Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022  23:04:22

Χάνει τη μια μάχη μετά την ο Κόκκινος Στρατός τον 8ο μήνα της «επέλασης». Νέα προέλαση των Ουκρανών στα κατεχόμενα. Πάνω από 700.000 οι φυγάδες και φυγόστρατοι. Κύριο

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει πολλά εδάφη στις περιοχές που ανακοίνωσε η Ρωσία ότι προσάρτησε. Oι δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν κοντά στην πόλη Χερσώνα, εδραιώνοντας παράλληλα τα κέρδη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει πολλά εδάφη στις περιοχές που ανακοίνωσε η Ρωσία ότι προσάρτησε. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο, οι δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν κοντά στην πόλη Χερσώνα, εδραιώνοντας παράλληλα τα κέρδη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.
Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Χερσώνα επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλαση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν «πεισμώσει». Τα ουκρανικά στρατεύματα κινήθηκαν επίσης προς το Λουγκάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «απελευθερώθηκαν και άλλοι οικισμοί σε αρκετές περιοχές». Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι «οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Οι δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Αλλά στον νότο, ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτάσει κοντά στο Ντουντσάνι, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της προηγούμενης γραμμής του μετώπου.
«Υπάρχουν οικισμοί που καταλαμβάνονται από ουκρανικές δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Σάλντο. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, οι Ουκρανοί έχουν πλέον ανακακαταλάβει και το Ντουντσάνι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Aμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ αναγνώρισε ότι «διαθέτοντας υπέρτερες δυνάμεις τεθωρακισμένων, ο εχθρός κατάφερε να εισχωρήσει σε βάθος, διασπώντας την αμυντική μας γραμμή», στη δυτική όχθη του Δνείπερου.
Στην προέλασή τους οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν χωριά και οικισμούς, ενισχύοντας την πίεση προς τη Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και τη μόνη πόλη δυτικά του Δνείπερου που κατέχει ο ρωσικός στρατός.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Σάλντο, δύο ουκρανικά τάγματα προσπάθησαν να φτάσουν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Κακόφκα, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Χερσώνας.
Η ουκρανική προέλαση στοχεύει στις γραμμές ανεφοδιασμού για έως και 25.000 Ρώσους στρατιώτες στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης

Την ίδια ώρα, στα ανατολικά, τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την προέλαση προς το Λουγκάνσκ. Το Σάββατο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Λίμαν στα ανατολικά, έναν κρίσιμο εφοδιαστικό κόμβο για τα ρωσικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι Ουκρανοί κινούνται προς τις πόλεις Κρεμίνα και Σβατόβε στο Λουγκάνσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, με ορισμένους μπλόγκερ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο να σημειώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν και πάλι εντολή να υποχωρήσουν.

Η Ρωσία προσάρτησε επισήμως τέσσερις ουκρανικές περιοχές την περασμένη εβδομάδα, αλλά καμία από αυτές δεν τελεί πλήρως υπό την κατοχή των δυνάμεων της Μόσχας.
Χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του στους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι τα σύνορα των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχεδόν 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη Ρωσία

Περίπου 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την αρχή της επιστράτευσης, γράφει η ιστοσελίδα της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes, επικαλούμενη πηγές στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας.
Σχεδόν μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, τη Ρωσία εγκατέλειψαν περίπου 700 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων 200 χιλιάδες πήγαν στη Καζακστάν, γράφει το Forbes, επισημαίνοντας ότι είναι άγνωστο πόσοι από εκείνους που έφυγαν είναι τουρίστες και πότε σχεδιάζουν να επιστρέψουν.

Πηγή του Forbes, που γνωρίζει τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ότι έχουν φύγει από την Ρωσία σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Άλλη πηγή στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για 600.000-700.000 Ρώσους, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να υπολογισθεί αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτών που φεύγουν για τουριστικούς λόγους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι από την αρχή της επιστράτευσης στην Ρωσία στο Καζακστάν έφθασαν 200.000 Ρώσοι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι από τις 17 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην χώρα έφθασαν 94.000 Ρώσοι πολίτες.
Μεταξύ άλλων o Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex υπολόγισε ότι την τελευταία εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν 66.000 Ρώσοι, αριθμός κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι δημογράφοι της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών ανέφεραν στο έντυπο Demoscop Weekly ότι στο διάστημα Ιανουαρίου –Ιουνίου ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε σχεδόν κατά 481.000, ο οποίος υπερβαίνει κατά 56% το αριθμό που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Με πληροφορίες από BBC, Forbes.ru, Novaya Gazeta.Europe

Πάνω από 700.000 Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα από την αρχή της επιστράτευσης

Σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του Forbes είναι άγνωστο πόσοι από εκείνους που έφυγαν είναι τουρίστες και πότε σχεδιάζουν να επιστρέψουν.
Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες για επιστράτευση, ώθησε δεκάδες χιλιάδες άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα βιαστικά – και συχνά από παρακαμπτήριες διαδρομές - για να αποφύγουν να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Σήμερα, η ιστοσελίδα της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes, επικαλούμενη πηγές στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας, ανέφερε ότι πάνω από 700.000 άτομα – έως και 1 εκατομμύριο - εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την αρχή της επιστράτευσης - εκ των οποίων 200 χιλιάδες πήγαν στη Καζακστάν.
Σύμφωνα με το Forbes είναι άγνωστο πόσοι από εκείνους που έφυγαν είναι τουρίστες και πότε σχεδιάζουν να επιστρέψουν.
Μεταξύ άλλων o Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex υπολόγισε ότι την τελευταία εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν 66.000 Ρώσοι, αριθμός κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δημογράφοι της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών ανέφεραν στο έντυπο Demoscop Weekly ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε σχεδόν κατά 481.000, ο οποίος υπερβαίνει κατά 56% το αριθμό που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Διαβάστε ακόμα: Δεκάδες χιλιάδες άνδρες «δραπετεύουν» από την Ρωσία - Πάνω από 200.000 έχουν επιστρατευθεί, λέει ο Σοϊγκού
Πιο αναλυτικά, πηγή του Forbes, που γνωρίζει τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ότι έχουν φύγει από την Ρωσία σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Άλλη πηγή στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για 600.000-700.000 Ρώσους, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να υπολογισθεί αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτών που φεύγουν για τουριστικούς λόγους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι από την αρχή της επιστράτευσης στην Ρωσία στο Καζακστάν έφθασαν 200.000 Ρώσοι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι από τις 17 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην χώρα έφθασαν 94.000 Ρώσοι πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline