Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:05:11

Μέριλιν Μονρόε: 60 χρόνια μετά τον θάνατο της μυθοποιείται όλο κι λιγότερο συνεχώς. Υπερτιμημένη ως σύμβολο εποχής, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, ανώριμη συνεχώς, σπάταλη ερωτικά, υπερφιλόδοξη χωρίς μέτρο. Κύριο

Η νέα διαφορετική ταινία από τον Σεπτέμβριο.H μοναξιά και ο θάνατος που έσβησαν την όποια λάμψη της.Πώς ένα παγκόσμιο σύμβολο της λαικής θηλυκότητας οδηγήθηκε στο τραγικό τέλος.

Tα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου 1962, η Μέριλιν Μονρόε, αμερικανίδα ηθοποίος και παγκόσμιο είδωλο της γυναικείας σεξουαλικότητας βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Ήταν 36 ετών.
Η είδηση του θανάτου της έκανε τον γύρο του κόσμου

«ΤΑ ΝΕΑ», 6.8.1962, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«ΤΑ ΝΕΑ» της 6ης Αυγούστου 1962 γράφουν :
«Η Μαίριλυν Μονρόε, η διασημοτέρα ίσως ηθοποιός του διεθνούς κινηματογράφου, απέθανε χθες υπό συνθήκας ισοδυναμούσας με αυτοκτονίαν, από υπερβολική δηλαδή δόσιν υπνωτικού φαρμάκου.
»Έτσι απεδείχθη ότι ακόμη και όταν κερδίζη κανείς 10.000 δολλάρια την εβδομάδα και πλαισιώνεται από διεθνή φήμην, δεν δύναται να αγοράση την ψυχικήν πνευματικήν γαλήνην.

Ο θάνατος
»Ο θάνατος αυτός, όπως μεταδίδει το Ρώϋτερ, κατέπληξε και κατέθλιψε τους Αμερικανούς, καθ' όλην την έκτασιν της συμπολιτείας. Εκ του γραφείου του ανακριτού ανεκοινώθη ότι η ηθοποιός του κινηματογράφου Μαίριλυν Μονρόε απεβίωσε την 3.40 π.μ. (τοπική ώρα). (...)
»Ο θάνατος της Μονρόε επήλθεν εις την οικίαν της, εις το προάστιον Μπρένγουντ του Λος Άντζελες. (...) Η ηθοποιός ανευρέθη νεκρά υπό της οικονόμου της και ότι εν συνεχεία εκλήθησαν δύο ιατροί, οι οποίοι διεπίστωσαν τον θάνατόν της. (...)

Οι δυσκολίες και τα αίτια
»Ως γνωστόν τελευταίως η Μονρόε απελύθη εκ της εταιρίας "Τουέντιεθ Τέντσιουρυ Φοξ" λόγω του ότι απουσίασεν επανειλημμένως από το γύρισμα της ταινίας "Κάτι πρέπει να σπάση", πράγμα που εθεωρήθη ως παραβίασις των όρων του συμβολαίου της υπό της εταιρίας.
»Η Μονρόε είχεν υπανδρευθή τρεις φοράς. Τελευταίος της σύζυγος ήτο ο θεατρικός συγγραφεύς Άρθουρ Μίλλερ τον οποίον διεζεύχθη προ τινος καιρού.
»Σχετικώς με τα βαθύτερα αίτια που προεκάλεσαν τον θάνατό της αναφέρονται οι πολλοί και βίαιοι έρωτές της, η αποτυχία της να δώση μεγάλας ταινίας ποιότητος, η αδυναμία της να υποταχθή εις την ισχυροτέραν θέλησιν και καθοδήγησιν ενός ανδρός, τέλος δε η απόλυσίς της.
»Ουδείς την επίστευεν όταν επεκαλείτο ασθενείας και αδιαθεσίας διά να δικαιολογήση τας απουσίας της. Τώρα όλοι είναι η βέβαιοι ότι έλεγε την αλήθειαν.

– Η απόλυσίς της ήτο μια τρομερά ήττα. Μια ήττα που ήλθεν εις το κριιμώτερον σημείον της ηλικίας της, την περίοδον δηλαδή της κάμψεως της ωραιότητός της.
Αυτά εδήλωσεν εκπρόσωπος της εταιρίας που την απέλυσεν. Ο ίδιος πρόσέθεσε:
– Την κατάστασιν επέτεινεν η αδυναμία της να αποκτήση τέκνον. Το είχε τραγικήν ανάγκην ως διέξοδον. Τελευταία έπινε πολύ, εκοιμάτο με υπνωτικά φάρμακα και προ ενός έθνους, μετά το διαζύγιον με τον Άρθουρ Μίλλερ, ενοσηλεύθη επί μακρόν εις νευρολογικήν κλινικήν.
Η ζούγκλα του Χόλιγουντ
«Κάποτε η Μαίριλιν Μονρόε είχε δηλώσει διά την κόπωσίν της:
– Το Χόλλυγουντ είναι μία ζούγκλα. Τα ισχυρότερα νεύρα είναι δυνατόν να εξαρθρωθούν
(...)
»Εις το Λονδίνο ο σερ Λώρενς Ολίβιε εδήλωσε:
– Την κατέστρεψε το Χόλλυγουντ με την αποθέωσιν της τερατώδους φήμης. Την εξεμεταλλεύθη μέχρι πλήρους εξαντλήσεως και την εξώντωσε όταν πλέον ήτο ράκος.
Ήτο ένας έξοχος τύπος, απιθάνως γλυκειά, απιθάνως τρυφερή, αλλά μόνον εις στιγμάς. Φοβούμαι ότι είχε μερικά σοβαρά ελαττώματα, τα οποία δεν ευρέθη κανείς να συντρίψη. Ητο δύστροπος, πείσμων, φιλόκαλλος, ευφυέστατη, με απέραντον δίψαν διά μάθησιν. Το θλιβερον τέλος της με συνεκλόνισε».

--Μέριλιν Μονρόε: «Η νέα ταινία για τη ζωή της θα προσβάλει πολλούς», δήλωσε ο σκηνοθέτης
«Είναι μια ταινία που κολυμπάει σε πολύ αμφίβολα νερά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άντριου Ντομινίκ

Η Μέριλιν Μονρόε είναι μία προσωπικότητα που απασχολεί την κοινή γνώμη, ακόμη και τόσα χρόνια μετά τον θάνατό της.

Η ζωή της θρυλικής σταρ, έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς σκηνοθέτες και το «Blonde», το νέο βιογραφικό φιλμ που έρχεται στο Netflix, για την ταραχώδη προσωπική και επαγγελματική της πορεία, είναι γεγονός.

Οι πρόσφατες δηλώσεις μάλιστα του σκηνοθέτη της ταινίας, Άντριου Ντομινίκ, συγκέντρωσαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον γύρω από τη νέα ταινία, αφού σύφωνα με τον ίδιο, «θα προσβάλει πολλούς».

Το «Blonde», που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, με πρωταγωνίστρια την Άνα ντε Άρμας, κατά τα λεγόμενα του Ντομινίκ στο περιοδικό Vulture: «Εάν είχε βγει πριν μερικά χρόνια, θα είχε συμπέσει με το κίνημα #MeToo και θα ήταν μια έκφραση όλων αυτών των ζητημάτων. Είμαστε σε μια στιγμή που, πιστεύω, οι άνθρωποι είναι πολλοί αβέβαιοι για το που βρίσκονται τα όρια».

Στη συνέχεια, ο 54χρονος σκηνοθέτης είπε: «Είναι μια ταινία που κολυμπάει σε πολύ αμφίβολα νερά γιατί δεν πιστεύω ότι θα είναι όπως οι άνθρωποι θέλουν να την δουν. Υπάρχουν πράγματα μέσα στην ταινία που μπορούν να προσβάλουν τον καθένα».

Ο Άντριου Ντομινίκ μάλιστα εξομολογήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι η ταινία του κρίθηκε ακατάλληλη για κοινό κάτω των 17 ετών, εξαιτίας από κάποιες «σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Πιστεύω ότι χρωματίσαμε ανάμεσα στα όρια» και συνέχισε: «Αλλά αν έχεις μια ομάδα αντρών και γυναικών σε ένα συμβούλιο που μιλούν για σεξουαλική συμπεριφορά, ίσως οι άντρες ανησυχούν για το τι θα πιστέψουν οι γυναίκες. Είναι μια περίεργη εποχή. Δεν είναι εικόνες μιας ευτυχισμένης σεξουαλικότητας. Είναι εικόνες καταστάσεων που είναι ασαφείς. Από τη μία πλευρά, εάν είχα την επιλογή, θα προτιμούσα να δω μια ταινία για άνω των 17 ετών για τη Μονρόε. Γιατί ξέρουμε πως η ζωή της ήταν στα άκρα, ξεκάθαρα από τον τρόπο που τέλειωσε».

Η ταινία του Ντομινίκ επικεντρώνεται στην επίδραση που είχε η υπερβολική δόξα, στη ζωή της Μονρόε. «Η ιδέα πίσω από το "Blonde" είναι ότι παρουσιάζει το δράμα της παιδικής της ηλικίας και όλα τα ψέματα που κουβαλάει στην ενήλικη ζωή της, βλέποντας τον κόσμο μέσα από αυτά και διαχωρίζοντας το δημόσιο προφίλ της που αγαπιέται και την προσωπική της ζωή που δεν είχε ελπίδα οικειότητας. Δεν βλέπει τον εαυτό της στην πραγματικότητα, βλέπει τον εαυτό της».

Αναφορικά με τον ηλικιακό περιορισμό κατάταξης «NC-17», πρόκειται για μία σήμανση, που δίνεται από την Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ταινιών, με αρκετά έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο.

Η ταινία βασίζεται στη βιογραφία της Joyce Carol Oates, η οποία διηγείται τις κρυφές πτυχές της ζωής του θρυλικού sex symbol της δεκαετίας του '50.

Σε άλλη συνέντευξή του, ο Ντομινίκ ανέφερε: «Ήταν μία πολύ απαιτητική ταινία. Εάν δεν αρέσει στο κοινό, είναι πρόβλημά του, κανείς μας δεν τρέχει για να βγει Πρόεδρος εδώ. Είναι μία ταινία με την Μέριλιν Μονρόε, ακατάλληλη για ανηλίκους. Αυτό ήταν πάνω-κάτω που θέλατε άλλωστε, σωστά; Εγώ θα ήθελα να δω την άκρως ακατάλληλη εκδοχή της ιστορίας της Μέριλιν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline