Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:06:27

Tαπεινώθηκε στις ΗΠΑ ο ψεύτης και αλαζόνας Ερντογάν. Δεν θέλησε ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του ο Μπάιντεν. Έλεγε παντού ότι ο Πούτιν θα τερμάτιζε σύντομα τον πόλεμο, όπως του είπε ο ίδιος. Κύριο

«Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν» - Η οργισμένη απάντηση του ταπεινωμένου Τούρκου προέδρου.

-Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε όσο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, το ποίο μάλιστα η Άγκυρα είχε προαναγγείλει και τη θεωρούσε απολύτως βέβαιη. Δεν έπιασε στις ΗΠΑ η τακτική του να κάνει το δύσκολο και οι φιλίες του με τον Πούτιν και οι δηλώσεις του κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και προσωπικά κατά του Μπαιντεν.

Μετά το «όχι» που είπαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για αναβάθμιση και προμήθεια νέων F-16, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους για το αν θα συναντηθεί τελικά με τον Τζο Μπάιντεν, είπε: «για ποιον λόγο να συναντηθώ; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν» απάντησε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε μια προσπάθεια επίδειξης της δυναμικής του.
Άλλωστε, η δυσαρέσκεια του Τούρκου προέδρου για τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16, είχε φανεί και τις προηγούμενες ημέρες, λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS: «Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος».

Ερντογάν: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προ ημερών είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ουζμπεκιστάν. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια αίσθηση είχε αποκομίσει και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι, μετά από συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο κ. Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό PBS, είπε ότι ο Πούτιν «επιθυμεί ένα τέλος το συντομότερο δυνατό», σημειώνοντας ότι τα πράγματα ήταν «αρκετά προβληματικά» για τη Ρωσία – αυτό με φόντο την ταχεία προέλαση του ουκρανικού στρατού, τόσο στην περιφέρεια του Χαρκόβου στα νοτιοανατολικά, όσο και σε αυτή της Χερσώνας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πολύ εκτεταμένες συζητήσεις» με τον κ. Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν και υπογράμμισε ότι έμεινε με την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο. «Μου έδειξε στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός».

Οι Ουκρανοί μπήκαν στο Λουχάνσκ, απελευθέρωσαν ήδη το πρώτο χωριό
Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα υπάρχει ανταλλαγή 200 «ομήρων» μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το BBC, ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιδιώξει να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, προωθώντας μια «ισορροπημένη» στάση για την Τουρκία, που μολονότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εναντιώθηκε στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, δύο μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ, η Ουκρανία έχει ανακτήσει μέρος της επικράτειας. Ο Ουκρανός ηγέτης της περιοχής, Σέρχιι Χάινταϊ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει από το χωριό Μπιλοχόριβκα – αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν τις θέσεις τους αλλού.

«Οι εισβολείς βρίσκονται κατάσταση πανικού», είπε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν τόνισε ότι ήταν ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά ο Ζελένσκι δεν συναινούσε.
Ερωτηθείς από το PBS εάν θα έπρεπε να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει οποιοδήποτε έδαφος είχε καταλάβει από τον Φεβρουάριο και αν αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο κ. Ερντογάν είπε: «Όχι, και αναμφίβολα όχι». Είπε επίσης ότι «τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή θα επιστραφούν στην Ουκρανία».

Δεν ήταν σαφές εάν περιλάμβανε και εδάφη που κατείχαν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014. Ερωτηθείς εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία -την οποία προσάρτησε το 2014- ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία συζητούσε με τον κ. Πούτιν για την επιστροφή της χερσονήσου «στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», αλλά ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Δεν υπάρχει, πάντως, κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τους όρους του Κιέβου για μία πλήρη αποχώρηση από το έδαφος της Ουκρανίας, ακόμα και από περιοχές που κατέκτησε το 2014.
Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι οι αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, θα κάνουν «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση των εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ – περιοχές γνωστές ως Ντονμπάς.

Δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες προαναγγέλλουν οι αυτονομιστές του Ντονμπάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline