Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:10:34

Μετά τα παράπονα των μισών αποκλεισμένων, από χθες όλοι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021». Εντάσσεται και το σύνολο των 47.433 επιλαχόντων. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα. Κύριο

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός κατά 591,7 εκατ. ευρώ για την επιδοτούμενη ανανέωση στα ηλεκτρικά είδη των νοικοκυριών. Επικριτική ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι κι οι 47.433 επιλαχόντες, δηλαδή το σύνολο της σχετικής λίστας.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%). Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Το «Εξοικονομώ 2021» είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Με την ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων στο Πρόγραμμα, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ και αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι, οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι πολίτες ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του Προγράμματος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ 2021" και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων, τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους».

2.«Εξοικονομώ 2021» / Η κυβέρνηση προσπαθεί με πυροτεχνήματα να κρύψει την αποτυχία της

Το ΥΠΕΝ αποκρύπτει ότι το "Εξοικονομώ 2021" δεν υπήρξε, γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε προκήρυξη προγράμματος και δεν υπήρξε χρηματοδότηση τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Απόδειξη της αποτυχίας των μέχρι σήμερα εξαγγελιών της κυβέρνησης, αποτελούν οι εκ των υστέρων αλλαγές που ανακοίνωσε για το πρόγραμμα Εξοικονομώ.

«Εξοικονομώ 2021» / Καταρχήν επιλέξιμοι και οι επιλαχόντες – Τι απαιτείται για να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Όπως επισημαίνουν με κοινή δήλωση ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέττη Πέρκα, η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία της στο πρόγραμμα Εξοικονομώ «με πυροτεχνήματα».
Οι ίδιοι βάζοντας τονίζουν ότι «το ΥΠΕΝ αποκρύπτει ότι το "Εξοικονομώ 2021" δεν υπήρξε, γιατί η κυβέρνηση των "αρίστων" δεν έκανε προκήρυξη προγράμματος και δεν υπήρξε χρηματοδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες το 2021».
«Μιλάμε λοιπόν για πρόγραμμα του 2022» σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το

«Εξοικονομώ» του 2020 παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

«Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε δύο χαμένες χρονιές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Δύο χρονιές χαμένες και για τον χώρο της κατασκευής, που δεν έχει πληρωθεί ακόμα και για έργα που έχει εκτελέσει.
» Ενώ το ΥΠΕΝ δεν έχει δώσει λύσεις για την αύξηση στις τιμές των υλικών, που πλήττει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά, και δημιουργεί αδιέξοδα και στο πρόγραμμα του 2020 και στο νέο του 2022».

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «ο κ. Σκρέκας προσπάθησε όμως σήμερα με ένα προεκλογικό πυροτέχνημα να παραπλανήσει με την ανακοίνωση ένταξης των επιλαχόντων σε ένα πρόγραμμα που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ούτε οι επιτυχόντες. Και όλα αυτά ενώ οι αιτήσεις έκλεισαν το Μάρτιο, και άρα η κυβέρνηση είναι 5 μήνες χαμένη στο λαβύρινθο που δημιούργησε και ενώ τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια και τη ρήτρα Μητσοτάκη.

» Η πραγματικότητα είναι ότι απέτυχαν στο πολυδιαφημισμένο σύστημα αξιολόγησης με το ΤΕΕ με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, απέτυχαν και στην κατανομή των χρημάτων ανά περιφερειακή ενότητα. Και πολύ φοβόμαστε ότι οι αυξημένοι πόροι που με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ θα μείνουν στα λόγια».

Ασκώντας δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση ο Σ. Φάμελλος και η Π. Πέρκα υπογραμμίζουν ότι «ντρέπονται να παραδεχτούν ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ όπως δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε αποτελεσματικά καλύπτοντας και ολοκληρώνοντας ετήσια προγράμματα. Ντρέπονται και να παραδεχτούν ότι τρία χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για το Εξοικονομώ στα Δημόσια Κτίρια και στην Επιχειρηματικότητα. Μέσα στην πλήρη αποτυχία τους, που κοστίζει πανάκριβα στην ελληνική κοινωνία, οφείλουν έστω και τώρα να παραδεχτούν και να υλοποιήσουν τη μόνη εφικτή λύση, όπως την προτείνει διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ένα πρόγραμμα εξοικονομώ για την κατοικία ανοικτό στις αιτήσεις, που θα τρέχει όλο το χρόνο και θα τροφοδοτείται σταθερά από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline