Σάββατο 20 Απριλίου 2024  04:58:46

Σπάνια ηγέτης που κήρυξε πόλεμο ήττας, κράτησε την εξουσία του.... Από χθες νέες λαϊκές αντιδράσεις στην επιστράτευση, με συλλαλητήρια και ταξίδια στο εξωτερικό. Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, που δεν θέλουν να πολεμήσουν. Κύριο

Νέο κύμα φυγής μετά την επέκταση του πολέμου, αποτυχημένου επί επτά μήνες τώρα, με χιλιάδες θύματα Ρώσους. Νεαροί Ρώσοι κλείνουν συνεχώς εισιτήρια χωρίς επιστροφή για κατοικία σε άλλες χώρες.

1.Τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.
Οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα, μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.
Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.
Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ==

Ρωσία – επιστράτευση: Σε εβδομάδες ή μήνες η αποστολή των εφέδρων στο ουκρανικό μέτωπο
Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες, ίσως ακόμη και μήνες, έως ότου η Ρωσία στείλει νέους ετοιμοπόλεμους εφέδρους στο μέτωπο της Ουκρανίας, προειδοποιούν αναλυτές.

Αρκετές εβδομάδες, ενδεχομένως ακόμη και μήνες: Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει έως ότου η Ρωσία κινητοποιήσει νέες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις εφέδρων στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπως σημειώνουν αναλυτές μέσα από τις σελίδες των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, διευθυντή ρωσικών ερευνών στο ινστιτούτο CNA της Βιρτζίνια, το πρώτο βήμα του Κρεμλίνου θα είναι πιθανότατα να καλέσει εφέδρους αξιωματικούς και άλλους που έχουν πιο πρόσφατη στρατιωτική εμπειρία. Ο Κόφμαν μάλιστα υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη «εδώ και μήνες» ταυτοποιήσει αυτήν την πρώτη φουρνιά ατόμων που θα καλέσουν.
Πλέον, με φόντο το διάγγελμα Πούτιν, επεκτείνονται όμως παράλληλα επ' αόριστον και οι συμβάσεις χιλιάδων στρατιωτών που όταν κατετάγησαν ενδεχομένως να θεωρούσαν πως αυτό θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή ότι θα μπορούν ενδεχομένως να αρνηθούν τη μετακίνησή τους στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 5.937 Ρώσοι στρατιώτες. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ωστόσο ότι ο εν λόγω αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσιος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, νεκροί και τραυματίες μπορεί μαζί να ξεπερνούν τους συνολικά 80.000 στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων.

«Θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να μπορέσουν να εξοπλιστούν, να εκπαιδευτούν, να οργανωθούν και να αναπτυχθούν στην Ουκρανία», δηλώνει, αναφερόμενος στις νέες ρωσικές δυνάμεις που θα επιστρατευθούν, ο Frederick B. Hodges, άλλοτε διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. «Και χωρίς τεράστια υποστήριξη από το (σ.σ. ρωσικό) πυροβολικό, αυτοί οι νέοι στρατιώτες θα είναι βορά των κανονιών, θα κάθονται σε κρύα υγρά χαρακώματα τον χειμώνα ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίζουν να πιέζουν.»

Σύμφωνα με τον Yurii Sobolevskyi ο οποίος ζούσε στη Χερσώνα, μια από τις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές της Ουκρανίας όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα τις προσεχείς ημέρες με ερώτημα την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, όλοι οι άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας που ζουν στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας και έχουν λάβει ρωσικό διαβατήριο ή έχουν δώσει τα προσωπικά τους στοιχεία στις δυνάμεις κατοχής κινδυνεύουν περισσότερο να επιστρατευθούν.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία μετά την επιστράτευση – Δεκάδες συλλήψεις.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές ρωσικές πόλεις μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν για την μερική επιστράτευση

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί και στο εσωτερικό της Ρωσίας το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε μερική επιστράτευση στη χώρα καλώντας έως και 300.000 εφέδρους προκειμένου να αναστρέψει την πορεία των γεγονότων στο πόλεμο της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Σκληρή απάντηση Μπάιντεν στις απειλές του Πούτιν
Το βράδυ της Τετάρτης δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν αντιπολεμική διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας με την αστυνομία να προχωρά σε βίαιες συλλήψεις.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικαλείται το Sky News αναφέρουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια διαδηλώσεων σε 15 πόλεις.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν νωρίτερα από τη Σιβηρία και την πόλη Τιουμέν.
«Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο δικηγόρος Ιλιά Ρεμεσλό.
Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Ρωσία: Τρόμος για την επιστράτευση, πάνω από 350 συλλήψεις διαδηλωτών - «Κανείς δεν θέλει να πυροβολήσει»
Τα στοιχεία δημοσιεύσει ΜΚΟ που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων - Κινητοποιήσεις έγιναν σε τουλάχιστον 23 πόλεις - «Αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία» λέει διαδηλωτής

Τουλάχιστον 364 άτομα συνελήφθησαν σήμερα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 23 πόλεις της χώρας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα είδαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη πόλη της Ρωσίας, ένα λεωφορείο της αστυνομίας μετέφερε συλληφθέντες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής.

Ο Αλεξέι Ζαβάρσκι, 60 ετών, εξέφρασε τη λύπη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις.

«Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη πιάσει όλο τον κόσμο», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει την θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;».

Πληρώνουν «χρυσάφι» για να φύγουν από τη Ρωσία - Έως και €11.560 ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή
Η Μόσχα απαγορεύει την πώληση εισιτηρίων σε άντρες ηλικίας 18-65 ετών - Καμία διαθέσιμη πτήση για τις ερχόμενες ημέρες από Μόσχα

Ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να εξυπηρετούν Ρώσους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μεταξύ των οποίων και η Emirates που βγάζει διαθεσιμότητα όμως μόνο σε ακριβό ναύλο. Για παράδειγμα, ένα αεροπορικό εισιτήριο από Μόσχα για Βελιγράδι χωρίς επιστροφή και με ανταπόκριση 24 ωρών έφτασε να πωλείται στη τιμή των 9.000 ευρώ (διακεκριμένη θέση) και το εισιτήριο της πρώτης θέσης 11.560 ευρώ.

Το σύστημα της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δεν δίνει διαθεσιμότητα σε φθηνό ναύλο (οικονομική θέση) κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία αεροπορικών εισιτήριων είτε αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

Επιπλέον με μια γρήγορη αναζήτηση στο SkyScanner, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πτήση για τις ερχόμενες ημέρες από το αεροδρόμιο της Μόσχας προς οποιοδήποτε άλλο διεθνές αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Emirates, όσοι ταξιδεύουν από Μόσχα δεν το κάνουν μέσω Ευρώπης αλλά από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι πτήσεις, δε, με τα μεγάλη αεροσκάφη A380 είναι γεμάτες και πραγματοποιούνται 4-5 φορές την εβδομάδα.

Η ανάστατωση στη Ρωσία και η απαγόρευση των πτήσεων

Μετά την εντολή που έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω διαγγέλματος, για επιστράτευση, η αναστάτωση στη χώρα του είναι εμφανής με τις πτήσεις χωρίς επιστροφή να γίνονται ανάρπαστες. Ωστόσο, λόγω της διαταγής για επιστράτευση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 εώς 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Οι πτήσεις από τη Μοσχα στις πρωτευουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, που δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

Περί τις 12 οι απευθείας πτήσεις από Μόσχα σε Αρμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν δεν εμφανίζονταν καν στη σχετική ιστοσελίδα.

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινήσεων εχθρότητας η Μόσχα μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ενώ η χώρα του εχει υποστεί σημαντικές ήττες.

Παρότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την αγορά εισιτηρίων για πτήσεις «φυγής» παρουσιάζει τρομακτική άνοδο.

Συνολικά, όπως εξήγησε ο Σοϊγκού, περίπου 300.000 έφεδροι καλούνται στα όπλα.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δεδομένα των Google Trends, αναφέρει ότι καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των αναζητήσεων στην Aviasales, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στη Ρωσία για αναζήτηση και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπουλη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της Aviasales.

Παράλληλα, ορισμένες διαδρομές με ενδιάμεσους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα της Γεωργίας, επίσης δεν ήταν διαθέσιμες, ενώ οι φθηνότερες πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κόστιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (5.000 δολάρια) , δηλαδή ποσό περίπου πέντε φορές πολλαπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline