Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα Δημοκρατία: «Κροκοδείλια τα δάκρυα» ΣΥΡΙΖΑ για την δίκη Κορκονέα, αφέθηκε ελεύθερος με δικό του νόμο. Κύριο

Η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος στις δηλώσεις του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε από το Εφετείο Λαμίας στον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με συνέπεια να αποφυλακισθεί και με τη δεύτερη απόφαση.

1.Λεπτομερή απάντηση στις δηλώσεις Ηλιόπουλου μετά από την δίκη Κορκονέα στο Εφετείο Λαμίας  στην οποία ο πρώην ειδικός φρουρός πέτυχε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος έδωσε η ΝΔ. Όπως αναφέρεται , παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 (επί ΝΔ) στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «κορκοδείλια δάκρυα», τις αντιδράσεις της αξιωματικής; αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε σήμερα εκ νέου στον πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με ψήφους 4-3. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται σήμερα αγανακτισμένοι από την απόφαση, τα εξής: Με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄ δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε «πρότερο σύννομο βίο» και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.

- Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τιμωρείται με την διαζευκτική ποινή της ισοβίου καθείρξεως ή της πρόσκαιρης καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών (10-15 έτη).

- Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους είναι τα 16 έτη.

Το πλαίσιο άλλαξε επί κυβέρνησης ΝΔ. Συγκεκριμένα: Με τον νόμο 4855/12-11-2021 επήλθαν μεταξύ άλλων και οι εξής τροποποιήσεις:
- Μοναδική πλέον προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη.

- Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα μεταξύ άλλων και της ανθρωποκτονίας.
Έτσι σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό (π.χ. εργασία εντός της φυλακής) τα 4/5 της ποινής αντί των 3/5 που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

- Στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται στα 18 έτη (πραγματική έκτιση). Μέχρι την αλλαγή αυτή το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης ήταν τα 16 έτη.

Σημειώνεται, ότι παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος.

2.ΑΥΓΗ.Δολοφονία Γρηγορόπουλου / «Η ΝΔ κάνει τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα;»

Απάντησαν σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αναφερόταν στη ΝΔ - «Χαίρονται για την αποφυλάκιση Κορκονέα τόσο πολύ που καρφώθηκαν» σχολιάζει ο Ηλιόπουλος

Με μία εκτός τόπου και χρόνου ανακοίνωση τοποθετήθηκε η Νέα Δημοκρατία στην απόφαση αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου πρότερου βίου στον δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που είχε σαν αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος ο Επαμεινώντας Κορκονέας.

Το κυβερνών κόμμα έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά στη ΝΔ, προκαλώντας την άμεση απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Στην ΝΔ χαίρονται για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα τόσο πολύ που καρφώθηκαν. Ας μας εξηγήσουν όταν μπορέσουν για ποιο λόγο η γνώμη εισαγγελέα και των τριών δικαστών ήταν κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου» σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

«Επίσης ας μας εξηγήσουν γιατί απάντησαν σε μια δήλωση στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στη ΝΔ. Έχουν αναλάβει να κάνουν και τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα;».

Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ισχυριζόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που ο Επαμεινώντας Κορκονέας κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, λέγοντας ότι εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019.

Πολυμέσα