Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:20:49

Guardian με δυσπιστία: «Η Ελλάδα επιτέλους βοηθά τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο». ΤΟ ΠΑΣΟΚ φέρνει το θέμα στη Βουλή. Η Κυβέρνηση καταγγέλλει την Τουρκία για προβοκάτσιες στα σύνορα. Κύριο

Αποκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο : Στο ελληνικό κτηματολόγιο έχει εγγραφεί η νησίδα των προσφύγων.

Ακόμη ένα δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου δείχνει δυσπιστία την Ελλάδα, αναφορικά με το προσφυγικό, με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα στον Έβρο.
Δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Η Ελλάδα, επιτέλους, βοηθά τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα γεμάτη σκορπιούς και φίδια», αναφέρεται εκτενώς στο δράμα των προσφύγων οι οποίοι έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης καθώς επίσης και στον χαμό του 5χρονου παιδιού από τσίμπημα σκορπιού.

Συγκεκριμένα το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πρόσφυγες αρχικά απωθήθηκαν προς την Τουρκική πλευρά και στη συνέχεια ξαναβρέθηκαν στην ελληνική, ενώ δεν μένει ασχολίαστο το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έλεγαν ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι πρόσφυγες δεν αποτελεί μέρος της επικράτειας της κάθε μίας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Guardian αναφέρεται σε δήλωση του διευθυντή πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, Niamh Nic Carthaigh, σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων ως «πολιτικό παιχνίδι χονδροειδούς ανευθυνότητας (σ.σ. Ελλάδας και Τουρκίας) το οποίο κοστίζει ζωές».

Τέλος δημοσιεύεται και δήλωση της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Louise Donovan η οποία δηλώνει ότι η υπηρεσία είναι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του παιδιού προτρέποντας και την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν το Διεθνές Δίκαιο. «Ενώ τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - και κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», τονίζει η ίδια.

2.ΠΑΣΟΚ: Στη Βουλή θα φέρει τα γεγονότα του Έβρου

«Το τραγικό συμβάν στον Έβρο με τον πολυήμερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του ποταμού και την επιβεβαίωση του θανάτου ενός παιδιού, υποσημειώνουν τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Γι' αυτό και, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, «προτίθεται να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και ποια ήταν η στάση των τουρκικών αρχών».

Και, στο «δια ταύτα», «η φύλαξη των συνόρων και η παράλληλη απαρέγκλιτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ουσιαστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δίκαιη κατανομή στην φιλοξενία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

3.Αποκάλυψη για Έβρο / Στο ελληνικό κτηματολόγιο έχει εγγραφεί η νησίδα των προσφύγων

Νέα διάσταση στο κυβερνητικό αφήγημα για τους πρόσφυγες δίνει η αποκάλυψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νησίδα του Έβρου στην οποία είχαν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες και βρήκε τραγικό θάνατο ένα 5χρονο κοριτσάκι, είναι δηλωμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, η νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά, οι συντεταγμένες της εγγραφής στο κτηματολόγιο ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά, 41 deg 16' 23.99'' N 26 deg 25' 45.72'' E και 41 deg 16' 23.2 N 26 deg 25'45.4'' (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022).

Και όπως επισημαίνουν «προφανώς η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές αρχές, όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας αλλά και για την κυριαρχία επ' αυτής».
Η νησίδα στην οποία ήταν οι πρόσφυγες στις 9 και 11 Αυγούστου, εκεί που χάθηκε το 5χρονο κορίτσι, φαίνεται να είναι εγγεγραμμένη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Δηλαδή η κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να ενεργήσει πάνω σε ελληνικό έδαφος;

Πατριωτισμός του γλυκού νερού... pic.twitter.com/4yuIJnba1Z
— Χρήστος Σπίρτζης (@c_spirtzis) August 17, 2022

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:

1. Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

2. Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ' αυτής;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline