιωτικοποίηση νησιών». Κατηγορίες Τσαβούσογλου κατά ΝΑΤΟ με αναφορές στην Ελλάδα για την παλαιά -και δικαιωμένη- στάση της απέναντι στη Μακεδονία των Σκοπίων.

1.Έντονα αντέδρασε η Άγκυρα στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού τα... έβαλε με την ΕΕ, στράφηκε ξανά εναντίον της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Αθήνα.

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας, με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας.

»Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο στο πλαίσιο της Τουρκίας. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

»Οι αποφάσεις αυτές βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα και δεν συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων. Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.

»Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της με τη χώρα μας, στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Θεωρείται ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφιότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θα ωφελήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων. Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».

2.Κατηγορίες Τσαβούσογλου κατά ΝΑΤΟ με αναφορές στην Ελλάδα

«Κανείς δεν είπε τίποτα όταν εμπόδιζε την ένταξη της "Μακεδονίας"», είπε χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα κακομαθημένη - «Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας».

Επίθεση στο ΝΑΤΟ με αναφορές στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τουρκικό μπλόκο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου έφερε ως επιχείρημα την παλαιότερη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα μας «κακομαθημένη».

«Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομα τους όπως έκανε η Ελλάδα στη "Μακεδονία". Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της "Μακεδονίας"», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Σύμφωνε με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την άρνηση της χώρας του στο αίτημα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, λέγοντας ότι εάν μια χώρα εφαρμόζει σε βάρος της εμπάργκο, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Αν θέλεις να γίνεις σύμμαχος μας, δεν μπορείς να βλέπεις την Τουρκία ως εχθρική χώρα, δεν μπορείς να της εφαρμόζεις εμπάργκο λόγω του αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας. Αν πεις πως θα εφαρμόζω αυτά, τότε δεν μπορείς να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό», είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε, μάλιστα, τις γνωστές κατηγορίες ότι Ελσίνκι και Στοκχόλμη υποθάλπουν τρομοκράτες.

«Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας»

Με φόντο τις συνεχείς δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της, γιατί «υπάρχει μια μεγαλύτερη Τουρκία».

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από η χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας», είπε σημειώνοντας ότι όλοι είδαν τη δύναμη της Τουρκίας κατά την «επιχείρηση» στην Κύπρο και κατά το πραξικόπημα του 2016.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline