Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:36:52

Καύσωνας στην Ευρώπη: «Αν καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα σε κάποια χώρα, θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς»

Δραματική είναι η προειδοποίηση που έστειλε ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, Ματθαίος Σανταμούρης σχετικά με τον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα ακραία φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο συχνά και θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

«Να προσεύχεστε να μην καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα. Αν αυτό γίνει σε οποιαδήποτε χώρα, τότε θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς» προειδοποίησε ο κ. Σανταμούρης.

Οι διαφορές ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος οργανισμός την υψηλή θερμοκρασία δεν είναι ο ίδιος στην Αγγλία ή στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα η θνησιμότητα αυξάνει πολύ πάνω από τους 32 βαθμούς, γιατί είναι προσαρμοσμένοι οι Έλληνες σε αυτό. Στο Λονδίνο η θνησιμότητα ανεβαίνει πολύ πάνω από τους 23 βαθμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σανταμούρης.

«Ήδη υπάρχουν 1.000 νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Στις βόρειες χώρες, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση του κλιματιστικού. Επομένως ο αριθμός των νεκρών θα φανεί αργότερα και φαντάζομαι θα είναι αρκετά μεγάλος», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο καθηγητής.
«Φοβάμαι ότι πηγαίνουμε σε ένα παγκόσμιο σοκ. Αυτά που βλέπουμε είναι πρόδρομα φαινόμενα για κάτι πολύ μεγαλύτερο που έρχεται στο αμέσως επόμενο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί. Δεν έχουμε τέτοια εμπειρία, δεν έχουμε ζήσει ξανά τέτοια πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Σανταμούρης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline