Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:39:29

Η πρόκληση για την πρόκληση... Η Μόνικα Λεβίνσκι ζητά από την (επιπόλαια στιχουργό...) Μπιγιονσέ να αλλάξει στίχο τραγουδιού που την αναφέρει. Το ίδιο θα πράξει σε προσβλητικό στίχο για τους αναπήρους, μετά γενική κατακραυγή. Κύριο

Ξανά στο στούντιο θα μπει η Μπιγιονσέ για να επαναλάβει την ηχογράφηση του νέου της τραγουδιού «Heated» μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η χρήση του όρου «spaz» σε ένα στίχο.

1.Μετά από δύο αλλαγές σε κομμάτια της στο «Renaissance» τώρα η μουσικός δέχεται παράπονα και για το «Partition» του 2013

Λίγες μόνο ημέρες έχουν περάσει από όταν κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος της Μπιγιονσέ «Renaissance» και η μουσικός ήδη έχει δεχτεί παράπονα για δύο κομμάτια του δίσκου, τα οποία και άλλαξε.
Πρώτον, η μουσικός αναγκάστηκε να αλλάξει το κομμάτι «Heated», μιας και είχε στίχο που χρησιμοποιούσε την λέξη «spaz» και όπως συνέβη πριν λίγο καιρό και με την Lizzo, η χρήση της λέξης προκάλεσε αντιδράσεις μιας και θεωρήθηκε προσβλητική για τα άτομα με σπαστική διπληγία. Από την άλλη, στο κομμάτι

«Energy» ακούσαμε sample από το «Milkshake» της Kelis, η οποία...επίσης το άκουσε για πρώτη φορά μαζί με εμάς και έτσι, ζήτησε να αφαιρεθεί, μιας και στα credits εμφανίζονται μόνο τα ονόματα των Neptunes κι όχι το δικό της.
Άλλο ένα παράπονο για κομμάτι της δέχεται τώρα η Μπιγιονσέ, αυτή την φορά όχι για τραγούδι του «Renaissance», αλλά για το «Partition» από τον δίσκο της που ονομάστηκε απλά «Beyonce» από το 2013.
Για την ακρίβεια, η Μόνικα Λεβίνσκι ζητάει από την τραγουδίστρια να αφαιρέσει στίχο που την αναφέρει ονομαστικά και συγκεκριμένα τον «Πέταξε τα κουμπιά μου, έσκισε την μπλούζα μου / "Έπαθε" Μόνικα Λεβίνσκι πάνω στο φόρεμά μου».

Η Λεβίνσκι είχε ήδη από το 2014 εκφράσει την δυσαρέσκειά της για τον στίχο, γράφοντας χαρακτηριστικά σε άρθρο της στο Vanity Fair: «Ευχαριστώ Μπιγιονσέ, αλλά αν είναι να πούμε τι "έπαθε", νομίζω πως εννοούσες "'Επαθε' Μπιλ Κλίντον πάνω στο φόρεμά μου"».
Τώρα, η 49χρονη επαναφέρει το θέμα στη κουβέντα, με ένα tweet. Η πάλαι ποτέ εργαζόμενη του Λευκού Οίκου ανέβασε την είδηση για τον στίχο του «Heated», γράφοντας: «Χμ, μιας και βρισκόμαστε εδώ...», με hashtag #Partition.

Σε σχόλια κάτω από την ανάρτησή της, η Λεβίνσκι αναφέρει πως «Έχω μάθει να αντιμετωπίζω επίπονα ή εξευτελιστικά πράγματα βρίσκοντας το χιούμορ σε αυτά», ενώ, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει απευθυνθεί επίσημα στην Μπιγιονσέ και την ομάδα της για αλλαγή του εν λόγω στίχου.
uhmm, while we're at it... #Partition

Beyoncé to Remove Renaissance Lyric After Outrage: Ableist, Offensive – Variety https://t.co/DzN80FdzPB
— Monica Lewinsky (she/her) (@MonicaLewinsky) August 1, 2022
actually, it's how i've learned to deal with painful or humiliating things... i find the humor. eg in my ted talk. https://t.co/7XyRM323PY
— Monica Lewinsky (she/her) (@MonicaLewinsky) August 2, 2022
no, i haven't. i did mention it in the first vanity fair article i wrote in 2014... which was the first public thing i'd done in 10 years. but you make an interesting/fair point...
— Monica Lewinsky (she/her) (@MonicaLewinsky) August 2, 2022

Ο κομμένος στίχος της Μπιγιονσέ και η... υποκρισία
Ξανά στο στούντιο θα μπει η Μπιγιονσέ για να επαναλάβει την ηχογράφηση του νέου της τραγουδιού «Heated» μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η χρήση του όρου «spaz» σε ένα στίχο.

Αλλάζουν οι στίχοι του «Heated», που μοιράζεται η Μπιγιονσέ με τον ράπερ Ντρέικ.

Πριν από ένα δίμηνο περίπου, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εμφανίστηκε στο γήπεδο φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι, το οποίο με λευκή γραφή στην πλάτη δήλωνε ορθά-κοφτά: «Καμία ανοχή στον ρατσισμό, στον σεξισμό, στον ικανοτισμό, στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία, στην ξενοφοβία, σε κάθε είδους διάκριση». «Ικανοτισμός», ή «ableism» αγγλιστί, είναι ο διαχωρισμός των ανθρώπων ανάμεσα σε ικανούς και ανάπηρους. Χθες, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, η ποπ σταρ του πλανήτη, Μπιγιονσέ, ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου πως θα αφαιρεθεί άμεσα ο όρος «spaz» από το κομμάτι της με τίτλο «Heated» (ολόκληρος ο στίχος λέει «Spazzing on that ass, spaz on that ass») το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο πρόσφατης κυκλοφορίας άλμπουμ «Renaissance». Η συγκεκριμένη λέξη θεωρείται προσβλητική, μειωτική προς τα άτομα με σπαστική διπληγία, μια μορφή εγκεφαλικής παράλυσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο ίδιος ακριβώς όρος είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο πριν από ένα μήνα, καθώς εμφανιζόταν και σε ένα καινούργιο τραγούδι της ράπερ Λίζο. Η τελευταία τον αφαίρεσε επίσης, αφού ξεκαθάρισε πως δεν χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα, ωστόσο οι στιχουργοί της Μπιγιονσέ μάλλον δεν... ενημερώθηκαν εγκαίρως.

H ποπ σταρ ανακοίνωσε πως θα αφαιρεθεί άμεσα ο όρος «spaz» από το τραγούδι της με τίτλο «Heated».
Από την άλλη, είναι τόσοι πια οι τρόποι που ο δημόσιος λόγος –καλλιτεχνικός ή μη– μπορεί να χαρακτηριστεί προσβλητικός, ώστε είναι δύσκολο να ακολουθήσεις. Ειδικά όσον αφορά την τέχνη, όπου η κληρονομιά του παρελθόντος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων εξελίξεων, είναι προφανώς αδύνατο (και ανιστόρητο) να εξαφανιστούν έργα που εκφράζουν προσβλητικό λόγο· θα χρειαζόταν να διαγραφεί η μισή παραγωγή μουσικής, κινηματογράφου, θεάτρου, λογοτεχνίας κ.ο.κ.

Πίσω στο σήμερα, ωστόσο, και τα καινούργια έργα τέχνης. Εννοείται πως οποιασδήποτε μορφής διάκριση είναι επί της αρχής κατακριτέα. Όχι γιατί μια καλλιτέχνις του βεληνεκούς της Μπιγιονσέ δεν «δικαιούται» να χρησιμοποιεί τέτοιους όρους, αλλά διότι αυτοί είναι απλώς απαράδεκτοι. Από την άλλη –ειρωνικά– η πιο κυρίαρχη μουσική τάση της εποχής μας, αυτή του χιπ-χοπ και κάποιων συγκεκριμένων παρακλαδιών του, περιέχει τόσο πολλούς προσβλητικούς όρους, ώστε η εξάλειψή τους θα μας άφηνε σχεδόν χωρίς... στίχους. Και αυτά όλα τα χαριτωμένα τραγουδιούνται δυνατά, από αυλές σχολείων μέχρι μεγάλα φεστιβάλ. Τελικά η σημαντικότερη τάση της εποχής ίσως να είναι η υποκρισία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline