Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  05:55:53

K. A. Kαραμανλής: Απέρριψε στενοκέφαλη εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για το χρυσωρυχείο της Αττικής Οδού να ....αυξηθούν κι άλλο τα διόδια. Αντί να ρίξουν το βάρος μόνο στην καλύτερη σύμβαση για το Δημόσιο με τους νέους διαχειριστές από το 2023. Κύριο

Μικρή μείωση από την ενιαία τιμή των 2,80 ευρώ αντί για διόδια με βάση την χιλιομετρική απόσταση.

Στα 2,5 ευρώ αντί για τα 2,8 που είναι σήμερα θα μειωθεί το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση παραχώρησης. Το υπουργείο Υποδομών όχι μόνο απέρριψε την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχει» τον διαγωνισμό για κυμαινόμενα διόδια με υψηλότερο αντίτιμο τις ώρες αιχμής, αλλά ουσιαστικά τη χαρακτήρισε αστήρικτη, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για κλείσιμο ενός κύκλου «ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών απέρριψε την στενοκέφαλη εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για το χρυσωρυχείο της Αττικής Οδού να ....αυξηθούν κάλλο τα διόδια. Αντί να ρίξουν το βάρος μόνο στην καλύτερη σύμβαση για το Δημόσιο με τους νέους διαχειριστές από το 2023..
-Πάντως θεωρείται μικρή η μείωση από την ενιαία τιμή των 2,80 ευρώ στο 2,5 ευρώ, αντί να υπάρξουν διόδια με βάση την χιλιομετρική απόσταση.

Πώς καταλήξαμε στη μειωμένη τιμή

Ύστερα από μήνες σκέψης, το υπουργείο κατέληξε στην πρόταση της ενιαίας και μειωμένης τιμής των 2,5 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2024, την οποία πλέον έχουν στα χέρια τους και τα 8 υποψήφια σχήματα για τον διαγωνισμό παραχώρησης αφού υπάρχει ήδη στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room).

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής επεσήμανε: «Από σήμερα ο διαγωνισμός για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού μπήκε στη δεύτερη φάση του. Κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ. Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».

Η πρόταση του υπουργείου για μειωμένο από το σημερινό αντίτιμο διοδίων – όπως επισημαίνουν στο ethnos.gr πηγές του ΤΑΙΠΕΔ - εκτιμάται ότι δε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων και δεν κλονίζει τη διαδικασία. Αντιθέτως, τονίζουν, ότι στο Ταμείο είναι ευτυχείς για το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η τιμή και έλαβε τέλος η αγωνία των υποψηφίων επενδυτών για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα της επόμενης σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε παρουσιάσει τη δική της εισήγηση για την τιμολόγηση των διελεύσεων από την Αττική Οδό, η οποία στηριζόταν σε ένα μοντέλο κυμαινόμενης χρέωσης με διαφορετικό αντίτιμο διοδίων μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο ώστε η χρέωση να είναι υψηλότερη τις ώρες αιχμής και χαμηλότερη κατά τις ώρες με μειωμένη κίνηση, ενώ η μέση τιμή διοδίων θα έπεφτε στα 2,65 ευρώ.

Η επιλογή αυτή είχε αποδοθεί και στον κορεσμό που παρουσιάζει ο αυτοκινητόδρομος στη σημερινή του μορφή, ωστόσο συνάντησε την άρνηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο επέμεινε στην οριζόντια μείωση του αντιτίμου στα 2,5 ευρώ ανά διέλευση.

Αναφορικά με το ζήτημα της κυκλοφοριακής πίεσης στην Αττική Οδό ειδικά τις ώρες αιχμής, το υπουργείο εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την πρόοδο που θα συντελεστεί στα έργα επεκτάσεων του αυτοκινητοδρόμου. Στις επεκτάσεις εντάσσεται και αυτή της λεωφόρου Κύμης, η πρώτη που θα μεγαλώσει την Αττική Οδό ύστερα από 18 χρόνια από την ολοκλήρωσή της από τον ανισόπεδο κόμβο μέχρι την Εθνική Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη στη Λυκόβρυση.

Υπενθυμίζεται ότι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στο διαγωνισμό έχουν κληθεί να υποβάλλουν οι Abertis, η ιταλική INC SpA (Gruppo Fininc), η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ – Adrian Infrastructure, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – First Centier, η κοινοπραξία Brisa – Auto Estradas de Portugal – Rubicone Bidco, η κοινοπραξία της Egis Projects με τις επενδυτικές εταιρείες Bauban και DIF, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την αυστραλιανή Macquarie και η κοινοπραξία Vinci – Μυτιληναίος – Mobility Partners.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline