Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:19:01

Ντίνος Μαρτίνος: Αγαπά την Τέχνη αλλά και κερδίζει μεγάλα ποσά από αυτή. Ο «αόρατος συλλέκτης» που κέρδισε 83 εκατ. δολάρια από έναν Γουόρχολ. Τον πούλησε τριάντα φορές περισσότερο. Κύριο

Ο Ελληνας εφοπλιστής και συλλέκτης έργων τέχνης διάσημων καλλιτεχνών είχε αποκτήσει τον πίνακα «White Disaster» για 2,5 εκατ. δολάρια το 1996.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Χρειάστηκαν μόλις δύο χτυπήματα την προπερασμένη Πέμπτη το βράδυ για να κερδίσει 83 εκατ. δολάρια ο εφοπλιστής Ντίνος Μαρτίνος από την πώληση ενός πίνακα του Αντι Γουόρχολ. Το έργο «White Disaster (White Car Crash 19 times)», που φέρεται να είχε αγοράσει ο εφοπλιστής το 1996 αντί 2,5 εκατ. δολαρίων, πουλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη για 85.530.500 δολάρια, 34 φορές πάνω από την αρχική του τιμή.

Ο συγκεκριμένος πίνακας με ύψος που ξεπερνάει τα 3,5 μέτρα και πλάτος 1,82 μέτρα, που ήταν ο πρωταγωνιστής της βραδιάς και πλέον ανήκει στο Τop 5 των πιο ακριβοπληρωμένων έργων του Γουόρχολ, ήταν ένα μόνο από τα διάσημα έργα τέχνης που συλλέγει ο Ντίνος Μαρτίνος εδώ και δεκαετίες. Η πώλησή του θύμισε σε αρκετούς φιλότεχνους μια άλλη ιστορία με πρωταγωνιστή τον... αόρατο collectionneur, όταν πρωταγωνίστησε σε μια άλλη δημοπρασία που έγραψε Ιστορία πριν από 13 χρόνια.

Ο πίνακας: Ο εμβληματικός πίνακας με τίτλο «White Disaster» δημοπρατήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby's και πουλήθηκε στην τιμή των 85.530.500 δολαρίων, καθιστώντας τον ένα από τα πέντε πιο ακριβά έργα του Αντι Γουόρχολ που έχουν πουληθεί ποτέ

Στο Τop 5

Η αρχική εκτίμηση για το «White Disaster» ήταν ότι θα πωλούνταν αντί 80 εκατ. δολαρίων, κάτι που το κατέταξε αυτόματα σε ένα από τα πλέον ακριβά έργα του «πατέρα της pop art». Τελικά, όμως, αργά το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's χρειάστηκαν μόλις δύο χτυπήματα φτάνοντας στην τιμή των 85.530.500 δολαρίων και καθιστώντας το ένα από τα πέντε πιο ακριβά έργα του Γουόρχολ που έχουν πουληθεί ποτέ.

Σύμφωνα με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, ο συγκεκριμένος πίνακας φέρεται να ήταν στην κατοχή του Έλληνα εφοπλιστή από το μακρινό 1996. Σύμφωνα με το φόρουμ τέχνης Artnet, μέχρι τότε ανήκε στη συλλογή του Τόμας Αμαν και της αδελφής του Ντόρις, οι οποίοι εμπορεύονταν έργα τέχνης μέσω της γκαλερί τους.

Στο λήμμα της Wikipedia για τον Τόμας Αμαν, ο οποίος πέθανε στα 43 του χρόνια, το 1993, από επιπλοκές του AIDS, σημειώνεται ότι η εχεμύθειά του ήταν αυτή που έφερε στο κατώφλι της γκαλερί του στην Ελβετία, μεταξύ άλλων, τον Τζιάνι Ανιέλι, τον Σταύρο Νιάρχο, τον Ρόναλντ Λόντερ, της δυναστείας των διάσημων καλλυντικών, και τον Ντίνο Μαρτίνο.

Χάρη στην πολύ καλή σχέση που είχε ο μικρότερος γιος της εφοπλιστικής δυναστείας με την αδελφή του εκλιπόντος Ντόρις Αμαν, όπως επισημαίνει το έγκριτο φόρουμ τέχνης, τελικά έγινε αυτός ο αγοραστής του πίνακα που δημιούργησε ο Γουόρχολ το 1963. Το ποσό που κατέβαλε ήταν 2,5 εκατ. δολάρια σε ένα deal που έγινε πριν από 26 χρόνια από τον εφοπλιστή που θεωρείται ότι διαθέτει πολύ καλό μάτι, αφού σήμερα αυτό το εμβληματικό έργο του «πάπα της pop art» πουλήθηκε 34 φορές πάνω από την αρχική τιμή του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline