Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  22:28:06

Δεν βιάζεται να επιστρέψουν ο Αθ. Πλεύρης χωρίς νέους όρους. Επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, κάπου 7.000 στα νοσοκομεία, αποφάσισε το ΣτΕ, επειδή μειώθηκαν οι κίνδυνοι τη πανδημίας. Κύριο

Απέρριψε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ να καταβληθεί στους υγειονομικούς το 50% του μισθού τους και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν στην πρώτη μεγάλη φάση της απομάκρυνσής τους από τα νοσοκομεία.

ΣτΕ: Αντισυνταγματική όχι η αρχική απόλυση αλλά η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

Αμετακίνητος εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αφού παρά την απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει παράθυρο για την άμεση επιστροφή τους στο ΕΣΥ, εκείνος επιμένει περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Σκληρή γραμμή από Πλεύρη μετά την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θάνος Πλεύρης στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, δίνει νέα παράταση στην αναστολή εργασίας τους αφού σημειώνει ότι: «Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της».

Από την άλλη επικαλείται την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς τονίζει: «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης». Βέβαια η κατάργηση της προστασίας της δημόσιας υγείας έχει επέλθει εδώ και καιρό και από την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει κάθε μέτρο για την πανδημία.

Σύμφωνα με το ΣτΕ η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράθυρο επανόδου στην εργασία τους για υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Ειδικότερα η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline