Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:14:58

Δανία: «Η μοναρχία πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή της», δηλώνει η βασίλισσα Μαργαρίτα.

Η απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους από τα εγγόνια της, τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της, προκάλεσε σάλο στη βασιλική οικογένεια της Δανίας.

Την Δευτέρα, η βασίλισσα εξέφρασε τη «λύπη» της για την τροπή που πήραν τα γεγονότα, παράλληλα, όμως, την δικαιολόγησε, σημειώνοντας πως η «μοναρχία πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την εποχή της».

«Δύσκολη απόφαση», δηλώνει η βασίλισσα

«Ως μητέρα και γιαγιά, υποτίμησα πόσο θα επηρεάζονταν ο δευτερότοκος γιος μου και η οικογένειά του. (Η απόφαση) είχε μεγάλες επιπτώσεις και λυπάμαι για αυτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλάτι.
Την περασμένη Τετάρτη, η Μαργαρίτα ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, ο Νικολάι 23 ετών και ο Φέλιξ 20 ετών (από τον πρώτο του γάμο), ο 13χρονος Χένρικ και η Αθηνά, 10 ετών, δεν θα αποκαλούνται πλέον πρίγκιπες, από την 1η Ιανουαρίου.

Θα κρατήσουν μόνο τον τίτλο του «κόμη του Μονπεζά», από το όνομα του γαλλικής καταγωγής παππού τους, του βασιλικού συζύγου Χένρικ, ο οποίος έξι μήνες πριν από τον θάνατό του προκάλεσε σκάνδαλο δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ταφεί μαζί με τη βασίλισσα.
Ο Χένρικ, που στο τέλος της ζωής του έπασχε από άνοια, είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του επειδή η Μαργαρίτα δεν του έδωσε τον τίτλο του βασιλιά.

«Η μοναρχία πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή της»

«Είναι καθήκον και επιθυμία μου να φροντίζω ώστε η μοναρχία να συμβαδίζει πάντα με την εποχή της. Αυτό σημαίνει κάποιες φορές ότι πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και θα είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί η σωστή στιγμή», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Μαργαρίτα, η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε μισό αιώνα στον θρόνο.

Σύμφωνα με το παλάτι, η αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της βασίλισσας έγινε ώστε να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία, για να χαράξουν τη ζωή τους όπως το επιθυμούν.
«Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο», αντέδρασε ο πρίγκιπας Ιωακείμ την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Β.Τ. το Σάββατο είπε μάλιστα ότι «δυστυχώς» δεν έχει κανένα νέο από τη μητέρα του, ούτε από τον αδελφό του, τον διάδοχο Φρέντερικ.
«Ελπίζω ότι τώρα ως οικογένεια θα βρούμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε την Δευτέρα η βασίλισσα Μαργαρίτα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline