Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:52:51

Θερμός Αύγουστος... Μετά την όξυνση με την Κίνα, νέα ρήξη των ΗΠΑ με την Ρωσία, μετά την Ουκρανία. Τζο Μπάιντεν για την αθλήτρια Μπ. Γκράινερ: «Απαράδεκτη δικαστική απόφαση -Κρατείται άδικα από τη Ρωσία». Κύριο

Απέτυχαν οι επαφές για συνδιαλλαγή σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Η κρατούμενη στη Ρωσία Μπρίτνεϊ Γκράινερ καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών.

1.Την δυσαρέσκειά του, αναφορικά με την καταδίκη της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, λίγη ώρα μετά την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου, να καταδικάσει σε 9 χρόνια φυλάκισης τη Γκράινερ, δήλωσε πως η απόφαση είναι «απαράδεκτη», ενώ κάλεσε τη Μόσχα να την αφήσει ελεύθερη.

Ρωσία: Δικαστήριο έκρινε ένοχη τη σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, για υπόθεση ναρκωτικών - 9 χρόνια φυλάκιση
Ο Αλεξάντερ Μπόικοφ, εκ των δικηγόρων της Αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ, σημείωσε κατά τη διάρκεια της δίκης της, ότι ορισμένοι από τους φακέλους της υπόθεσης σε σχέση με την Γκράινερ συντάχθηκαν κατά παράβαση του νόμου.

Το αποτέλεσμα της δίκης, έχει φέρει εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί τη Ρωσία για «άδικη κράτηση».

Τζο Μπάιντεν: Η Μπρίτνεϊ κρατείται άδικα από τη Ρωσία
«Σήμερα, η Αμερικανίδα πολίτης, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, έλαβε ποινή φυλάκισης, κάτι το οποίο θυμίζει αυτό που ήδη γνώριζε ο κόσμος, πως η Ρωσία κρατάει άδικα την Μπρίτνεϊ» τόνισε ο Μπάιντεν.

«Είναι μία απαράδεκτη ενέργεια και καλώ τη Ρωσία να απελευθερώσει τη Μπρίτνεϊ, για να βρεθεί κοντά στον σύζυγό της, τους αγαπημένους της φίλους και συμπαίκτες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

2.Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, η οποία είναι προφυλακισμένη εδώ και έξι μήνες στη Ρωσία, κρίθηκε σήμερα ένοχη απ' το δικαστήριο για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης.

Νωρίτερα οι εισαγγελείς είχαν προτείνει στην έδρα του δικαστηρίου να καταδικάσει την αθλήτρια σε φυλάκιση εννιάμισι ετών.
Η δικαστής Άννα Σοτνίκοβα είπε ότι ο χρόνος κράτησης της Γκράινερ από τη σύλληψή της τον Φεβρουάριο θα μετρούσε στην ποινή.
Η Γκράινερ στο άκουσμα της ετυμηγορίας αντέδρασε με ένα κενό βλέμμα στο πρόσωπό της.

Κατά την αυλαία της δίκης, σήμερα, η δικαστής είπε ότι η 31χρονη έφερε παράνομα ναρκωτικά στη Ρωσία.
Πριν ανακοινωθεί η ασυνήθιστα γρήγορη ετυμηγορία, η Γκράινερ άσκησε τελική έφεση στο δικαστήριο. Είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραβιάσει το νόμο φέρνοντας φυσίγγια ατμίσματος με λάδι κάνναβης στη χώρα όταν πέταξε στη Μόσχα τον Φεβρουάριο για να παίξει μπάσκετ στην Αικατερινούπολη.

Η υπόθεση έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της διπλωματίας ΗΠΑ-Ρωσίας. Πριν από την έναρξη της δίκης της τον Ιούλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην αθλήτρια ως «αδικαιολόγητα κρατούμενη», κινώντας την υπόθεσή της υπό την επίβλεψη του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου του για υποθέσεις ομήρων, ουσιαστικά του κύριου διαπραγματευτή ομήρων της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, σε μια εξαιρετική κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προτρέποντάς τον να αποδεχθεί μια συμφωνία βάσει της οποίας η Γκράινερ και ο Πολ Γουίλαν, ένας Αμερικανός φυλακισμένος στη Ρωσία με καταδίκη για κατασκοπεία, θα αποφυλακίζονταν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline