Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:58:17

«Καμπανάκι» για διαιτολόγια παιδικών σταθμών

Σχεδόν το 50% προσφέρει σε βρέφη και μικρά παιδιά μία με δύο φορές την εβδομάδα «γλυκές» λιχουδιές, παρά τις αντίθετες συστάσεις.

Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μπισκότα, τσουρέκι και κρέμες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα περιλαμβάνει το διαιτολόγιο για βρέφη και νήπια πολλών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που λειτουργούν στη χώρα μας. Αν και σχεδόν στο σύνολό τους αυτές οι δομές τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την υγιεινή διατροφή των παιδιών σε ό,τι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων, λαδερών, λαχανικών, πουλερικών και κόκκινου κρέατος, σχεδόν το 50% προσφέρει σε βρέφη και μικρά παιδιά μία με δύο φορές την εβδομάδα «γλυκές» λιχουδιές – παρά την ισχυρή σύσταση για μη χορήγηση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας των εβδομαδιαίων διαιτολογίων για το 2021 δημόσιων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών από 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας (87 δήμοι), με σύνολο 15.733 παιδιά. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των στοιχείων, πέρυσι υπήρξε σημαντική συμμόρφωση ως προς τις συστάσεις για την προσφορά λαδερών μία φορά την εβδομάδα (97,3% των σταθμών), καθώς και οσπρίων (100%) και πουλερικών (98,4%) με την ίδια συχνότητα. Επιπλέον, το 98,4% προσέφερε κόκκινο κρέας έως μία φορά την εβδομάδα και το 82,7% ψάρια ή θαλασσινά μία φορά την εβδομάδα. Μία μερίδα φρέσκων φρούτων ημερησίως προσέφερε το 89,6% των σταθμών και τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών ημερησίως το 86,5%.

Η κλιματική αλλαγή πάει σχολείο

Ωστόσο, το 13,5% των σταθμών δεν παρέχει αρκετά συχνά λαχανικά (το πολύ μία – δύο φορές την εβδομάδα), ένας στους τρεις (35,3%) δεν προσφέρει δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, ενώ το 46,8% αναφέρει ότι προσφέρει μία – δύο φορές την εβδομάδα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όπως μπισκότα, τσουρέκι, κρέμες, ρυζόγαλο, επιδόρπια γιαουρτιού και κομπόστες φρούτων. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου εφιστά την προσοχή των αρμοδίων των σταθμών προκειμένου να μην περιλαμβάνονται στα διαιτολόγια τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, να προτιμώνται τα δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των επεξεργασμένων και να προστεθεί στο μεσημεριανό γεύμα καθημερινά μία μερίδα λαχανικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline