Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:05:11

Μετά το σμήνος ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ειδική βάση με αμερικανικά drones στη Λάρισα. Κύριο

Ισχυρότερη θωράκιση και της Ελλάδας, καθώς θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

-1.Μια νέα αμερικανική βάση δημιουργείται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών εξελιγμένων UAV MQ-9 Reaper, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα πρώτα τέσσερα Reaper ήρθαν σε κούτες και μονταρίστηκαν στη Λάρισα, ενώ τα υπόλοιπα ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες από αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη, μονταρισμένα, έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση. Τρία αμερικανικά drones του ίδιου τύπου διαπραγματεύονται ήδη να αγοράσουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών αυτών drones πρόκειται να έχει διάρκεια ενός έτους (που δύναται, έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, να παραταθεί για άλλο ένα έτος) και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η δράση τους στην Ελλάδα θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1η Νοεμβρίου 2021.

Ουκρανία: Η τουρκική εταιρεία Baykar στοχεύει να ολοκληρώσει το εργοστάσιό της σε δύο χρόνια

Τα MQ-9 Reaper είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν στη Λάρισα, ήταν όμως δύο παλαιότερης γενιάς και είχαν τότε ως αποστολή την επιτήρηση περιοχών της Βόρειας Αφρικής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον εμφύλιο της Υεμένης. Αυτή τη φορά όμως οι Αμερικανοί έστειλαν για εγκατάσταση στη Λάρισα και επιχείρηση από την Ελλάδα οκτώ drones με τις δικές τους πλατφόρμες λειτουργίας και με το δικό τους προσωπικό, αν και ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Αλλά το ότι ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδας λίγη σημασία έχει, αφού μπορούν να επιχειρήσουν επί 20 συνεχείς ώρες στον αέρα. Πολύ περισσότερες και πιο αποτελεσματικές ώρες απ' ό,τι επιχειρούν τα τουρκικά Bayraktar TB2. Ναι μεν δεν μεταφέρουν πυραύλους, αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος – εδάφους, αλλά και πυραύλους αέρος – αέρος.

Επιτήρηση και στο Λιβυκό

Στόχος τους είναι η επιτήρηση στην περιοχή της Μεσογείου. Διαθέτουν ακτίνα δράσης 1.850 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό βεβαίως την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας. Θα επιχειρούν ωστόσο και στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, νότια της Κρήτης. Μια νέα επιχείρηση από αμερικανικά drones άρχισε να πραγματοποιείται, μια νέα αμερικανική βάση άρχισε να δημιουργείται, η οποία ήδη προκαλεί πρόσθετο εκνευρισμό στην Αγκυρα.

Επένδυση 33,5 εκατ. δολαρίων

Οι Αμερικανοί, όπως έκαναν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο, έτσι και στη Λάρισα επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, στο πλαίσιο και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA). Εστω κι αν η συμφωνία προβλέπει την παραμονή τους στη Λάρισα για έναν χρόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης έχουν επενδύσει συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η βάση αυτή (που αποτελεί την καρδιά της ελληνικής αεράμυνας) να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά αναπτυγμένες πλατφόρμες και drones τώρα και στο μέλλον.

Αλλά δεν είναι μόνον αμερικανική υπόθεση τα UAV MQ-9 Reaper, είναι και ελληνική. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν τα αμερικανικά MQ-9 Reaper μπορεί, εάν το ζητήσει η ελληνική πλευρά (και συμφωνήσει προς τούτο και η αμερικανική), να διοχετεύονται και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και το σημαντικότερο; Όταν έρθουν στην Ελλάδα και τα τρία MQ-9 Reaper που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας (ήδη οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει) μαζί με τις πλατφόρμες τους θα υπάρξει και συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline