Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  16:38:43

Άθλιοι «ακρίτες» στη Θράκη σε κυκλώματα συναλλαγής με Τούρκους δουλέμπορους. Νέα αποκάλυψη: Δύο δικηγόροι πληρώνονταν απευθείας από Τούρκους για τη νομική εκπροσώπηση λαθρομεταναστών. Κύριο

Έχουν διαμορφωθεί «εγκληματικές ομάδες» κερδοσκοπίας από διάφορες ειδικότητες για τη παράνομη είσοδο, διακίνηση, υποστήριξη λαθρομεταναστών με μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος από την Άγκυρα και τα σχέδια της σε βάρος της Ελλάδος και ειδικά της Θράκης.

1.Ως "Δούρειος ίππος" στη χώρα μας, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών που κυκλώματα από την Τουρκία στέλνουν διαρκώς στην Ελλάδα, φέρονται να λειτουργούσαν δυο δικηγόροι από την ευρύτερη περιοχή της ακριτικής Θράκης, σύμφωνα με διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που προχωρεί στην δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Παράλληλα με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, το πόρισμα που συνέταξε η Αρχή για τους δυο δικηγόρους, που είναι γνωστοί στην ευρύτερη περιοχή, στάλθηκε την περασμένη βδομάδα και στην Εισαγγελία Θράκης, προκειμένου να εκκινήσει έρευνα σε βάρος του για αδικήματα όπως "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" και "συνέργεια σε διακίνηση μεταναστών".

Διακίνηση μεταναστών: Υποθέσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αρχή περιγράφει ότι εντοπίστηκαν επανειλημμένες χρηματικές καταβολές (συνολικά περίπου 15-20.000 ευρώ) από Τούρκους, κάποιοι εκ των οποίων συναντώνται ως "διακινητές" σε δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στη χώρα μας για εισροές προσώπων που φτάνουν στα ελληνικά σύνορα από την γειτονική χώρα. Σύμφωνα με αυτές τις περιγραφές της Αρχής, οι δυο δικηγόροι , που εντοπίστηκε να πληρώνονται στους συγκεκριμένους Τούρκους , αναλαμβάνουν την νομική εκπροσώπηση των μεταναστών που συλλαμβάνονται απο τις ελληνικές αρχές , την υποστήριξη αιτημάτων τους για άσυλο κλπ. Η Αρχή θεωρεί πως το ύποπτο εν προκειμένω, δεν είναι βέβαια ότι αναλαμβάνουν την νομική εκπροσώπησή τους , αλλά το γεγονός ότι πληρώνονται απευθείας από Τούρκους και δη από πρόσωπα που θεωρούνται ως διακινητές μεταναστών και όχι από τους ίδιους τους μετανάστες.

2.-Θράκη: Κυκλώματα διακινητών δρουν ακόμη και στο φως της ημέρας
«ΚΑΡΤΕΛ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ

Ακόμη και μέσα στο φως της ημέρας δρουν στη Θράκη κυκλώματα διακινητών, τα οποία απαρτίζονται από οργανωμένα σχήματα αλλοδαπών και ημεδαπών δραστών, με σαφή οργάνωση, στόχο την εργαλειοποίηση ανθρώπινων ζωών και τον πλουτισμό από αυτές.
.
Προσπαθούν να είναι ένα βήμα μπροστά
Ένα βήμα μπροστά από τον κρατικό μηχανισμό προσπαθούν να είναι τα κυκλώματα διακινητών. Με σύμμαχο την τεχνολογία, αφού πλέον όλος ο ορεινός όγκος της Θράκης είναι πλήρως χαρτογραφημένος, κι ένα καλά οργανωμένο σύστημα αλληλοπληροφόρησης, τα κυκλώματα δρουν μέρα-νύχτα προσπαθώντας να αποφύγουν μπλόκα που στήνουν συνοριοφύλακες και αστυνομικοί που είναι πασιφανές ότι δεν επαρκούν για να διαχειριστούν πλήρως την κατάσταση........

ΑΜΘ: 8 μήνες, 5.348 συλλήψεις με το Νόμο περί Αλλοδαπών

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία που φέρνουμε στη δημοσιότητα είναι χαρακτηριστικά του φόρτου που επωμίζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, το οποίο ευρύτερα αφορά τρεις στις τέσσερις συλλήψεις.
Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, συνελήφθησαν 5.348 άτομα με το Νόμο περί Αλλοδαπών σε σύνολο 7.013 συλλήψεων που έγιναν αυτό το διάστημα για κάθε είδους έγκλημα (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων κλοπών, όπλων, ναρκωτικών και λοιπών παραβάσεων). Επομένως, το 76% των συλλήψεων στην ΑΜΘ γίνονται φέτος με βάση το Νόμο περί Αλλοδαπών.
Ανά μήνα τα στοιχεία έχουν ως εξής: Ιανουάριος 220 συλλήψεις με το Νόμο περί Αλλοδαπών σε σύνολο 367 (60% επί του συνόλου), Φεβρουάριος 338 από 510 (66%), Μάρτιος 654 από 833 (78%), Απρίλιος 785 από 979 (80%), Μάιος 775 από 1009 (76%), Ιούνιος 685 από 922 (75%), Ιούλιος 884 από 1108 (80%), Αύγουστος 1007 από 1285 (78%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τους 5.348 συλληφθέντες τουλάχιστον 500 είναι διακινητές.

SOS από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων
Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης πρόσφατα βγήκαν στο δρόμο, διαμαρτυρόμενα για υποστελέχωση, μη τήρηση κυβερνητικών υποσχέσεων και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου πως δεν υπάρχει εγγύηση ποιοτικής αστυνόμευσης στον τόπο.

Από τις 527 συνολικά οργανικές θέσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, οι 95 εξ αυτών είναι κενές και επιπλέον 45 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜΘ, παρότι ο Νομός έχει αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω μεταναστευτικού, δικαστηρίων, μεταγωγών κι άλλων ιδιαιτεροτήτων αστυνόμευσης.
«Να πάρουν τους αστυνομικούς από τους VIP των Αθηνών, η Αστυνομία είναι για το λαό [...]. Καθημερινά δέχομαι παράπονα και είναι δίκαια παράπονα: δεν βλέπουμε τροχονόμους έξω, δεν βλέπουμε ασφάλεια, δίκιο έχουν οι πολίτες. Αλλά κι εμείς τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε» δήλωσε πρόσφατα στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος της Ένωσης Σταυρούλα Τζατζανά, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έχει "πλημμυρίσει" ο Νομός από κάθε πλευρά λόγω μεταναστευτικού» και κατηγορώντας την πολιτεία για αθέτηση υποσχέσεων.

Ενίσχυση του Έβρου, «εκτροπή» προς τη Ροδόπη
Νέο κύκλο επαφών με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας περιέγραψε την πραγματικότητα: «δεν είναι κρυφό αυτό που συζητάμε, όσο θωρακίζουμε τον Έβρο τόσο περισσότερο προσπαθούν τα κυκλώματα να βρουν νέες διαδρομές κι αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Μέσω της Βαλκανικής οδού από τη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες των συνόρων, προσπαθούν να βρουν διόδους για να περάσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό γίνεται σήμερα».

Οι ροές από τον ορεινό όγκο της Θράκης, γίνονται είτε με είσοδο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο Τρίγωνο Έβρου ή κατευθείαν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της ορεινής Ροδόπης. «Η πλειοψηφία των διακινητών είναι κυρίως αλλοδαποί, αλλά κάποιοι εγκέφαλοι ενδεχομένως είναι Έλληνες, αλλά δεν είναι αυτοί που κάνουν τις κούρσες. Συνήθως αυτοί που κάνουν τις διακινήσεις στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί, αλλά εμείς δεν περιοριζόμαστε σε αυτό, γιατί σκοπός μας είναι να εντοπίσουμε όλο το κύκλωμα δηλαδή όχι μόνο αυτούς που κάνουν τις κούρσες και συλλαμβάνονται με τους διακινούμενους, αλλά κι αυτόν που δίνει την εντολή ή θα πληρώσει τον οδηγό-διακινητή» δήλωσε για τη στόχευση της συνοριοφυλακής ο κος Χαρέλας.

Ακόμη και 4.000€ η ταρίφα
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη δράση των διακινητών περιέγραψε πως «τα κυκλώματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι διασυνδέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ. Άρα, τα κυκλώματα πρέπει να τους οδηγήσουν σε ελληνικό έδαφος, να πληρωθούν μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος από συγγενείς των αλλοδαπών, μετά ή μένουν ή φεύγουν από την Ελλάδα, έτσι γίνεται η διαδικασία».

Στόχος της συνοριοφυλακής είναι ο περιορισμός των διακινητών, καθώς όσο περισσότεροι συλλαμβάνονται, τόσο πιο... επικίνδυνα θεωρούνται τα δρομολόγια. «Τα πολλά μπλόκα που έχουμε σήμερα στο οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο για την αναζήτηση μεταναστών, που δυσκολεύει τα κυκλώματα, τι έχουν κάνει; Έχουν αυξήσει τη λεγόμενη ταρίφα, που πλέον από την Αθήνα στον Έβρο μπορεί να κοστίζει ακόμη και 4000 ευρώ, ενώ κάποτε κόστιζε ακόμη και 300-400 ευρώ. Όσο μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας διακίνησης, τόσο αυξάνεται η ταρίφα γιατί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος (σύλληψης)» έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας. Οι φθηνότερες ταρίφες παραμένουν σε μεγάλα φορτηγά, τα οποία όμως εντοπίζονται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα οχήματα και λόγω όγκου και λόγω κίνησης σε αυτοκινητόδρομο ή εθνική οδό.
«Ο περιορισμός των διακινητών θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τη μεταναστευτική πίεση που ασκείται από την άλλη πλευρά, γιατί κανένας μετανάστης δεν θα έρθει μόνος του, αλλά μέσω ενός κυκλώματος με το οποίο συνεργάζεται» υποστήριξε ο πρόεδρος.

Γεμίζουν δικαστήρια και φυλακές

Μία άλλη πολύ σοβαρή πτυχή του μεταναστευτικού, που έχει αναδειχθεί από τον «Χ» από το 2018 με το θέμα να απασχολεί ακόμη και τη Βουλή, είναι η επιφόρτιση των δικαστικών αιθουσών -αλλά και λειτουργών- με το μεταναστευτικό.
Ο έμπειρος δικηγόρος της Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου περιγράφει την κατάσταση: Σε πρόσφατο πινάκιο από τις 42 υποθέσεις του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης οι 36 αφορούσαν διακίνηση, μεταφορά, παραλαβή μεταναστών. Κι αυτή δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στα πινάκια τα τελευταία χρόνια. «Το πρόβλημα που βιώνει η Θράκη και τα νησιά δεν είναι απλό, ούτε συνιστά απλή καταγραφή γεγονότων. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο σύγχρονος κόσμος» σημείωσε ο δικηγόρος, περιγράφοντας ένα μηχανισμό που λειτουργεί στο όριο: «Συνοριοφύλακες, αστυνομικοί λειτουργούν στα κόκκινα, στα όρια τους. Φυλακές γεμάτες και κρατητήρια που ασφυκτιούν πέραν των Κέντρων Υποδοχής».

Ο κος Γιαλάογλου υπερθεμάτισε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πίσω από το μεταναστευτικό: «Η Ευρώπη πληρώνει δισεκατομμύρια σε χώρες μέλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και στην Τουρκία για να τους συντηρεί στο εσωτερικό της. Αν είναι 3 ή 5 εκατομμύρια οι μετανάστες σε αναμονή, πολλαπλασιάστε επί 3.000 ευρώ για καθένα που θα επιχειρήσει να μετακινηθεί προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος ή Βουλγαρίας. Το ποσό είναι τεράστιο, ένας κρυφός προϋπολογισμός κράτους όπου πολλοί εισπράττουν εργαλειοποιώντας και πλουτίζοντας με τον ανθρώπινο πόνο».

Μάλιστα, ο δικηγόρος έδωσε και μία ακόμη διάσταση στο ζήτημα, αυτή τη φορά φωτίζοντας τη νομική εκπροσώπηση των φερόμενων δραστών: «Οι Τούρκοι διακινητές μέσω των Προξενείων τους στην Ελλάδα βρίσκουν και νομική στήριξη από δικηγόρους των Ν. Ξάνθης και Ροδόπης ακόμη και στα Δωδεκάνησα. Σκεφτείτε πόσο πληρώνουν για να μετακινείται δικηγόρος από τη Θράκη στη Ρόδο για να αναλάβει υπεράσπιση διακινητή».

Τα χρήματα είναι πολλά, το πρόβλημα πολυδιάστατο, η στήριξη της πολιτείας κατώτερη των περιστάσεων και όσοι τελικά επωμίζονται τις αρνητικές συνέπειες είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης αλλά κι οι ίδιοι οι αλλοδαποί διακινούμενοι, ιδίως όσοι είναι πράγματι πρόσφυγες πολέμου και πρέπει να τύχουν διεθνούς προστασίας.
Διονύσης Βοργιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline