Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:43:56

Όλοι μπορούν να τον νικήσουν. Από όλους χάνει ο άλλοτε κραταιός Ερντογάν. Όλο και πιο αρνητικές οι δημοσκοπήσεις. Ποιοί αντίπαλοι και πως τον νικούν. Κύριο

Στην Τουρκία όλο και επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση, η ακρίβεια και η ανεργία, με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει το 80%.

1.Στην ίδια κακή τύχη με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στις δημοσκοπήσεις επί μήνες τώρα. Όλες οι Δημοσκοπήσεις, χωρίς εξαίρεση, προβλέπουν συντριβή του Τ. Ερντογάν από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, δημάρχους και πολιτικούς αρχηγούς.

Όλο και πιό χαμηλά, στου κακού τη σκάλα..Καθόλου καλά δεν είναι τα πράγματα για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών χάνει τη μάχη όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του.

Οι δημοσκόποι, ερεύνησαν τα ποσοστά σε περίπτωση «μονομαχίας» του Ερντογάν με τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, της προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Πιο συγκεκριμένα:

• Μανσούρ Γιαβάς 54% – Ταγίπ Ερντογάν 35,6%
• Εκρέμ Ιμάμογλου 51,7% – Ταγίπ Ερντογάν 37,7%
• Μεράλ Ακσενέρ 48% – Ταγίπ Ερντογάν 38,8%
• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 46,1% – Ταγίπ Ερντογάν 39,8%

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ, οι εκλογές στην Τουρκίας θα γίνουν πρόωρα, επισημαίνοντας ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε αύξηση 30% στον βασικό μισθό. Είναι η δεύτερη αύξηση στο βασικό μισθό από τις αρχές του έτους.

Οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του

Την ίδια ώρα, νέες φήμες κυκλοφορούν για την υγεία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού και της ομιλίας του στην Προύσα.

Κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε ότι αιτία για την ακύρωση του ταξιδιού, ήταν ένα κρυολόγημα του Τούρκου προέδρου.
Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι συζήτηση γίνεται στην Τουρκία και για το ενδεχόμενο η «ασθένεια» Ερντογάν να είναι πολιτική, δηλαδή να σχετίζεται με τις εκτιμήσεις ότι δεν θα συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Προύσα και να επέλεξε να αποφύγει εντελώς το ταξίδι.
Σε κάθε περίπτωση, ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από την τουρκική προεδρία, εντείνοντας τη φημολογία.

2.Τουρκία: Ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 80% – Ο βραχνάς του Ερντογάν ενόψει εκλογών
Η αύξηση των ετήσιων τιμών ανέβηκε από 73,5% τον Μάιο σε 78,6% τον Ιούνιο, αλλά ο πραγματικός ρυθμός θα μπορούσε να είναι διπλάσιος

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε σχεδόν στο 80% τον περασμένο μήνα -το υψηλότερο των τελευταίων 24 ετών- καθώς οι οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισαν να αυξάνουν το κόστος ζωής.
Η αύξηση των ετήσιων τιμών αυξήθηκε από 73,5% τον Μάιο σε 78,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σήμαιναν ότι ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού ήταν σχεδόν διπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, προσπάθησε να λειάνει τις γωνιές στην κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι τιμές καταναλωτή θα αρχίσουν να πέφτουν μέχρι το τέλος του έτους. «Υπόσχομαι σε εσάς και στον πρόεδρο, θα δούμε πτώση του πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε έξι μήνες, αυξάνοντας τους μισθούς κατά 30%. Η αύξηση αυτή ανέβασε τον μηνιαίο μισθό στο 40% περίπου του εργατικού δυναμικού από 254 σε 328 δολάρια .
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι ο πληθωρισμός. «Δεν έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού. Έχουμε πρόβλημα κόστους ζωής», είπε τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι είπαν ότι τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας συγκάλυπταν μια πιο ανησυχητική τάση ανόδου των τιμών που δεν είχαν δείξει σημάδια υποχώρησης.

Μια μηνιαία έκθεση από την ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων ENAG της Τουρκίας έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 175% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ENAG είπε ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 71,4% από την αρχή του 2022.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έφτασε σε ετήσιο ποσοστό το 94%.
«Κανείς δεν πιστεύει πλέον επίσημα τουρκικά δεδομένα», δήλωσε ο Τίμοθι Ας οικονομολόγος στην BlueBay Asset Management. «Δεν υπάρχει καμία προσδοκία για μια αξιόπιστη πολιτική απάντηση», πρόσθεσε.

Η αυξανόμενη διαμάχη για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων της Τουρκίας αναμένεται να είναι ένα δύσκολο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση του Ερντογάν ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως οι πιο σκληρές για τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κρατική στατιστική υπηρεσία για «ψέματα», προτρέποντάς την «να σταματήσει να διαπράττει εγκλήματα προς όφελος του Προέδρου Ερντογάν».
Μια έρευνα από το πρακτορείο δημοσκοπήσεων Metropol την Παρασκευή έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων πίστευε το ποσοστό που δίνει η ENAG και μόλις το 24% αυτό που ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Τουρκία επλήγη σκληρά από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2012 και την απειλή υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2013. Το νόμισμά της υποχώρησε έκτοτε. Για να σταματήσει την πτώση, το 2018 ο Ερντογάν ξεκίνησε το «νέο οικονομικό μοντέλο», το οποίο στόχευσε στη μείωση των επιτοκίων για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό έγινε ενάντια στη συμβουλή του προϊσταμένου της κεντρικής του τράπεζας και προκάλεσε την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό, αυξάνοντας το κόστος σε μια χώρα που εξαρτάται από εισαγόμενα υλικά, ειδικά την ενέργεια.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε επίσημα στο 15% στις αρχές του 2021, έχει πλέον φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση του νομίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 1998 που βοήθησε τον Ερντογάν να κατακτήσει την εξουσία.
Τρεις επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έχουν απολυθεί -από τον πρόεδρο Ερντογάν- από το 2018.
Η τουρκική λίρα -μόνο εφέτος- έχει πέσει κατακόρυφα κατά 20%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline