Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  10:33:39

Η Ελλάδα των δύο όψεων: -To μεγαλείο ψυχής με τη δωρεάν οργάνων της οικογένειας της Εμμας - Οι άθλιοι κλέπτες του πορτοφολιού της, όταν ήταν ψυχορραγούσε στην άσφαλτο. Κύριο

Παρόμοια διπλή όψη της Ελλάδας και στην «Κιβωτό» με το πλατύ κύμα αλληλεγγύης-προσφοράς και η χρηματική ιδιοτέλεια παπα- Αντώνη και πρεσβυτέρας.

1.Η άτυχη 21χρονη φοιτήτρια, που έπεσε θύμα τροχαίου στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μη βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά τα όργανά της χτυπούν ήδη στα σώματα άλλων ανθρώπων. Η μεγαλοσύνη ψυχής και η διάθεση προσφοράς δική της και της οικογένειας της. Διπλά κακότυχη τόσο από τον δολοφόνο Αλβανό οδηγό, που την εγκατέλειψε θανάσιμα τραυματισμένη και από την άθλια συμπεριφορά να την ληστέψουν, καθώς ψυχορραγούσε στην άσφαλτο.

2.«Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, του απόλυτου παραλογισμού, πρέπει να επικρατήσει για ένα δευτερόλεπτο η λογική. Όταν ο γιατρός σού λέει ότι το παιδί σου θα καταλήξει και από την υπογραφή σου εξαρτώνται ζωές, είναι αυτονόητο τι πρέπει να κάνεις», έλεγε πριν λίγο καιρό ο Γιώργος Μάσσιας στην Καθημερινή και τη Λίνα Γιάνναρου, σε ρεπορτάζ της για γονείς που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα όχι απαραίτητα εύκολο βήμα και να δωρίσουν τα όργανα των παιδιών τους που έχασαν.

Μαζί με τη σύζυγό του, Ελένη Καγιάβα, πίσω στο 2008 παραχώρησαν τα όργανα του γιου τους, Δημήτρη, που στα 5 του χρόνια, για άγνωστο λόγο, κατέρρευσε παίζοντας στο χωριό του πατέρα του στην Αρχαία Ολυμπία. Ένα 7χρονο κοριτσάκι στο Αννόβερο πήρε το ήπαρ του Δημήτρη, μια 16χρονη από τη Ρόδο πήρε τον ένα νεφρό και ένας 33χρονος άνδρας από την Αθήνα πήρε τον άλλο νεφρό. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Γιώργος Μάσσιας έλαβε ένα αίτημα φιλίας από έναν άνδρα στο Facebook που δεν γνώρισε. Ένα Πάσχα ο άνδρας ανέβασε στο προφίλ του ένα κεράκι με ένα ευχαριστώ στο παιδί που του είχε χαρίσει τη ζωή. Ναι, το παιδί ήταν ο Δημήτρης και ο άνδρας ο 33χρονος που ζούσε πλέον με το νεφρό του.

«Ξέρω ότι η καρδιά του χτυπάει ακόμη»

Τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης μια κοπέλα, 21 χρονών, διέσχιζε πεζή την Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας 26χρονος οδηγός την παρέσυρε με το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει βαριά. Ο οδηγός, μαζί με την 19χρονη συνεπιβάτιδά του, εγκατέλειψαν την κοπέλα στο ύψος της Καμάρας.

Η νεαρή φοιτήτρια Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ, που κατευθυνόταν σε φιλικό της σπίτι, διακομίστηκε τελικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ύστερα από μία σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, η 21χρονη Έμμα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Πέντε μέρες μετά, στις 8 το πρωί της Κυριακής, η Έμμα ήταν πλέον νεκρή.
Η μητέρα της κοπέλας από τα Χανιά έγραψε αργότερα σε ανάρτησή της στο Facebook: «Είμαστε όνειρο σκιάς, η μια σκιά ονείρου; Μέσα στα μαύρα μάθια τζη, η ομορφιά του απείρου... Καλό ταξίδι ψυχούλα μου, στα πέρατα του σύμπαντος... Δε σου λέω αντίο αγάπη μου, αλλά στο επανιδείν! Σε αγαπώ ως τον ουρανό και πίσω και θα σε αγαπώ όσο ζω και αναπνέω».

Τη στιγμή που για την οικογένεια της άτυχης κοπέλας άρχισε το πένθος, οι δικοί της το «ξόρκισαν» με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: δωρίζοντας τα όργανα του παιδιού τους. Κάτι, βέβαια, που όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα της μητέρας της κοπέλας, είναι κάτι που είχε αποφασίσει ήδη η ίδια: «Η Εμμανουέλα ήταν ένα παιδί θαύμα από όταν γεννήθηκε και φεύγοντας ήθελε να κάνει ακόμα ένα θαύμα, να χαρίσει ζωή... αυτή που της στέρησαν».

Τα όργανα της Έμμας έχουν αρχίσει ήδη το ταξίδι τους για άλλα σώματα.
Τη στιγμή που η Έμμα πέθανε, κάποιοι άλλοι άρχισαν να ζουν. Ήδη, η καρδιά της εκλιπούσας χτυπάει στο σώμα μιας 40χρονης γυναίκας. Πρόκειται για τη μητέρα ενός παιδιού η οποία ως τώρα ζούσε με μηχανική υποστήριξη καρδιάς και βρισκόταν σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Η μεταμόσχευση έλαβε χώρα χθες Τρίτη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Την ίδια μέρα, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και το Ιπποκράτειο έγινε επιτυχής μεταμόσχευση ήπατος σε έναν 64χρονο άνδρα από τα Γρεβενά. Την ίδια στιγμή που ο ασθενής μεταφερόταν στη ΜΕΘ, οι γιατροί του νοσοκομείου ετοιμάζονταν για μεταμόσχευση νεφρού σε μία 50χρονη γυναίκα η οποία τα τελευταία 9 χρόνια υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Τόσο το ήπαρ όσο και το νεφρό ήταν της 21χρονης που η άσφαλτος της στέρησε τη ζωή.

Και τα υπόλοιπα όργανα της Έμμας τώρα ξεκινούν το νέο τους ταξίδι. Όπως οι κερατοειδείς χιτώνες της που αφαιρέθηκαν από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για να μεταφερθούν στην Τράπεζα Οφθαλμών του ΑΧΕΠΑ. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες μπορούν να γίνουν το «φως» στα μάτια κάποιου άλλου.
Όπως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, έτσι κι εδώ η μόνη απάντηση στον θάνατο δεν μπορούσε παρά να είναι η ζωή.

2.Ανάρτηση για τη δωρεά οργάνων της Έμμας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μεγαλείο ψυχής από τους γονείς της»

«Η δύναμη και το μεγαλείο ψυχής κάποιων οικογενειών μετατρέπονται σε συνέχεια ζωής και υγείας για συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Αλλά και πηγή ελπίδας για όλους μας», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη δωρεά οργάνων της Εμμανουέλας που εξέπνευσε μετά από τροχαίο στη Θεσσαλονίκη. Η καρδιά της 21χρονης φοιτήτρια που παρασύρθηκε από το ΙΧ 26χρονο στην Εγνατία χτυπά ήδη σε μία 40χρονη μητέρα αφού έγινε η μεταμόσχευση, ενώ το νεφρό της έδωσε «ελπίδα» ζωής σε μία 50χρονη μητέρα που υποβλήθηκε επίσης σε μεταμόσχευση.

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως «στα πρόσωπα των γονέων της άτυχης Εμμανουέλας ας τιμήσουμε, λοιπόν, εκείνους τους συγγενείς που, παρά την οδύνη τους, με γενναιότητα αποφασίζουν να δωρίσουν τα όργανα αγαπημένων προσώπων που χάθηκαν. Είτε απ' τη Θεσσαλονίκη είτε από οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας, η λάμψη της αλληλεγγύης τους ταξιδεύει παντού. Τους ευχαριστούμε για το παράδειγμά τους».

3.Θεσσαλονίκη: Πώς έκλεψαν από την 21χρονη Έμμα 1.500 ευρώ - Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος της οικογένειας

Για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη Θεσσαλονίκη που προκάλεσε τον θάνατο της 21χρονης Έμμας μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Ρουσσόπουλος, ο οποίος παράλληλα εξήγησε πώς έκλεψαν από την κοπέλα 1.500 ευρώ, την ώρα που βρισκόταν στο έδαφος.

Όπως τόνισε, υπάρχει μαρτυρία που επιβεβαιώνει ότι ο 26χρονος δράστης χτύπησε την κοπέλα δύο φορές, ενώ υπάρχει και το υλικό που συγκέντρωσαν οι Αρχές, όπου φαίνεται ότι το αυτοκίνητό του χτύπησε την 21χρονη στο αντίθετο ρεύμα.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά», λέει ο γιατρός που έκανε τη μεταμόσχευση καρδιάς της Έμμας - 9 ώρες διήρκησε η επέμβαση

Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαψεύδεται τελείως ο δράστης, που είπε ότι χτύπησε την κοπέλα επειδή πετάχτηκε, τη χτύπησε ούσα η κοπέλα στο αντίθετο ρεύμα. Δηλαδή είχε χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου λόγω της υπερβολικής ταχύτητας πριν χτυπήσει την κοπέλα και μετά εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και την παρέσυρε».
Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης είχε ισχυριστεί αρχικά ότι δεν είδε την Έμμα και ότι πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά του, ενώ στη συνέχεια είπε ότι η 21χρονη χάζευε στο κινητό και ότι αν περνούσε από διάβαση, τίποτα δεν θα είχε συμβεί.

Πώς της άρπαξαν 1.500 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσσόπουλο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, μετά τη στιγμή του ατυχήματος, όπου υπήρχε έντονη αναστάτωση, προκειμένου να βρεθεί η ταυτότητα της Έμμας, διασκορπίστηκαν τα πράγματα της στο έδαφος: «Τα πράγματα στην ένταση της στιγμής τα πετάς γύρω γύρω για να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει και κάποιος επιτήδειος είδε το πορτοφόλι και πήγε και το πήρε.

«Είχε όχι μόνο χρήματα για να περάσει το μήνα, αλλά και για να πληρώσει την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν το σκυλάκι της λόγω ατυχήματος», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη γενναία απόφαση των γονιών της να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων είπε: «Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, γιατί ήμουν στη Θεσσαλονίκη μαζί τους, ήταν ένα συναίσθημα που έβλεπαν ότι δίνει η κόρη τους ζωή μέσα από το θάνατό της. Ξέρετε είναι κάτι που δίνει παρηγοριά και στον ίδιο τον άνθρωπο, δηλαδή νιώθεις ότι το παιδί μου δίνει κάτι, ζωή, είναι το μεγαλύτερο δώρο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline