Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:19:31

Mεγάλη η σφαγή, θλιβερός ο απολογισμός. --Πανελλαδικές Ν. Κεραμέως: – Άφησαν εκτός ΑΕΙ 37.623 μαθητές. Μεγάλα τα κενά παντού, ιδιαίτερα στην επαρχία. Όσα και όποιοι φταίνε σε Υπουργείο και ΑΕΙ. Κύριο

Δεκατρία τμήματα ΑΕΙ με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων. Και ένα με κανένα επιτυχόντα.

Αποκαλυπτικά για σφαγή των εισακτέων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, καθώς πάνω από 37.000 μαθητές μένουν εκτός από τα ΑΕΙ. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε μόνο τον αριθμό των εισακτέων και επιμελώς απέφυγε να αναφέρει πόσοι αποκλείστηκαν.

Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 99.305 μαθητές, 61.682 υποψήφιοι σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Εκτός έμειναν 37.623, με τους κολεγιάρχες να τρίβουν για άλλη μία χρονιά τα χέρια τους.
Αναλυτικότερα, μόλις το 68,83% των υποψηφίων επιλογής ΓΕΛ μπαίνει στα ΑΕΙ, με 22.449 να αποκλείονται. Η μεγάλη σφαγή έγινε στα ΕΠΑΛ όπου μένουν εκτός 11.216 από τους 17.619 μαθητές.

Υποψήφιοι που έδωσαν Πανελλήνιες το 2022, έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει 6.880 μόρια, ωστόσο φαίνεται πως η βαθμολογία δεν έπαιξε και τόσο... σημαντικό ρόλο για τη σχολή που δεν έχει ούτε έναν εισακτέο.
Αυτή είναι η σχολή που δεν... μπήκε κανείς
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης είπε για τις κενές θέσεις πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων».

Όπως εξήγησε, «αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται».
Όμως όπως είπε «υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης».

Πανελλαδικές 2022: Δεκατρία τμήματα ΑΕΙ με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων
Πανελλαδικές: Περισσότερα από 37.000 άτομα εκτός ΑΕΙ από τους υποψήφιους για τα προγράμματα τους

Εικοσιπέντε τμήματα με εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων έχουν φέτος τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για τις Πανελλαδικές.

Τμήματα με παραδοσιακά μειωμένο ενδιαφέρον ή χαμηλόβαθμους πρωτοετείς στο παρελθόν αποτελούν μεταξύ αυτών σε μεγάλα ποσοστά τα τμήματα Δασολογίας (θλιβερή διαπίστωση σε μια χώρα με σταθερά αυξημένες ανάγκες στον τομέα, αλλά χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους), και τα τμήματα των γαλλικών ή ιταλικών φιλολογιών.

Τμήματα υδατοκαλλιέργειας, μηχανικών ορυκτών πόρων, βιβλιοθηκονομίας και αρχειολογίας είναι επίσης στην ίδια κατηγορία, ανασύροντας για μια ακόμη φορά στην εκπαιδευτική επικαιρότητα την συζήτηση για το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς από τα πανεπιστήμια της χώρας να κάνουν προτάσεις για συγχωνεύσεις, κλείσιμο ή μετονομασίες των τμημάτων τους, αλλά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έλαβε προτάσεις μέχρι και για... ιδρύσεις νέων τμημάτων.

Έτσι φέτος, το τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος στο Καρπενήσι είχε 7 εισακτέους, το Δασολογίας και Διαχείρισης περιβάλλοντος φυσικών πόρων Ορεστιάδας, 5 εισακτέους, το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας Θεσσαλονίκης 7 και το τμήμα Ιταλικής γλώσσας του ίδιου Ιδρύματος 6, το τμήμα Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Δράμας 3 εισακτέους, το τμήμα Μηχανικών τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες 2, το τμήμα Αχρειολογίας βιβλιοθηκονομίας και μουσικολογίας στην Κέρκυρα 9, το τμήμα Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο 4, όπως και το τμήμα Αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι. Το τμήμα Μηχανικών ορυκτών πόρων στην Κοζάνη θα έχει 7 εισακτέους και των συστημάτων ενέργειας στην Λάρισα 7.

Και το εντυπωσιακό: Η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο με ... 0 εισακτέους

Κατά τα άλλα, φέτος είχαμε πτώση των βάσεων στο 1 επιστημονικό πεδίο (των ανθρωπιστικών επιστημών), το 2ο (θετικών επιστημών) και συγκρατημένα το 3ο (των επιστημών υγείας), αλλά και η άνοδο αρκετών τμημάτων (αλλά όχι των περιζήτητων που σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση) του 4ου επιστημονικού πεδίου της οικονομίας και πληροφορικής.
Πάντως, την μεγαλύτερη πτώση μορίων είχε φέτος το τμήμα Φυσικής του Ηρακλείου -2237. Την μεγαλύτερη άνοδο είχε το τμήμα Μαθηματικών των Ιωαννίνων που ανέβηκε στα 12.305 μόρια φέτος (+2948 μόρια σε σχέση με πέρυσι).

Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων για τα ΑΕΙ της χώρα ήταν 103.468 και τελικά μπήκαν σ αυτά 63.239 άτομα. Εκτός έμειναν πέρισυ 40. 229 υποψήφιοι. Φέτος ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων από όλες τις κατηγορίες εξεταζόμενων ήταν 99.305 και έμειναν έκτος 37.623 των ΑΕΙ.
Συνολικά εισήχθησαν φέτος στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.682 υποψήφιοι άτομα από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

pinax9

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline