Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιβλίο-λεύκωμα στην μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού Δημήτρη Χορν (1921-1998). Κύριο

Η βιογραφία του σπουδαίου ηθοποιού Δημήτρη Χορν, αληθινά αναντικατάστατου, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Λυκόφως με την υπογραφή του δημοσιογράφου και κριτικού Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της ζωής και της καριέρας του. Βιβλίο – λεύκωμα με πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων εποχής.

«Ηθοποιός σημαίνει φως», ερμήνευσε ο Χορν και με αυτόν τον ηθοποιό ταυτίστηκε στην Οδό Ονείρων (1962), δίνοντάς του μοναδική πνευματική διάσταση. Στις 9 Μαρτίου του 2021 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου καλλιτέχνη τον μύθο του οποίου άφησε ανέγγιχτο ο χρόνος.

Αυτόν τον μύθο ιχνηλατεί και προσδιορίζει μέσα από την πλήρη βιογραφία του με τίτλο 100 Χρόνια Δημήτρης Χορν. Η τελειότητα της γοητείας, ο καταξιωμένος δημοσιογράφος.

Η βιογραφία (η ιδέα και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είναι των Κωνσταντίνου Βώβου και Ιωάννας Κλειτσινιάρη) διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι εκθέτει το προσωπικό αρχείο Χορν σε ένα πλήρες χρονολόγιο. Διατρέχει επίσης όλους τους σημαντικούς σταθμούς του προσωπικού και δημόσιου βίου του. Δέκα συν ένα πορτρέτα του Δημήτρη Χορν, φωτογραφικά ενσταντανέ από τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια, προσωπικές στιγμές της ενήλικης ζωής του, ο θυελλώδης έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη, το επίμονο φλερτ της Γαλλίδας σταρ Εντίθ Πιαφ, αλλά και η διαδρομή της καριέρας του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και το τραγούδι, αποκαλύπτονται στις σελίδες του.

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης προσεγγίζει την προσωπικότητα του ανθρώπου και καλλιτέχνη Χορν με σεβασμό και σε βάθος, μέσα από την προσωπική του συναναστροφή και ματιά, όπως και μέσα από τα μάτια των σπουδαίων καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν μαζί του

Η βιογραφική αφήγηση διανθίζεται με τρυφερές αναμνήσεις, τις θρυλικές ερμηνείες του ηθοποιού και τις διακρίσεις, τις ενδελεχείς παρατηρήσεις και τις απόψεις προσωπικοτήτων που συνεργάστηκαν μαζί του, τις πιο ουσιαστικές συνεντεύξεις του Χορν. Το πλήρες χρονολόγιο της ζωής και της καριέρας του κορυφαίου ηθοποιού προσφέρεται στον αναγνώστη σαν ένας πολύτιμος οδηγός στη δράση και το έργο του που παραμένει ζωντανό εμπνέοντας κάθε γενιά, εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του.

Διανοούμενος και συγχρόνως δημοφιλής, αυτός ο ηθοποιός, μια κορυφαία μορφή του ελληνικού θεάτρου αλλά και μια ξεχωριστή περσόνα του κινηματογράφου, σημάδεψε με το έργο του ολόκληρες γενιές και υπήρξε δάσκαλος πολλών κατοπινών συναδέλφων του.

Υπάρχουν καταθέσεις συνεργατών και συναδέλφων του (ενδεικτικά Μιχάλης Κακογιάννης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ρενα Βλαχοπούλου Ζωζώ Σαπουντζάκη, Μάρω Κοντού) και φυσικά ειδικό κεφάλαιο γύρω από την σχέση του με την ηθοποιό Ελλη Λαμπέτη.

Ο Δ. Χορν δεν έπαιξε πολύ στο σινεμά, όμως όποτε ασχολήθηκε μαζί του το αποτέλεσμα ήταν μικρά ή μεγάλα κινηματογραφικά διαμάντια, από την «Κάλπικη λίρα» και το «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλα μέχρι το «Κυριακάτικο ξύπνημα» και το «Κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Ένα ερώτημα που τίθεται βέβαια, είναι κατά πόσο ξέρουν τον Δημήτρη Χορν, σήμερα, οι νεώτερες γενιές. «Με το βιβλίο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη σίγουρα θα τον μάθουν» είπε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Εκτός από την υπουργό Πολιτισμού, στην παρουσίαση μίλησαν επίσης ο εκδότης κ. Αβέρκιος Λουδάρος που στηρίζει βιβλία συνδέσμους του παρελθόντος με το παρόν κοιτάζοντας τον ορίζοντα του μέλλοντος αλλά και η διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κα Ξένια Καλδάρα που επεσήμανε την σημασία του ΜΙΚ για αυτή την παρουσίαση. Ο Χορν εξάλλου ηταν εκείνος που έδωσε την ευκαιρία στον Μ. Κακογιάννη να σκηνοθετήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Κυριακάτικο ξύπνημα» στην οποία πρωταγωνίστησε δίπλα στην Λαμπέτη.

Όσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, δημοσιογράφο καθώς επίσης κριτικό κινηματογράφου και θεάτρου, ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε σύντομα, με πάθος και σεμνότητα για τον ηθοποιό που είχε την τύχη να συναντήσει προσωπικά (η συνέντευξή τους εμπεριέχεται στο βιβλίο).
Μάλιστα, η συγκίνησή του συγγραφέα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής όταν θυμήθηκε το γεγονός ότι ο θάνατος του ηθοποιού την 16η Ιανουαρίου 1998, συνέπεσε με την ημέρα των δικών του γενεθλίων.

Πολυμέσα