Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:21:53

Ισίδωρος Ντογιάκος: Καυτηρίασε τις τηλεδίκες και τους/τις τηλεισαγγελείς, αλλά το... απέκρυψαν τα κανάλια. Πρόβαλλαν μόνο τις συστάσεις του «Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε». Κύριο

«Οι μάχες μεταξύ "τηλεοπτικών δικών" και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές...

Αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα. Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται διάφοροι και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. ».

Για μία ακόμα χρόνια, στο επίκεντρο της 37ης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, βρέθηκε το ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο να στέλνει σαφή μήνυμα προς τους εισαγγελείς: «Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε» αλλά και μηνύματα αυστηρότητας για τις τηλεδίκες , τους τηλεεισαγγελείς και τηλεδικαστές, σε έξαρση και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες. Φαινόμενο κιτρινισμού τα κανάλια και
κοινωνικής υποανάπτυξης.

Με επίγνωση των πραγματικών προβλημάτων της Δικαιοσύνης, προϊόν της 40χρονης δικαστικής διαδρομής του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος μίλησε στους εισαγγελικούς λειτουργούς, θέτοντας τους πάντες προς των ευθυνών τους για την κατάσταση του δικαστικού μας συστήματος και πρωτίστως τους ίδιους τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ο κ. Ντογιάκος, μιλώντας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων, ζήτησε από όλους τους εισαγγελείς την «αύξηση της ατομικής τους ευθύνης σε όλα τα επίπεδα», προκειμένου να συμβάλουν στην βελτίωση της κατάστασης της δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων και επιμένοντας πως η λύση δεν βρίσκεται στην αύξηση του αριθμού των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αλλά στην αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας.

Η τοποθέτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε αίσθηση, καθώς σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της (σ.σ.: Δικαιοσύνης) και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, και στις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών για παρακολουθήσεις επικοινωνιών σημειώνοντας με έμφαση.
«Οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ατομική ευθύνη των εισαγγελέων

Αναφερόμενος στην επίτευξη της ταχύτητας εκδίκασης των υποθέσεων, στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, ο κ. Ντογιάκος τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως» και πρόσθεσε:
«Τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα.

Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για τη πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά ακόμα και εχθρών (ιδεατών ή πραγματικών) που αντιμετωπίζει.
Μόνο μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και εκούσια ανάληψη βαρύτερων ευθυνών θα μπορούσε να βοηθήσει, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην ο μείωση της πίεσης των προβλημάτων της Δικαιοσύνης».

Σε άλλο σημείο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι «αντικειμενικά οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θεωρούνται και πρέπει να είναι άτομα αυξημένης ευφυΐας και γενικότερα πνευματικών ικανοτήτων. Αυτό το πλεονέκτημα και όχι μόνο, σαφώς, τους παρέχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματα και να επιλέξουν κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση τους.

Και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να αντιληφθούν πως ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η αύξηση της ατομικής ευθύνης τους απέναντι στο θεσμό που υπηρετούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τώρα είναι ανεύθυνοι. Απλά θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτό που τώρα προσφέρουν από τα ανεξέλεγκτα αποθέματά τους. Ένα είναι βέβαιο. Ότι χρειάζονται άνθρωποι με έμπνευση και ιδανικά διαφορετικά από τα σημερινά για να επέλθει το επιθυμητό και χρήσιμο για όλους αποτέλεσμα».

Δεν παρέλειψε ο κ. Ντογιάκος να αναφέρει ότι «η ραγδαία αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση ή βελτίωση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι η κοινωνία θέλει να αγαπάει και να σέβεται «τον εισαγγελέα εκείνον που υπηρετεί έντιμα, ευσυνείδητα και τίμια τη θεσμική του θέση και έχει έντονη και ζωντανή παρουσία».

Τηλεδίκες και τεκμήριο αθωότητας

Kαυστικός υπήρξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το φαινόμενο των συνεχών παραβιάσεων του τεκμήριου αθωότητας με τις τηλεδίκες και τις παρουσιάσεις των δικηγόρων στα κανάλια.

«Οι μάχες μεταξύ "τηλεοπτικών δικών" και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές... Αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα. Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται διάφοροι και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους, κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους».

150 χιλιάδες μηνύσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ, εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας, επισήμανε ότι κοινή αποδοχή αποτελεί ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική και υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε θετική τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας.
Παράλληλα, ο κ. Μπακέλας ανέφερε ότι ετησίως κατατίθενται 150.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και 50.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΕΕ στο πλαίσιο βελτίωσης της προσπάθειας επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο (σ.σ.: αναφέρθηκε από άλλον ομιλητή ότι στην Κρήτη υπάρχει Εισαγγελία που δεν έχει κανένα δικαστικό υπάλληλο), όπως και στην έλλειψη δικαστικών αιθουσών.
Δεν παρέλειψε ο κ. Μπακέλας να τονίσει ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη συνέλευση των εισαγγελέων μίλησε ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, σημειώνοντας τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης.

«Η Δικαιοσύνη, τόνισε μεταξύ άλλων, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline