Σάββατο 20 Απριλίου 2024  07:53:08

Καθυστερούν κι άλλο, παρά τις συσκέψεις και τις δηλώσεις, οι ρυθμίσεις στη αγορά από τους αρμόδιους υπουργούς Αθ. Πλεύρη και Μίνα Γκάγκα. Ελλείψεις με πανάκριβα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κύριο

Πρωτόγνωρες διαστάσεις, μετά από τόσες άγονες συσκέψεις, δηλώσεις-ανακοινώσεις και συνεργασίες στο υπουργείο Υγείας από την πολιτική ηγεσία των Αθ. Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα έχει πάρει η έλλειψη φαρμάκων, καθώς μέρα με τη μέρα τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από βασικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με 150 βασικά φάρμακα. Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου.

«Οι τιμές των φαρμάκων που συνταγογραφούνται έχουν μειωθεί πάρα πολύ, στο σημείο που στο εξωτερικό είναι διπλάσια και τριπλάσια η τιμή».

Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει πάρει η έλλειψη φαρμάκων, καθώς μέρα με τη μέρα τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από βασικά σκευάσματα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με 150 βασικά φάρμακα. Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά». Οι ελλείψεις αφορούν αναντικατάστατα φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.

Παγκόσμιο πρόβλημα, λέει και εδώ η κυβέρνηση

«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα» παραδέχτηκε την Τετάρτη η Μίνα Γκάγκα στη δημόσια τηλεόραση, ωστόσο έδωσε στο πρόβλημα... παγκόσμιο χαρακτήρα (ως συνήθως), επιχειρώντας να απεμπολήσει τις ευθύνες που έχει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι κερδοσκόποι στη φαρμακοβιομηχανία και στην εμπορία σκευασμάτων δρουν ανεξέλεγκτα. Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε στη Βουλή ότι γίνονται προσπάθειες για εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ, κάτι όμως που δεν είναι πάντα εφικτό, όπως σημείωσε. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, τον περασμένο Σεπτέμβριο απαγορεύτηκε η εξαγωγή 79 φαρμάκων από την Ελλάδα ώστε να προστατευτούν οι Έλληνες ασθενείς.

Φτάσαμε στο απροχώρητο

Όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα, ενώ δεν ικανοποιούν τους φαρμακοποιούς. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος ξεκαθαρίζει ότι όσα λέει ο Θ. Πλεύρης περί παροδικών ελλείψεων «είναι αστεία. Δεν στέκουν σε καμία λογική».

Όπως εξηγεί, κατ' αρχάς η έλλειψη ενός φαρμάκου, ακόμα και μία μέρα, είναι σοβαρή, γιατί τη συγκεκριμένη ώρα ο πολίτης χρειάζεται το φάρμακο και δεν το θέλει μετά από πέντε μέρες. Το δεύτερο που επισημαίνει είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα. «Έχω γίνει έξαλλος εδώ και μέρες. Δίνουμε εκατό φάρμακα στην παραγγελία και παίρνουμε είκοσι. Τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι στη ζωή μου. Είμαι 43 χρόνια φαρμακοποιός, προσπαθώ να θυμηθώ αν γινόταν κάτι τέτοιο στο παρελθόν, όχι, δεν γινόταν» τονίζει σε υψηλούς τόνους.

Σύμφωνα με τον Κ. Λουράντο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο διότι η βιομηχανία με το υπουργείο και την κυβέρνηση παίζουν παιχνίδι. «Οι τιμές των φαρμάκων που συνταγογραφούνται έχουν μειωθεί πάρα πολύ, στο σημείο που στο εξωτερικό είναι διπλάσια και τριπλάσια η τιμή. Σε αντιστάθμισμα, οι εταιρείες έχουν το ελεύθερο από το υπουργείο Υγείας να ανατιμούν όσο θέλουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά, δηλαδή, που πληρώνει ο πολίτης» υπογραμμίζει και εξηγεί: «Δηλαδή, η ασπιρίνη από 1,40-1,80 ευρώ πήγε στα 5 ευρώ.

Το Depon από 0,75 ευρώ πήγε 2 ευρώ». Επομένως, έχουμε πολύ φθηνά συνταγογραφούμενα φάρμακα και πανάκριβα τα υπόλοιπα που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει ο Κ. Λουράντος, το φθηνό αυτό φάρμακο δίνει το έναυσμα σε φαρμακαποθήκες που προμηθεύουν ελληνικά φαρμακεία να τα πουλούν στα φαρμακεία του εξωτερικού, κερδίζοντας δεκαπλάσιες εισφορές από αυτές που θα κέρδιζαν εδώ. Άρα, αυτή η παράλληλη εξαγωγή είναι πάρα πολύ επικερδής και γι' αυτό την κάνουν. Αποτέλεσμα, να μην μένουν φάρμακα στην Ελλάδα και να έχουμε ελλείψεις. Η παράλληλη εξαγωγή, μάλιστα, είναι και νόμιμη. «Δεν είναι παράνομη. Είναι ηθική; Όχι, αλλά είναι νόμιμη».

Ο Κ. Λουράντος εκτιμά ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, ο Θ. Πλεύρης δεν έχει δώσει λύσεις. «Συναναστρέφεται συνήθως με δικούς του ανθρώπους. Δηλαδή, με ανθρώπους της αγοράς που έχουν αντίθετη άποψη, μ' εμάς δεν θέλει ούτε να συναναστρέφεται. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Δεν συμφωνούμε με αυτά που λέει, με αυτά που κάνει, δεν είμαστε αρεστοί. Σιγά μην μας καλέσει» καταλήγει.

Υποφέρει όλη η χώρα

Το πρόβλημα, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στην Αττική. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι πρόκειται για ένα καθημερινό και μη διαχειρίσιμο πρόβλημα τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασθενείς που αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για το σκεύασμα που τους έχει γράψει ο γιατρός ή ακόμη και να διακόπτουν την αγωγή. Επίσης, αντίστοιχη κατάσταση καταγράφεται στην Κρήτη.

Η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται σε φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα και είναι φάρμακα για πολύ σοβαρές ασθένειες. Αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία είναι και οι ασθενείς της Σάμου, καθώς οι αποθήκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο απόθεμα, αλλά λείπουν βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Τέλος, «χτυπούν κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων τους τελευταίους μήνες στην Κω, με τους πολίτες να αναζητούν στα φαρμακεία του νησιού φάρμακα ειδικών παθήσεων, φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, ακόμη και αντιβιώσεις. Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις που αποτυπώνουν το συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, με βασικούς υπεύθυνους το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline