Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:13:55

Άντζελα Γκερέκου: H εθνική γαλάζια ανάπτυξη

«....Η θάλασσα δεν είναι απλώς το κυρίαρχο στοιχείο της γεωγραφίας της χώρας μας. Πολύ περισσότερο, είναι σύμβολο της διαχρονικής της ταυτότητας. Καθόρισε την πολιτιστική και οικονομική επίδραση που άσκησε ο ελληνισμός ήδη από την Αρχαιότητα μέσω των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της Μεσογείου.

Αποτέλεσε το ιδρυτικό στοιχείο μιας μακραίωνης ναυτικής παράδοσης, που σήμερα αποτυπώνεται στη θέση της χώρας μας ως κορυφαίας ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο. Είναι ένας φυσικός πλουτοπαραγωγικός πόρος, που στήριξε την ανάπτυξη ολόκληρων πληθυσμών στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Το στοιχείο, όμως, το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από κάθε άλλη χώρας της Ευρώπης που βρέχεται από θάλασσα, είναι η έντονη νησιωτικότητά της, η μοναδική πολυνησία της, σύμφωνα με πρόσφατες αποτυπώσεις, δεκαοκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, έξι χιλιάδες νησιά, τρεις χιλιάδες από αυτά κατοικημένα.

Η μοναδική, λοιπόν, πολυνησία της είναι αυτό που την καθορίζει. Είναι τα ιδιαίτερα φυσικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε νησιωτικού τόπου, που αποτελούν το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Αυτό το πλεονέκτημα καλούμαστε να το αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο. Και λυπάμαι να το πω, αλλά εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζητούμενο ακόμα.

Ποιο είναι, λοιπόν, το κλειδί που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στο πλαίσιο της γαλάζιας ανάπτυξης; Ένα πρώτο στοιχείο είναι η διαφοροποίηση. Η ιστορία, οι παραδόσεις, το οικιστικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, η γαστρονομία, τα προϊόντα, τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά -όλοι μιλήσατε γι' αυτά- και τόσα άλλα, ορίζουν μοναδικές τοπικές ταυτότητες που με τη σειρά τους ευνοούν τις διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητες από τόπο σε τόπο.

Το δεύτερο κλειδί είναι βιωσιμότητα. Να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε έξυπνα τους φυσικούς θαλάσσιους και άλλους πόρους, στους οποίους στηρίζουμε τις διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητές μας, να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή διάχυση των οφελών αυτών στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσουμε τις δικές μας περιφερειακές και τοπικές ταυτότητες ουσιαστικά....Ασφαλώς βασικός πυλώνας της γαλάζιας ανάπτυξης στη χώρα μας πρέπει να είναι ο θαλάσσιος τουρισμός. Η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο κέντρο του γιότινγκ και της ιστιοπλοΐας, αλλά και σε διεθνές κέντρο κρουαζιέρας, οι θαλάσσιες εκδρομές, ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός είναι μόνο κάποια ελάχιστα προϊόντα μιας σειράς από αυτά που εμπίπτουν στο θαλάσσιο τουρισμό –βιώσιμος όμως θαλάσσιος τουρισμός- και αυτό σημαίνει να βρούμε εκείνο το σημείο ισορροπίας μεταξύ της προστασίας βεβαίως –και θα συμφωνήσω απολύτως- του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημιουργίας των έργων υποδομής που απαιτούνται.

Η έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό ως πυλώνα της «γαλάζιας ανάπτυξης» δεν πρέπει ωστόσο να μας παρασύρει στη μονοκαλλιέργεια του παρελθόντος. Κι εδώ έρχομαι στο τρίτο κλειδί: Την παράλληλη ανάπτυξη σε δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να απλώνονται σε περισσότερους από έναν τομείς και κλάδους, από τον εναλλακτικό τουρισμό, τις βιολογικές καλλιέργειες και την αλιεία μέχρι τις παραδοσιακές χειροτεχνικές δραστηριότητες, στην προώθηση προϊόντων και φυσικά τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Έτσι ορίζουμε ξανά τις τοπικές μας ταυτότητες.
Αυτό το μοντέλο της παράλληλης ανάπτυξης δεν ενορχηστρώνεται μόνο από το κράτος. Αντίθετα, κυρίως ξεκινάει από τη βάση, από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους που συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν τα τοπικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, γιατί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις δυνατότητες της περιοχής τους και τι τόπο θέλουν.

Το τελευταίο κλειδί είναι: Η στήριξη των επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους. Η εξασφάλιση ρευστότητας σε νέες -και όχι μόνο- μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Η επένδυση με σύγχρονες πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, αξιοποιώντας, βέβαια, τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
Εάν, επομένως, θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την υποσχόμενη πρόκληση της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, αξίζει να επενδύσουμε στα στοιχεία της διαφοροποίησης, της βιωσιμότητας, της πολυμέρειας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Πρέπει να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο όραμα της «γαλάζιας ανάπτυξης», ώστε αυτό να μην παραμείνει ένα ακόμη ευχολόγιο, ένα ακόμη άδειο κέλυφος καλών προθέσεων. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαρτάται απολύτως από εμάς.

(Από την ομιλία της πρώην υφυπουργού Τουρισμού και βουλευτού Κερκύρας Αγγελικής Γκερέκου στην εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας.)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline