Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:53:00

Άκυρο στο Μουντιάλ και από διάσημους καλλιτέχνες – Ποιοί είπαν όχι σε συμμετοχή στην τελετή έναρξης. Κύριο

Αρχισαν τα στοιχήματα με προβάδισμα σε χώρες της Λατ. Αμερικής και πρώτη τη Βραζιλία.

Μετά τους Ροντ Στιούαρτ, Nτούα Λίπα και η Σακίρα είπε όχι

Λίγες μόλις ημέρες μένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να μετράει αντίστροφα για το πιο περίεργο Μουντιάλ όλων των εποχών.
Πρώτα απ' όλα δεν θα διεξαχθεί καλοκαίρι, αλλά στην καρδιά του χειμώνα. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία των Μουντιάλ, δεν θα παρακολουθούμε τους αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου παρέα με το aircondition, αλλά κάτω από κουβέρτες και... αγκαλιά με καλοριφέρ (όσοι τουλάχιστον μπορούν να το ανάψουν) και σόμπες.

Αυτός όμως δεν είναι και ο μοναδικός λόγος. Το φετινό Μουντιάλ θα διεξαχθεί στο Κατάρ, με την εν λόγω ανάθεση από τη FIFA να έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις τόσο μεταξύ των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου.
Στοιχεία από διάφορες πρεσβείες στη Ντόχα, τα οποία έχουν διασταυρώσει διάφορες ομάδες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνουν ότι χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε εργοτάξια ή στο πλαίσιο κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στη χώρα κατά την προετοιμασία του τουρνουά.
Το Κατάρ έχει επίσης κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και την καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+.

Για όλα τα παραπάνω, η φετινή διοργάνωση δεν είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους οπαδούς.
Κι αν οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν επιλογή και εφόσον θέλουν να αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να ακολουθήσουν την αποστολή της ομάδας τους στο Κατάρ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την εν λόγω διοργάνωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες αρνούνται να τραγουδήσουν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στης 18:00, όταν και θα ακολουθήσει η αναμέτρηση του Κατάρ με το Εκουαδόρ.
Ποιοι καλλιτέχνες έχουν πει «όχι» στο Μουντιάλ
Η αρχή έγινε με την αλβανικής καταγωγής Εγγλέζα τραγουδίστρια της ποπ, Dua Lipa, η οποία δήλωσε δημόσια ότι, παρά τις φήμες, δεν είχε καμία πρόθεση να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης της Κυριακής στο στάδιο Al Bayt.

Μέσω ενός story στο Instagram, η τραγουδίστρια απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στη Ντόχα το Σαββατοκύριακο και εκμεταλλεύτηκε την ανάρτηση για να επικρίνει το κράτος του Κόλπου για την πολιτική του απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ.
«Δεν θα εμφανιστώ και ούτε έχω εμπλακεί ποτέ σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για να εμφανιστώ. Θα χειροκροτήσω την Αγγλία από μακριά και ανυπομονώ να επισκεφθώ το Κατάρ όταν θα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ανέλαβε όταν κέρδισε το δικαίωμα της φιλοξενίας».

Ο Rod Stewart επίσης λέει όχι στο Κατάρ. Μιλώντας στους Sunday Times, ο βετεράνος ροκάς δήλωσε: «Μου προσφέρθηκαν πραγματικά πολλά χρήματα, πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, για να εμφανιστώ εκεί πριν από 15 μήνες. Το απέρριψα. Δεν είναι εντάξει να πάω. Και οι Ιρανοί θα έπρεπε επίσης να είναι έξω για την προμήθεια όπλων».

Η Shakira που προοριζόταν να είναι μία από τις πρωταγωνίστριες στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόψει του αγώνα Κατάρ-Εκουαδόρ, άλλαξε γνώμη την περασμένη εβδομάδα και δεν θα συμμετάσχει. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή.
Επίσης ο Robert Smith των The Cure έγραψε στο Twitter πως δεν υπάρχει πιθανότητα να παίξει το γκρουπ στο Κατάρ. Το αγγλικό συγκρότημα βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής περιοδείας.
Σύμφωνα με το Reuters, μόνο ο Κορεάτης σταρ Jung Kook έχει δηλώσει πως θα συμμετέχει στην τελετή έναρξης.
Ο Αμερικανός ράπερ Diplo, ο DJ Calvin Harris και ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής Sean Paul θα εμφανιστούν επίσης στο φεστιβάλ Fifa Fan, το οποίο θα διαρκέσει τις 29 ημέρες του τουρνουά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline