Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:57:30

Μίνα Γκάγκα με ανήσυχη προειδοποίηση: «O φετινός χειμώνας θα είναι χειρότερος, με πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού.. Πιο ευάλωτοι θα είναι όσοι θα νοσήσουν». Κύριο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί για το εκρηκτικό κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και RSV που αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Τριπλός συνδυασμός νόσησης και δοκιμασίας χιλιάδων πολιτών και γενικότερα στη δημόσια υγεία.

1. Ανησυχία στην Αριστοτέλους και ανάγκη για μια δημόσια προειδοποίηση-ανησυχία για καλύτερη προετοιμασία όλων. Ο χειμώνας στον οποίο μπαίνουμε αναμένεται να είναι χειρότερος όσον αφορά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία μίλησε στην ΕΡΤ την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας, τα χρόνια του κορονοϊού η ανοσία μας στις λοιμώξεις αυτές «έπεσε», ενώ εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι ευάλωτοι στην γρίπη και το αντίστροφο.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε έναν χειμώνα χειρότερο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, προφανώς επειδή για δύο χρόνια δεν είχαμε τη φυσιολογική επαφή και επομένως έκθεση στα μικρόβια και τους ιούς που έχουμε συνήθως. Η ανοσία μας "έπεσε". Παράλληλα, επειδή όσοι προσβάλλονται από κορονοϊό για κάποιο διάστημα είναι πιο ευάλωτοι, είναι εμφανές ότι ίσως να αρρωσταίνουν λίγο πιο βαριά με γρίπη ή στην περίπτωση των παιδιών με αναπνευστικό ιό. Βλέπουμε λοιπόν, αρκετές λοιμώξεις κυρίως στα παιδιά από γρίπη. Ένα καλό όμως είναι ότι δεν κολλάνε και τόσο οι γονείς στο σπίτι ή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που είναι ένα μεγάλο συν», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Η συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης

Αναφορικά με τον συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες, η κυρία Γκάγκα σημείωσε τα εξής: «Αυτό που βλέπουμε, είναι σίγουρα περισσότερες λοιμώξεις από γρίπη και το βλέπουμε από το καλοκαίρι. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι για δύο χρόνια φορούσαμε μάσκες και ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας. Έτσι, δεν είχαμε έρθει σε επαφή με ιούς της γρίπης. Το δεύτερο είναι ότι όσοι περνάνε κορονοϊό – και τα κρούσματα είναι πολλά, δείξατε ήδη ότι είναι πάνω από 50.000 η εβδομάδα- δείχνει ότι είναι λίγο πιο ευάλωτοι για κάποιο διάστημα, όπως συμβαίνει πάντα με τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Δηλαδή αν κάποιος νοσήσει από Covid είναι πιο ευάλωτος στο να νοσήσει και από γρίπη ή αντίστροφα, αλλά πάντα μετά από μια λοίμωξη αναπνευστικού μέχρι να επουλωθεί τελείως».

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κ. Γκάκα, εξηγώντας ότι πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορονοϊό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline