Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:51:08

«Ας πεθάνουμε ως μάρτυρες του Αλλάχ ή ως βετεράνοι. Είναι τόσο απλό». Πρωτοφανείς φιλοπόλεμες απειλές του καραβανά Χ. Ακάρ στον Στρατό της Τουρκίας. Διεθνής ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Κύριο

«Να ξαναμάθουν οι Έλληνες κολύμπι, που μας προκαλούν .Δεν θα κάνουμε χιλιοστό πίσω για τα εθνικά μας δικαιώματα – Έχουν σαφείς οδηγίες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ιδιαίτερα Ναυτικό και Αεροπορία.

Οιονεί πολεμικό ανακοινωθέν, ακραίο και πρωτοφανές τις τελευταίες δεκαετίες, από τον Τούρκο εθνικιστή-φιλοπόλεμο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 στην τουρκική σχολή Ικάρων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω όσον αφορά την Ελλάδα, που επιτίθεται και προκαλεί.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς το 1956, ενώ χαρακτήρισε την κρίση των Ιμίων «ορόσημο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Μετά από αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στο πεδίο ή στο τραπέζι. Ό,τι πρέπει να γίνει έχει γίνει και γίνεται», είπε, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
«Ειδικότερα, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε ή να γίνουμε μάρτυρες».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τους πολιτικούς στην Ελλάδα ότι «ψεύδονται και ότι μιλούν συνεχώς» κατά της Τουρκίας για να κερδίσουν μια θέση στην πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα αποτελεί «χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής γειτονίας», επανέλαβε, ενώ ζήτησε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώθηκε με το μνημόνιο του 1988, που προέβλεπε μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 στη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια το 1997 (σ.σ. κάνει λάθος ακόμη και στην ημερομηνία) είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουμε βήμα πίσω. Ας φτάσει όπου θέλει να φτάσει, «Αν πεθάνουμε, θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό!»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό της θύμα με πολιτικές συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει μια «μεγάλη ιδέα» που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Προσπαθεί να δείξουν ότι είναι θύματα και αθώοι», είπε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline