Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:17:54

Άλλη θλιβερή επέτειος. Συλλαμβάνεται στις 4.8.1944 η οικογένεια της μαρτυρικής Άννας Φρανκ: Το ημερολόγιό της θα της χαρίσει την αθανασία –Μια ισχυρή εκδοχή : Εβραία δοσίλογος τους πρόδωσε στους Ναζί.. Κύριο

Ενα παναθρώπινο, αιώνιο ντοκουμέντο.. Αγάπης για τη ζωή και την αξία της..Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ ή ημερολόγιο μιας νέας, όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, ονομάζεται το ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ,

Γερμανοεβραία, στο Άμστερνταμ, για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με την ονομασία «Σπίτι της Άννας Φρανκ ». Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιο. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και ως σήμερα έχει πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο Ότο Φρανκ, πατέρας της Άννας εξέδωσε «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». /copyright Ap Photos
Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι το πιο διάσημο της σύγχρονης εποχής. Η Άννα Φρανκ ήταν Γερμανίδα με εβραϊκή καταγωγή, που κρυβόταν, με την οικογενειά της και φίλους, σε σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία.

Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Αυγούστου του 1944 η Γκεστάπο εισέβαλλε στο σπίτι όπου κρυβόταν η οικογένεια της 15χρονης Άννας και τους συνέλαβε.

Έπειτα από μέρες, μια καθαρίστρια εντόπισε ανάμεσά σε περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες το ημερολόγιο της Άννας. Η Άνα και η αδελφή της Μαργκό, πέθαναν από τις κακουχίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945. Ο πατέρας της, Όττο, ο μοναδικός επιζών από τους «οκτώ» της σοφίτας, επέστρεψε μετά τον πόλεμο στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε το ημερολόγιό και το εξέδωσε• μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου.
Ωστόσο, το ερώτημα «ποιος πρόδωσε την οικογένειά της Άννας Φρανκ;» παραμένει ακόμα αναπάντητο. Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2018 ισχυρίζεται ότι ο άνθρωπος που καθοδήγησε τους Ναζί στο κρησφύγετο της οικογένειας ήταν μια Εβραία που ζούσε στην Ολλανδία και λέγεται ότι είχε πρόδωσε πολλούς Εβραίους στα σκοτεινά χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βιβλίο «The Backyard of the Secret Annex» γράφτηκε από τον 70χρονο Τζέραρντ Κρέιμερ και βασίζεται στις αναμνήσεις του πατέρα του, Τζέραρντ Κρέιμερ Senior, μέλους της Ολλανδικής Αντίστασης. Ο Τζέραρντ Κρέιμερ γνώριζε μια γυναίκα με το όνομα Ανς φαν Ντάικ, η οποία μετά τον πόλεμο κατηγορήθηκε ότι πρόδωσε εκατοντάδες Εβραίους στη ναζιστική υπηρεσία πληροφοριών Sicherheitsdienst. Η φαν Ντάικ είχε ομολογήσει κατά τη διάρκεια της δίκης της, ότι είχε προδώσει ακόμη και τον ίδιο της τον αδελφό!
Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», κατά τη διάρκεια των ερευνών, «δεν κατάφεραν να βρουν στοιχεία για αυτή τη θεωρία, ούτε για άλλες θεωρίες σχετικά με την προδοσία της οικογένειας».

Η ιδέα ότι ήταν η Ανς φαν Ντάικ εκείνη που πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ έχει ερευνηθεί από πολλούς. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για να βρεθεί η αλήθεια μετά τόσες δεκαετίες και πολλαπλές έρευνες.
Ένας εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου που εξέδωσε το βιβλίο του Κρέιμερ δήλωσε ότι, «αυτή η θεωρία δεν είναι 100 τοις εκατό η απάντηση στο θέμα», αλλά το βιβλίο «είναι ένα κομμάτι του παζλ» που μπορεί να βοηθήσει στην ανασύνθεση και ολοκλήρωση της υπόθεσης, αναφέρει ο «Guardian».

Στο βιβλίο του, ο Κρέιμερ ισχυρίζεται ότι η φαν Ντάικ είναι η κύρια ύποπτη για τη σύλληψη της οικογένειας Φρανκ. Η φαν Ντάικ εκτελέστηκε τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, αφού ομολόγησε 23 εγκλήματα προδοσίας. Συνεργάστηκε με τους Γερμανούς για τη σύλληψη τουλάχιστον 145 ανθρώπων, με πολλούς να εκτιμούν ότι είχαν χαθεί έως και 700 αθώες ζωές εξαιτίας των πράξεών της!

Ακόμα ένα βιβλίο κι ένας «προδότης»

Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο με το ίδιο θέμα, εκείνο της καναδής Ρόζμαρι Σάλιβαν, με τίτλο: «Η προδοσία της Άννας Φρανκ». Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο Εβραίος συμβολαιογράφος Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, υπήρξε ο προδότης της έφηβης Εβραίας. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, η μεγάλη «αποκάλυψη» και οι εντυπωσιακοί τίτλοι έχουν ήδη ξεχαστεί αφού, από την πρώτη στιγμή, γνωστοί ιστορικοί ασκούν σκληρή κριτική στις έρευνες επιρρίπτοντας ευθύνες στην ερευνητική ομάδα. «Μεγαλόστομες κατηγορίες θέλουν μεγάλες αποδείξεις. Και αυτές δεν υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σε ζητήματα ολοκαυτώματος καθηγητής Γιοχάνες Χαουβίνκ τεν Κάτε. Ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος Ambo Anthos ανέστειλε την έκδοση του βιβλίου της Σάλιβαν ενώ παραδέχτηκε, σε ανακοίνωσή του, ότι «μία πιο κριτική ματιά ήταν εφικτή».
Να σημειώσουμε ότι τον εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, κατονόμασε - το 2022 - ως καταδότη, ερευνητική ομάδα που περιελάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς δεδομένων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline