Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Το αργότερο Μάρτιo οι πρώτες κάλπες, μετά το Πάσχα- Μάιο οι δεύτερες. Αποκλείστηκε το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο. Κύριο

Ανάγκη στην Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την όλη προετοιμασία της (απολογισμός, νέες εξαγγελίες, παροχές) για τις εκλογές, παράλληλα με το κόμμα της ΝΔ και να δείξει αξιοπιστία ότι σχεδόν εξαντλεί την πρώτη τετραετία, που λήγει στις 9 Ιουλίου.

1-Ο Μητσοτάκης χρειάζεται ακόμα ένα τρίμηνο για τους συνδυασμούς, τις επαφές, τις προγραμματικές εξαγγελίες, την οργανωτική συγκρότηση για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος και την επιτάχυνση της δράσης της Κυβέρνησης.

Απορρίπτεται η φιλολογία για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Ιανουάριο – Η Ν.Δ. δεν έχει ολοκληρώσει τις λίστες της

Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα περιοδεία που πραγματοποίησε το Σάββατο, εντός Αττικής αυτή τη φορά –στην Καλλιθέα–, πυροδότησε ακόμη περισσότερο το ήδη διαμορφωμένο προεκλογικό κλίμα. «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, φράση την οποία ουδέποτε είχε πει στο παρελθόν, ακόμη και όταν άπαντες προεξοφλούσαν πως οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Έχει ρωγμές το μπετόν της Ν.Δ.;
Η φράση πάντως του κ. Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε πως το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με μόνο ενδιάμεσο σταθμό την εορταστική περίοδο που πλησιάζει. Μόλις όμως περάσει και η Πρωτοχρονιά, θα βρισκόμαστε ουσιαστικά σε πλήρη προεκλογική περίοδο, αφού το αργότερο σε τέσσερις μήνες θα στηθούν κάλπες.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με δύο «πλήρεις θητείες» για να αλλάξει σελίδα και να ανέβει επίπεδο, δήλωσε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός.

Η φράση του κ. Μητσοτάκη πυροδότησε εκ νέου σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του Ιανουαρίου. Αρμόδιες κυβερνητικές –αλλά και κομματικές– πηγές διαψεύδουν με έμφαση πως υπάρχει ενδεχόμενο για εκλογές στις αρχές του χρόνου.
«Δεν είναι μόνο λάθος στρατηγικά», επισημαίνει πηγή στην «Κ», αλλά «δεν μπορεί να γίνει και τεχνικά», προσθέτει, καθώς «δεν έχουν κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια και κανείς δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος σε εκλογές που θα γίνουν σε 60 μέρες από σήμερα».

Όπως έγραφε και την Κυριακή η «Κ», το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές να γίνουν στις αρχές Απριλίου και οι δεύτερες –εφόσον κριθούν απαραίτητες, που είναι και το πιθανότερο– να γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.
Το σκεπτικό είναι πως αφενός θα γίνει πράξη αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε εξαρχής, πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας, αφετέρου ο χειμώνας, και μαζί οι δυσκολίες που αναμένονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα είναι πίσω.

Αυτοδύναμη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόσο από την Καλλιθέα όπου περιόδευσε όσο και από το Λονδίνο όπου βρέθηκε χθες έκανε σαφείς εκλογικές αναφορές για τον στόχο του κόμματός του. «Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Ν.Δ. πρώτη και αυτοδύναμη», δήλωσε από την Καλλιθέα, προσθέτοντας το εκλογικό δίλημμα: «Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει;». Χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, ο κ. Μητσοτάκης έκανε νέα αναφορά στις διπλές εκλογές, οι οποίες, όπως τόνισε, «δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές» διότι «οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες» και δεν θα μεσολαβήσει διάστημα μηνών αλλά εβδομάδων, ίσως «τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Επιπλέον ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου –κάτι που θα γίνεται διαρκώς από εδώ και στο εξής– το δίλημμα των εκλογών: «Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη. Τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δύο «πλήρεις θητείες» για να «αλλάξεις σελίδα» και «να ανέβεις επίπεδο». Στο σαφέστατο προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί συμβάλλουν και οι στοχευμένες τηλεοπτικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, όπως έκανε το Σάββατο, που εμφανίστηκε στη μεσημεριανή εκπομπή που παρουσιάζει η Ναταλία Γερμανού, μια εκπομπή ψυχαγωγικού χαρακτήρα με γυναικείο κατά κύριο λόγο κοινό.

Πολυμέσα