Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:47:10

Πρωτόγονοι ισλαμιστές κατά του μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού. Τουρκικά ΜΜΕ: Καταγγέλλουν φθορές στην Αγία Σοφία και αδιαφορία των Αρχών. Κύριο

Οι συνέπειες της μετατροπής του αιώνιου συμβόλου της Χριστιανοσύνης σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περίπου 1 εκατομμύριο άτομα μηνιαίως, με συνέπεια να έχει υποστεί σημαντικές φθορές και ζημιές, ιδιαιτέρως από την ημέρα της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı κάνουν λόγο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες αυτού, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του. Ο κ. Saygılı μιλά, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».

Παράλληλα, δημοσιεύματα άλλων τουρκικών ΜΜΕ, εν προκειμένω της Sozcu και της Yenicaggazetesi, αναφέρονται στις φθορές στην πόρτα της Αγίας Σοφίας στις οποίες είχε αναφερθεί με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay.
Ενδεικτικοί οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων:

• Sozcu: «Ένα επιπλέον επεισόδιο (σ.σ. φθοράς) στην πόρτα της Αγίας Σοφίας»
• Cumhuriyet: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί ενώ η φθορά συνεχίζεται: Και πάλι καταστροφή στην Αγία Σοφία»

Ο Ömer Faruk Yavaşçay είχε αναρτήσει σχετικό βίντεο στα social media, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα συνάντησα ένα ακόμα πολύ θλιβερό θέαμα για το τζαμί #Αγία Σοφία και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι, εντόπισα φθορές και στις δύο πλευρές της πόρτας ακριβώς κάτω από το ψηφιδωτό των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτήν την κατάσταση.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline