Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέγιστο τηλεοπτικό θέαμα σε πλήθος (4 δις), επιφανείς επισήμους (2.000) και ακριβή μεγαλοπρέπεια. Με δαπάνες μόνο για την ημέρα της κηδείας .... 10 δις ευρώ. Το ποσόν αυτό από τα ταμεία του Κράτους και μόνο. Κύριο

Όλες οι δαπάνες για τις προηγούμενες 11 ημέρες θα επιβαρύνουν, κυρίως, τα βασιλικά ταμεία.

Το κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ εκτιμάται πως θα γίνει ένα από τα υψηλότερα ημερήσια έξοδα, στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Τόσο για τις δαπάνες των ένδεκα ημερών όσο και για την χθεσινή ημέρα της μεγαλοπρεπούς τελετής της κηδείας.

H πολύωρη τελετή-εκδήλωση της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ εκτιμάται πως έγινε, όπως είχε προγραμματισθεί, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της Ιστορίας. Σε ώρες μετάδοσης κηδείας, σε συμμετοχή επιφανών προσωπικοτήτων, σε αριθμό τηλεθεατών, σε αριθμό πλήθους στο κέντρο του Λονδίνου, τηλεοπτικής υποδομής με εκατοντάδες συνεργεία και επιτελεία και βεβαίως υψηλού κόστους για τα Ανάκτορα και το Κράτος..
Μέσω του live streaming που είχαν ετοιμάσει δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, υπολογίζεται η εικόνα της μεγαλοπρεπούς, θα μπει στα σπίτια 4.1 δισεκατομμυρίων τηλεθεατών.

Προς το παρόν, το ρεκόρ το κρατάει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, με 3.600.000.000 τηλεθεατές. Η κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα είχε 2.5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Τα έξοδα της κηδείας

Την ημέρα του θανάτου της Ελισάβετ κηρύχθηκε πένθος 12 ημερών. Για όσα έγιναν τις 11, τα έξοδα θα καλυφθούν από τη Βασιλική οικογένεια και την μεγάλη περιουσία της και τα υψηλά της έσοδα από ακίνητα, χορηγίες, τόκους καταθέσεων και άλλων αξιών, βασιλική επιχορήγηση κλπ

Όλες τις δαπάνες για τη χθεσινή τελετή, από τις μετακινήσεις και τη διαμονή προσκεκλημένων προσωπικοτήτων έως τις αμοιβές, υπερωρίες προσωπικού κλπ. θα τα πληρώσει το κράτος. Η κηδεία που θα γίνει δημοσία δαπάνη και όσα προηγηθούν αυτής, θα στοιχίσουν 10.280.000 ευρώ (9 εκατομμύρια λίρες), σύμφωνα με πρώην μέλος της βασιλικής ασφάλειας. Είναι ένα από τα υψηλότερα ημερήσια έξοδα, στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.
Το ύστατο χαίρε στη Βασιλομήτορα (το 2002), είχε στοιχίσει 6.170.000 ευρώ (που σήμερα είναι 10.068.920) "με το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτει τα έξοδα ασφαλείας". Για την ακρίβεια, εκεί πήγαν τα 5 εκατομμύρια. Η κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα είχε φτάσει στα 9.3 εκατομμύρια -σημερινά- ευρώ.

Τα έξοδα για την ασφάλεια του γάμου του Πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, το 2011, είχαν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Τι καλύπτουν τα 10 δισεκατομμύρια της κηδείας
• τα έξοδα ασφαλείας της επίσημης τελετής (είναι η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας)
• το φέρετρο της βασίλισσας και
• τα έξοδα των τοπικών και διεθνών ηγετών που θα παραβρεθούν

Το κόστος της κηδείας εξακολουθεί να εγείρει πολλά ερωτήματα, όσον αφορά την ικανότητα της βρετανικής οικονομίας να επιβιώσει μιας τόσο μεγάλης δαπάνης -την στιγμή που ζει το χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων. Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο ξεπέρασε το 10% και εκατομμύρια Βρετανοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δεδομένων και των τιμών της ενέργειας και του αερίου.
Πολλοί επισημαίνουν ότι η περίοδος πένθους 12 ημερών έχει ακόμη πιο καταστροφικό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον λαό του.

Σύμφωνα με το AJ+ ο θάνατος της Ελισάβετ, η στέψη του Καρόλου και όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν (σε χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, σημαίες, ακόμα και γραμματοκιβώτια) θα στοιχίσουν στην οικονομία της χώρας 6.9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όταν στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ, τα έξοδα είχαν φτάσει στα 1.570.000 λίρες, σημερινά 49.080.000 ευρώ. Οι έχοντες γνώση τονίζουν πως η στέψη του Καρόλου θα είναι "μικρότερη, πιο σύντομη και πολύ πιο φθηνή".

-Ηδη πάντως ο Δούκας του Νόρφολκ, που προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς, επικρίνεται για το αποτύπωμα που θα έχει στη βρετανική οικονομία ο θάνατος της Βασίλισσας, το οποίο κάποιοι υπολογίζουν σε 6 δισ. λίρες - αθροίζουν το κόστος της κηδείας, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και βέβαια τις απώλειες από την κήρυξη αργίας της 19ης Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία της βασιλομήτορος, το 2002, κόστισε στο βρετανικό δημόσιο 5,4 εκατ. λίρες, ενώ της Πριγκίπισσας Νταϊάνας υπολογίζεται στα 3-5 εκατ. λιρών. Σχεδόν κοψοχρονιά.

Η πρωθυπουργός Τρας δεσμεύτηκε σε κάθε περίπτωση να ανακοινώσει το κόστος εν ευθέτω χρόνω. Ήδη πάντως η περιουσία της βασιλικής οικογένειας που υπολογίζεται σε 28 δισ. λίρες ξαναφέρνει στο φως τη συζήτηση για την ετήσια ενίσχυση των Γουίνδσορ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επίγονοι της Βασίλισσας δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο κληρονομιάς.

Πολυμέσα