Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:50:50

Καθυστερημένες αλλά αναγκαίες πρωτοβουλίες του Κράτους, καθώς οι κακοποιήσεις (γυναικών, κοριτσιών, αγοριών...) πληθύνονται μέσα στην οικογένεια. Δωρεάν δικηγόρος για κάθε κακοποιημένη γυναίκα. Κύριο

Οι πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη – Π.Θεοδωρικάκο.

Στα συμβουλευτικά κέντρα που ανήκουν στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ παρέχεται εκτός από νομική συμβουλευτική και ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή στήριξη. Θεοδωρικάκος: «Ανοίγουν 12 επιπλέον γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας»

1.Δωρεάν νομική βοήθεια προσφέρεται στις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου οι γυναίκες να προσφεύγουν στις αρμόδιες Αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

«Η νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση είναι καίριος παράγοντας για να μπορέσει μία γυναίκα να ξεφύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον και να οδηγήσει τον θύτη στη Δικαιοσύνη, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η υπηρεσία παρέχεται σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως οικονομικού εισοδήματος», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρη Βερβεσό και το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Χριστίνα Τσαγκλή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει ο ΔΣΑ, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), για την παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες-θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ανωτέρω συνεργασίας, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους δικηγόρους-νομικούς παραστάτες των θυμάτων, η συμμετοχή του ΔΣΑ σε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των θυμάτων και η προώθηση ανάλογης μορφής συνεργασίας σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Συρεγγέλα ευχαρίστησε τον κ. Βερβεσό και την κ. Τσαγκλή για τη συνεργασία και τόνισε: «Είμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και τους προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια για να μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να αυτονομηθούν».
Υπενθυμίζεται, ότι στα συμβουλευτικά κέντρα που ανήκουν στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ παρέχεται εκτός από νομική συμβουλευτική και ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή στήριξη.

2. Θεοδωρικάκος: «Ανοίγουν 12 επιπλέον γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας»
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας

Στα απανωτά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα της Τουρκίας, κυρίως στο τρόπο που λειτουργούν στον Έβρο.

Δημιουργούνται 12 νέα γραφεία
Στη συνέχεια και σχολιάζοντας το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι μιλάμε για ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις και είπε χαρακτηριστικά ότι από την αρχή του έτους, στα 2 αρμόδια γραφεία της ΕΛ.ΑΣ έχουν γίνει περίπου 2.000 καταγγελίες, ενώ συνολικά η Αστυνομία, στο ίδιο διάστημα, έχει ασχοληθεί με 6.000 περιπτώσεις.

Για το λόγο αυτό, μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, θα λειτουργήσουν άλλα 12 γραφεία που θα ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία. Τα 2 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα 9 σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας που αντιμετωπίζει τεράστια έξαρση. Η Αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και ενημερώσεις στα σχολεία, ενώ θα δημιουργηθεί και μια Γενική Διεύθυνση που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό.

Για την Τουρκία
Αναφερόμενος στη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία και το πρόβλημα στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι καθημερινά επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και αποτρέπονται, περίπου 1.500 μετανάστες. Ο αριθμός τους από τις αρχές του χρόνου υπολογίζεται στις 160.000.
Η πρόθεση της Τουρκίας είναι πάντα ίδια τα τελευταία χρόνια, απλά αλλάζει ο τρόπος που το επιχειρούν. Ευτυχώς όμως η Αστυνομία, ο Στρατός, αλλά και οι ακρίτες μας συνεργάζονται και αποτρέπουν κάθε παράνομη προσπάθεια εισόδου στη χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline