Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:16:30

Κανονικά οι τιμές της απλής βενζίνης έπρεπε να είχαν πέσει γυρω στο 1,80 ευρώ. Συνεχίζεται όμως η κλοπή, με τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργιάδη- Σταικούρα- Θεοδωρικάκο να μη παρεμβαίνουν αποφασιστικά κατά της ακρίβειας και κερδοσκοπίας. Κύριο

Πετρέλαιο: Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Απριλίου καταγράφουν οι τιμές διεθνώς, με μεγάλες μειώσεις στα καύσιμα σε πολλές χώρες αλλά με ρυθμό χελώνας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία πρόφαση (μεταφορικά, διαφορά διεθνών τιμών, ισοτιμίες, κλπ) σε μια πορεία συνεχούς μείωσης του αργού πετρελαίου τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα. Στην Ελλάδα υπάρχει όμως άλλη επικράτεια, εκείνη της ασυδοσίας και κερδοσκοπίας.

Κανονικά οι τιμές της απλής βενζίνης έπρεπε να είχαν πέσει γύρω στο 1,80 ευρώ. Συνεχίζεται όμως να είναι πάνω από τα δύο ευρώ και μάλιστα σε ηπειρωτικές περιοχές,λίγα χιλιόμετρα μόλις από τα μεγάλα διυλιστήρια. Συνεχίζεται όμως η κλοπή και η κοινωνική πρόκληση, με τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργιάδη- Σταικούρα- Θεοδωρικάκο να μη παρεμβαίνουν αποφασιστικά κατά της ακρίβειας και κερδοσκοπίας.

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Απριλίου καταγράφουν οι τιμές διεθνώς, με μεγάλες μειώσεις στα καύσιμα σε πολλές χώρες αλλά με ρυθμό χελώνας στην Ελλάδα. Με υψηλό το κοινωνικό και πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση και τη ΝΔ, αισθητό ήδη.,

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της από τις αρχές Απριλίου οδεύει η τιμή του πετρέλαιου, καθώς αυξάνονται τα σημάδια πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τα επίπεδα ζήτησης. Μάλιστα οι τιμές κινούνται σε χαμηλό έξι μηνών.
Τα αμερικανικό αργό που χθες υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι, παρέμεινε και σήμερα στα επίπεδα αυτά. Αυτή την ώρα βρίσκεται στα 88,13 δολάρια με νέα κάμψη ύψους 0,50%. Με την νέα αυτή υποχώρηση οι συνολικές του απώλειες για την εβδομάδα φτάνουν το 10%!
Πτωτικά κινείται και το Brent που αυτή την ώρα βρίσκεται στα 93,96 δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Θα μπορέσει η Ευρώπη να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Πτώση και στα πρατήρια

Ειδικά στην αγορά με δεδομένη και την υποχώρηση των αποθεμάτων, οι τιμές στα πρατήρια έχουν επίσης μειωθεί. Μάλιστα, τα futures της βενζίνης μετρούν απώλειες ύψους 10% για την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως στις αντλίες η πτώση θα είναι ακόμη πιο σαφής τις επόμενες ημέρες.
Ουσιαστικά μετά από ένα πεντάμηνο ράλι, που διασφάλισε και τεράστια κέρδη για τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι τιμές του αργού έχουν αρχίσει να πιέζονται προς τα κάτω, κυρίως από τις αρχές του καλοκαιριού, φτάνοντας έτσι να χάσουν σχεδόν το σύνολο των κερδών που είχαν καταγράψει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η εικόνα αυτή και οι εκτιμήσεις για πτώση της ζήτησης, κυρίως μέσα στο 2023, ώθησε τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ να αποφασίσουν ανεπαίσθητη νέα αύξηση των επιπέδων προσφοράς κατά 100.000 βαρέλια από τον Σεπτέμβριο.

Αλλαγή κλίματος

Η αλλαγή κλίματος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό στον πετρελαϊκό κλάδο, που μετά την έκρηξη κερδοφορίας είχε δρομολογήσει σχέδια επενδύσεων αλλά και επαναγοράς μετοχών. Από την άλλη πλευρά, η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών μπορεί να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και βέβαια να φέρει την πολυπόθητη αποσυμπίεση στις πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη πως ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος ειδικά στο μέτωπο του φυσικού αερίου, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και πάλι στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορεί να επιλέξουν να στραφούν στο πετρέλαιο ως πιο ασφαλή λύση, κάτι που θα οδηγήσει και πάλι ανοδικά τις τιμές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline