Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:15:53

«Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας»... Πέθανε ο μεγάλος Γερμανός διανοούμενος- συγγραφέας Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ σε ηλικία 93 χρόνων. Παγκόσμια η επιρροή του με ποιήματα, δοκίμια, μυθιστορήματα. Κύριο

Κλασσικό αναδείχθηκε το βιβλίο του «Σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» (Εκδ. Οδυσσέας), ίσως ό,τι καλύτερο γράφτηκε για το καταλυτικό ρόλο των Αναρχικών στον Ισπανικό Εμφύλιο με τους προβολείς του εστιασμένους στην δράση του θρυλικού Μπουαναβεντούρα Ντουρούτι.

Ο γερμανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και εκδότης Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων «Μαυσωλείο» και «Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας», πέθανε σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος του Suhrkamp.
«Οι εκδόσεις Suhrkamp πενθούν το θάνατο του Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, ο οποίος απεβίωσε χθες (Πέμπτη) στο Μόναχο, σε ηλικία 93 ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ποιητής, δοκιμιογράφος, βιογράφος, εκδότης και μεταφραστής, ήταν ένας από τους γερμανούς διανοουμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή και από τους πιο γνωστούς στον κόσμο», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο Εντσενσμπέργκερ.
Ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1929 στη Βαυαρία. Σπούδασε λογοτεχνία, γλώσσες και φιλοσοφία, μεταξύ άλλων στο Φριμπούρ και στο Παρίσι. Το 1957 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του, την ποιητική συλλογή «Υπεράσπιση των λύκων». Τα δοκίμια, τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του αποτελούν μια σφοδρή κριτική της γερμανικής μπουρζουαζίας και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Δεν χρειάζονται, βεβαίως, καθόλου συστάσεις για τον Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, enfant terrible του γερμανικού αριστερισμού που έδρασε πολιτικά, κυρίως, την δεκαετία του '60 και έγραψε πολλά σημαντικά δοκίμια και λογοτεχνικά έργα, εξαιρετικά ποιήματα, ενώ εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, επιμελητής εκδόσεων και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και του Κονέκτικατ.

Επίσης, ίδρυσε και διηύθυνε το περίφημο περιοδικό "Kursbuch" το 1965 και το "TransAtlantik", το 1980. Σημαντικές, πέραν των άλλων είναι και οι πολιτισμικές μελέτες του. Ζει εδώ πολλές δεκαετίες στο Μόναχο και επιμελείται μια σημαντική εκδοτική σειρά. Βραβευμένος πολλάκις, στα 87 του πλέον, κυκλοφόρησε πριν δυο χρόνια τον «Αναβρασμό» (Εκδ. Εστία), εν είδη αυτοβιογραφίας για την δράση του στα έτη 1963- 1970. Περισσότερο σπαράγματα μνήμης παρά οργανωμένη ιστορική διαδρομή λειτουργεί ως διάλογος μεταξύ του τωρινού ηλικιωμένου εαυτού και εκείνου των χρόνων της μεγάλης κινητικότητας των 60's: «Φαντάσου πως κάθεσαι επί ώρες στον σκοτεινό σου θάλαμο του μοντάζ και επεξεργάζεσαι το υλικό που σου προσφέρει η μνήμη: εδώ μια σκηνή, εκεί ένα πλάνο, ή μια ολόκληρη σεκάνς, και ανάμεσά τους κάθε τόσο άδεια ταινία... Δεν έχεις την ελπίδα να βάλεις σε τάξη αυτά τα αποσπάσματα.».

Είναι ο νεαρός που ορίζει, κάπως, τις προθέσεις, ή, αν θέλετε, τις διαθέσεις του συγγραφέα. Είχαμε παρουσιάσει το 2014 το βιβλίο του για την γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Γλυκό τέρας Βρυξέλλες» Εκδ. Νεφέλη) αλλά είχαμε την χαρά να διαβάσουμε ξανά το συγκλονιστικό «Σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» (Εκδ. Οδυσσέας), ίσως ό,τι καλύτερο γράφτηκε για το καταλυτικό ρόλο των Αναρχικών στον Ισπανικό Εμφύλιο με τους προβολείς του εστιασμένους στην δράση του θρυλικού Μπουαναβεντούρα Ντουρούτι.

Με αυτά, κυρίως, υπ 'όψη αναγνώσαμε την ιδιόμορφη- έστω και μερική – αφήγηση των εποχών όπου ο Εντσενσμπέργκερ ήταν δρων κοινωνικά άτομο: «Αυτό όμως που μου άρεσε ήταν η διατάραξη της γερμανικής τάξης. Ήταν επιτακτική από καιρό, και δύσκολο πια να ανακοπεί. Αυτή ήταν για μένα η βασική ατραξιόν. Κάτω οι αυθεντίες – αυτό ήταν το σύνθημα. Δεν με πείραζε που διέτρεχα ο ίδιος τον κίνδυνο να γίνω ένα είδος αυθεντίας, να και παρά τη θέλησή μου, και δη σε σχήμα τσέπης.».

Οι βασικοί άξονες της «συζήτησης» περιλαμβάνουν δύο πόλους, εκείνου της χρουτσοφικής Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας του Κάστρο. Συνδετικός κρίκος αποτελεί ο σφοδρός έρωτας για μια Ρωσίδα και μετέπειτα γυναίκα του, την Μάσα. Φυσικά υπάρχει και το εξωκοινοβουλευτικό κίνημα της Γερμανίας, οι διάφορες πολιτικές ομάδες του, τα πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο – Ταϊτή, Πνομ Πένχ, Μογκαντίσου, Λάγος, Δαμασκός, Κίεβο, Νοβοσιμπίρσκ, Φλωρεντία κ.α.

Είχε επίσης πρωτοστατήσει για την επανέκδοση της ανώνυμης μαρτυρίας «Μια γυναίκα στο Βερολίνο», στην οποία περιγράφονται οι πολυάριθμοι βιασμοί που διαπράχθηκαν από τους σοβιετικούς στρατιώτες που είχαν καταλάβει τη γερμανική πρωτεύουσα στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η μαρτυρία αυτή είχε ξεχαστεί μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου του 1954, που είχε τύχει ψυχρής υποδοχής στη Γερμανία, αλλά έγινε εκδοτική επιτυχία μετά την επανέκδοσή του.
Το πλούσιο έργο του Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline