Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023  23:49:19

Παντού πέφτουν -συνεχώς και αρκετά- οι τιμές της βενζίνης, με το αργό πετρέλαιο, ήδη, κάτω από 90 δολάρια. Βεβαίως πλην... Ελλάδος, όπου θάλλει η κερδοσκοπία. Κύριο

Επιπλέον, η διαφαινόμενη πτώση της ζήτησης-κατανάλωσης ρίχνει τις τιμές και θα συνεχίσει να τις ρίχνει, καθώς η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε υφεσιακή φάση.

1.Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι υποχώρησε νωρίτερα το αμερικανικό αργό, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς η αγορά υπολογίζει πως παρά τα σφιχτά επίπεδα της προσφοράς, η ζήτηση θα μειωθεί με φόντο και την επιβράδυνση των οικονομιών.
Συγκεκριμένα το αμερικανικό WTI βρίσκεται αυτή την ώρα στα 89,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,30%, ενώ και το Brent υποχωρεί κατά 1,47% στα 95,38 δολάρια. Στα επίπεδα αυτά έχουν απωλέσει σχεδόν όλα τα κέρδη που κατέγραψαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απρόσμενη αυτή άνοδος των αμερικανικών αποθεμάτων οδήγησε σε πτώση την τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate είναι στα 88 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ είναι στα 94 δολάρια το βαρέλι.

2.Σφιχτή προσφορά
Από την πλευρά της προσφοράς, τα επίπεδα παραμένουν σφιχτά, αλλά όχι στο σημείο που βρίσκονταν πριν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις. Τελευταία φορά χθες αποφάσισαν νέα μικρή άνοδο κατά 100.000 βαρέλια, αν και μεμονωμένα οι δύο κυριότερες χώρες του καρτέλ με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαίνεται πως είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση την δύσκολη χειμερινή περίοδο σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί.
Άλλωστε, παρά τις κυρώσεις οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, που σημαίνει πως για την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί κενό από την απώλεια ρωσικού αργού.

Κάμψη της ζήτησης
Από την πλευρά της ζήτησης, οι εκτιμήσεις επίσης δεν είναι καλές, με τις οικονομικές δυνάμεις να έχουν μπει σε τροχιά επιβράδυνσης λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της εκτίναξης του πληθωρισμού, φλερτάροντας ακόμη και με τα επίπεδα ύφεσης. Σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας ανήγγειλε επισήμως πως περιμένει υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση και μάλιστα παρατεταμένη ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ενδεικτικό στοιχείο θεωρείται η απρόσμενη σημαντική άνοδος στα αμερικανικά αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, που σημαίνει πως η ζήτηση στην εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει. Αν και σε επίπεδο νοικοκυριών, αυτό έχει να κάνει και με τις υψηλές τιμές, που κάνουν τον κόσμο πιο προσεκτικό στην χρήση καυσίμων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline