Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:57:58

Οργιάζει, το λαθρεμπόριο καυσίμων και η ασύδοτη νοθεία τους. Το παραδέχεται ο αρμόδιος υπουργός και σηκώνει τα χέρια. «Είμαι και εγώ θύμα νοθείας». Φαινόμενο μεγάλης έκτασης κατά την πρόεδρο των πρατηριούχων. Κύριο

Oι συνηθέστερες βλάβες από νοθευμένα καύσιμα, λίγα μέτρα μετά τον εφοδιασμό σε αυτά τα πρατήρια, αφορούν την αντλία βενζίνης, άδειασμα του ρεζερβουάρ, τα μπεκ ακόμα και τον ίδιο τον κινητήρα. Πρόκειται για ζημιές από 500 ευρώ έως 4-5.000 ευρώ ανάλογα με το αυτοκίνητο και την έκταση της νοθείας.

1.Η νοθεία στα καύσιμα, ένα φαύλο καθεστώς σε όλη την Ελλάδα γίνεται με πολύ εξελιγμένο τεχνικά τρόπο και για να εντοπιστεί πρέπει να είναι σε ποσοστό πάνω από 50%, ομολογούν αρμόδιος υπουργός και όλη η πολιτική ηγεσία του Ανάπτυξης, σηκώνοντας τα χέρια από αδυναμία, μπροστά στο μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο ντροπής..

Σε μια περίοδο αυξημένων τιμών καυσίμων, παρά την πρόσκαιρη αποκλιμάκωση, το λαθρεμπόριο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως. λόγω του κινήτρου που δίνει ο φόρος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι για τη νοθεία στα καύσιμα, ότι μεικτά συνεργεία έχουν ήδη κλείσει μόνιμα δύο πρατήρια, ωστόσο εξήγησε ότι ο έλεγχος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Η νοθεία γίνεται με πολύ εξελιγμένο τεχνικά τρόπο και για να εντοπιστεί πρέπει να είναι σε ποσοστό πάνω από 50%. Ομολόγησε το μείζον πρόβλημα και την αδυναμία για παραδειγματικές τιμωρίες σε ακραίες περιπτώεις.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΥΜΑ ΝΟΘΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ

Ειδικότερα για την νοθεία καυσίμων ο Υπουργός τόνισε ότι: «Έχει ήδη μπει λουκέτο σε δύο πρατήρια για νοθεία, ωστόσο η νοθεία στα καύσιμα είναι εξαιρετικά δύσκολη να ανευρεθεί και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι: «Πρέπει να έχει πάνω από 50% νοθεία για να το πιάσουν οι τεχνικοί έλεγχοι των Αρχών! Άρα αν κάποιος πρατηριούχος κάνει 40% νοθεία οι Αρχές δεν μπορούν να τον πιάσουν! Η τεχνολογία της νοθείας είναι πολύ πιο μπροστά από τα συστήματα ελέγχων».
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποκάλυψε ότι χάλασε και το υπουργικό αυτοκίνητο από νοθευμένη βενζίνη! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχει συμβεί και σε εμένα να βάλουν νοθευμένη βενζίνη στο υπουργικό αυτοκίνητο, στείλαμε έλεγχο και το καύσιμο φάνηκε ότι είναι μια χαρά!»

Το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σημείωσε η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, στην ΕΡΤ χθες, λέγοντας ότι τα αυτοκίνητα χαλάνε λίγα μέτρα μετά τα πρατήρια.

"Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νοθείας" είπε η πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι πολλές.
Σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα η ζημιά σε ένα όχημα που θα κινηθεί με νοθευμένο καύσιμο είναι μεγάλη και μπορεί να ξεπεράσει τα χίλια ευρώ. "Ως πρόεδρος του κλάδου έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει" ανέφερε η πρόεδρος.'
Συμβούλευσε μάλιστα τους οδηγούς να κρατάνε τις αποδείξεις και να απευθύνονται αμέσως τόσο στο κατάστημα καυσίμων όσο και στην εταιρεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα μαγαζιά τους".
Όπως είπε πρέπει οι οδηγοί, με το που ακινητοποιείται το αυτοκίνητό τους να τηλεφωνούν στην αστυνομία και στο 1520 και να καταγγέλουν τη νοθεία.

Βλάβες στα αυτοκίνητα
Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος αυτοκινήτων Ιορδάνης Παππάς, ανέφερε ότι οι συνηθέστερες βλάβες από νοθευμένα καύσιμα αφορούν την αντλία βενζίνης, άδειασμα του ρεζερβουάρ, τα μπεκ ακόμα και τον ίδιο τον κινητήρα.
Να σημειωθεί ότι το κόστος για τα βενζινοκίνητα οχήματα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και στα πετρελαιοκίνητα μπορούμε να φτάσουμε και τα 5.000 ευρώ, όπως ανέφερε ενώ πρόσθεσε: «Το αμάξι αρχίζει να χάνει τις στροφές του, δεν ακούει στο γκάζι, ανάβει λαμπάκι».

Οι καταναλώσεις
Στο μεταξύ η πτώση των τιμών, η έλευση της περιόδου των διακοπών, αλλά και οι επιδοτήσεις μέσω fuel Pass 2 έχουν φέρει άνοδο στην κατανάλωση τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Συγκεκριμένα με βάση παράγοντες της αγοράς, η αμόλυβδη, σε σχέση με πέρυσι κινείται αυξητικά κατά 5-7%, ενώ το πετρέλαιο κίνησης καταγράφει άνοδο της τάξης του 15%. Πάντως πτωτικά κινήθηκε η αγορά τους προηγούμενους μήνες, Συγκεκριμένα τονν Ιούνιο σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση κατανάλωσης στη βενζίνη έφτασε στο 10% την ώρα που η μέση τιμή, με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, διαμορφώθηκε στα

2,4 ευρώ το λίτρο και στα 2,55 ευρώ ανά λίτρο η βενζίνη 100 οκτανίων.
Τον Ιούλιο η κατανάλωση βενζίνης, επίσης, μειώθηκε ωστόσο με ρυθμό χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιούνιο. Ετσι, τον περασμένο μήνα η πτώση στην κατανάλωση βενζίνης περιορίστηκε στο 5% την ώρα που η μέση τιμή της αμόλυβδης 85 οκτανίων είχε διαμορφωθεί στα 2,3 ευρώ ανά λίτρο και της αμόλυβδης 100 οκτανίων στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline